16 Şubat 2010 00:00

Avrupa Komisyonu’na TEKEL önergesi verildi

TEKEL işçilerinin Ankara’da devam eylemi için Avrupa Komisyonu’na soru önergesi verildi.

Paylaş

TEKEL işçilerinin Ankara’da devam eylemi için Avrupa Komisyonu’na soru önergesi verildi. Portekiz parlamenter Joao Ferreira tarafından verilen önergede, TEKEL işçilerinin temel demokratik haklarının pervasız biçimde ihlal edildiğine dikkat çekildi.
Avrupa Parlamentosu’nun Portekizli üyesi Joao Ferreira, AB Komisyonu’nun yanıtlaması istemiyle parlamento başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde Avrupa Birliği’nin Türkiye hükümetini, ülkenin “demokratikleştirilmesindeki” ilerleme karşısında kutladığını, hemen ardından TEKEL işçilerinin, hükümetin fabrikayı kapatma kararı sonrasında işlerini koruma çabasına girdiklerini bildirdi. İşçilerin şiddetli polis baskısının hedefi olduğunu kaydeden Ferreira önergede şöyle dedi: “İşçilere saldırıların listesi, göstericilere karşı su ve biber gazı kullanılması gibi copla yapılan saldırılar ve barikatları da kapsayarak, bazı işçilerin yaralanmasına neden olarak arttı ve ciddi hale geldi.”
Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel’in bir süre gözaltına alındığına dikkat çeken Ferreira, “Komisyon, Tekel işçilerine karşı gösterilen baskıcı hareketin hedefinin onları terörize etmek ve siyasi etkinliklerini engellemek olduğuna ve Türk işçileri ve vatandaşlarının temel demokratik haklarının pervasız biçimde ihlalini oluşturduğuna inanmıyor mu?” diye sordu.
ULUSLARARASI EYLEM GÜNÜ
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), TEKEL işçileri için “uluslararası eylem günü” düzenleyecek.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun, işçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının başkanlarının 5 Şubat 2010’da aldıkları karar doğrultusunda TEKEL işçileri ile uluslararası dayanışmayı artırmak için 155 ülkede 311 ulusal sendika örgütünü ve 175 milyon işçiyi temsil eden ITUC ile 36 Avrupa ülkesinde 82 ulusal sendika örgütünü ve 12 işkolu federasyonunu temsil eden Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’na (ETUC) yaptığı çağrı, sonuç verdi. Çağrının ardından Türk-İş’e iletilen bilgiye göre ITUC, TEKEL işçileri için bir uluslararası eylem günü düzenleyecek.
ITUC, gelecek hafta düzenlenmesi planlanan uluslararası eylem gününde, Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerde faaliyet gösteren ulusal sendika örgütlerinin Türkiye’deki yetkililere mektup göndereceklerini bildirdi.
Türk-İş’in çağrısı üzerine Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) da, TEKEL işçilerini desteklediğini bildiren bir bülten yayımladı. ETUC, ayrıca Belçika’daki Türkiye Büyükelçiliği’ne bir yazı göndererek, işçilere desteğini yineleyecek. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Rusya, İran’a füze satmakta kararlı

SONRAKİ HABER

DİDF’te genel kongre heyecanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...