16 Şubat 2010 00:00

NATO, Afganistan’da sivilleri öldürerek ‘ilerliyor’

Afganistan’da işgalin başladığı 2001 yılından bu yana yapılan en büyük operasyon olan ‘Müşterek’ devam ediyor.

Paylaş

Afganistan’da işgalin başladığı 2001 yılından bu yana yapılan en büyük operasyon olan ‘Müşterek’ devam ediyor. NATO’dan yapılan açıklamalarda, “başarıyla ilerlediği” ifade edilen operasyonun ikinci gününde 12 sivil öldürüldü. Uluslararası Kızılhaç örgütü de, Marjah kentinde kurduğu acil yardım karargahında operasyondan etkilenen çok sayıda yaralıyı tedavi ettiğini duyurdu.
Afganistan’daki NATO güçleri, Taliban’a karşı sürdürülen operasyonlar kapsamında düzenlenen bir roket saldırısında 12 sivilin öldüğünü açıkladı. NATO sözcüsü, ölümlerden “derin üzüntü duyduklarını” söylerken, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, olayın soruşturulmasını istedi. Olayın Marjah kentinde meydana geldiği, iki roketin bir eve isabet etmesi sonucu sivil can kayıpları yaşandığı açıklandı.
Öte yandan İngiltere, ABD ve Afgan askerlerinin Afganistan’ın güneyindeki Helman vilayetinde düzenledikleri operasyonun ikinci gününde, Taliban güçlerinin kontrolündeki bölgede “dikkatli bir şekilde” ilerlemekte oldukları bildirildi.
Askerlerin, “Müşterek” olarak adlandırılan operasyon kapsamında, güzergahları üzerinde yol kenarlarına yerleştirilmiş sayısız patlayıcıyı da imha ettikleri açıklandı.
Öte yandan, NATO ve Afgan subaylar, yerel aşiret liderleriyle yaptıkları toplantılarda amaçlarını anlatırken, ele geçirilen bölgelerde güvenliği sağlamak için çok sayıda Afgan polis görevlisinin sevk edilmesinin planlandığı açıklandı.
NATO, 125 bin nüfuslu Marjah kenti ve çevresinde “güvenliği” olabildiğince kısa sürede sağlayıp, buraya yardım ve kamu hizmetleri getirmeyi planlıyor.
Marjah’ta operasyonlara ağırlıklı olarak 4 bin civarında Amerikan deniz piyadesinin katıldığı, İngiltere ordusundan askerlerin de Nar Ali bölgesini hedef aldıkları açıklandı.
Marcah, hem Taliban’ın kontrolünde olduğu için hem de afyon üretimindeki önemli rolü nedeniyle de operasyonun hedefi haline gelen kentlerden.
Operasyona, Afgan ordusunun yanı sıra Kanada, Danimarka ve Estonya ordusundan da katılım olduğu bildirildi.
Bir Afgan yetkili, operasyonun ilk bölümünde 20 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü, 11’inin de tutuklandığını açıkladı.
Cumartesi günü, bir İngiliz asker Nad Ali’de bir bombalı saldırıda, bir ABD askeri de silahlı çatışmada öldürülmüştü.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

DİDF’te genel kongre heyecanı

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...