17 Şubat 2010 00:00

İlk defa gravürleriyle Picasso

SUNA ve İnan Kıraç Vakfı (SVİKV) Pera Müzesi, kuruluşunun 5’inci yılında, 20. yüzyıl sanatının büyük ustası Pablo Picasso’nun ‘Suite Vollard’ adlı gravür ...

Paylaş

SUNA ve İnan Kıraç Vakfı (SVİKV) Pera Müzesi, kuruluşunun 5’inci yılında, 20. yüzyıl sanatının büyük ustası Pablo Picasso’nun ‘Suite Vollard’ adlı gravür serisini 18 Nisan 2010 tarihine kadar ilk kez ve bir bütün olarak sanatseverlerle buluşturuyor.
Dönemin sanat simsarlarından Ambroise Vollard tarafından sipariş edilen ve 100 gravürden oluşan sergiyle ilgili Pera Müzesi’nde gerçekleşen basın toplantısında konuşan SVİKV Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, Picasso’nun aşk, şiddet, sanatsal yaklaşım güçlükleri gibi konulara eğildiği “Suit Vollard” serisindeki eserlerin, başyapıtlarından “Guernica”yı andırdığını ifade etti.
YARATICI EVRENİN ANAHTARLARI
Picasso’nun sanatsal üretkenliğinin doruğunda olduğu sırada içinde bulunduğu yaratıcı evrenin bazı anahtarlarını ortaya koyan konuları, biçemi ve tekniği yansıtan bu seride, Picasso’nun aşkları, model ve heykeltıraş, çıplaklık, portre ve farklı mitolojik temalar bulunuyor.
Aynı zamanda bir heykeltıraş, seramikçi ve gravürcü de olan Picasso’nun en iyi ürünleri arasında olan “Suite Vollard”, düzen ve şiddet, klasizm ve biçim bozum, dinginlik ve kaos arasında gidip gelen Picasso tipi diyalektiği yansıtıyor.
Mantıksal bir sıralamanın olmadığı kronolojisinin güncel olayları ve sanatçının kişisel deneyimlerini izlediği seride, oyma baskılarla Picasso’nun aşk, çıplaklık, erotizm, tutku, kaos, portre mitolojik temalar ve yaşam öyküsel göndermeleri dikkat çekiyor. Sergi çerçevesinde Pera Müzesi’nde konferanslar ve çocuklara yönelik eğitim programları da gerçekleştirilecek.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır ve Konya tiyatroları Ankara’da

SONRAKİ HABER

Direniş fotoğraf sergisi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...