17 Şubat 2010 00:00

Çocuk hastanesinde sağlık manzarası!

Bölgede en fazla uzman doktoru bulunan Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde 3 yataklı odalarda 9 hasta çocuk kalıyor.

Paylaş

Bölgede en fazla uzman doktoru bulunan Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde 3 yataklı odalarda 9 hasta çocuk kalıyor. Şanlıurfa’da bulunan 221 yataklı Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne, bölgenin bir çok kentinden hastalar sevk ediliyor. Yoğun hasta sevki nedeniyle bir yatakta 3 hasta çocuk yatırılıyor. Hasta ve refakatçiler ile birlikte 7 metrekarelik bir odada çoğu zaman 18 kişinin kalmak zorunda kaldığını bilgisini veren hastane yetkilileri, bu durumun yeni hastalıklara davetiye çıkardığına dikkat çekti. Yetkililer, özellikle kardiyoloji uzmanı bulunmayan Diyarbakır, Mardin, Bingöl, Siirt, Batman ve Adıyaman’dan hastaneye yoğun hasta sevkinin yapıldığını kaydetti.
YATAK SAYISI YETERSİZ
Hastane doktoru, sadece servislerde değil, hastaların sürekli takip edilmesi gereken yoğun bakım ünitesinde bile bir yatakta 2 hastanın yatmak zorunda olduğunu ifade ederek, “Bu durumda hastalar yeni hastalıklara yakalanmaya açık pozisyonuna geliyorlar. Savunma mekanizmaları zayıf olan çocuklar, bu durumda hastalanmaktan kurtulamıyorlar. Buna biran önce çözüm getirilmezse, büyük riskler ortaya çıkar” diye konuştu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, 2007 yılında hastanenin durumunu kendi gözüyle gördüğünü kaydeden hastane yetkilileri, şunları ifade etti: “Sayın Akdağ, bir yılda 400 yataklı bir hastane yapılmasını öngördü. Şanlıurfa’da yeni çocuk hastanesi için 3 yılda sadece yer tahsisi yapıldı. Çocuk hastanesinin de içerisinde olduğu kampus için Şanlıurfa’nın Karaköprü beldesinde toplam 350 dönümlük bir yer tahsis edildi. Çocuk Hastanesi burada dal hastanesi olarak değil, kampus hastane kapsamında planlanıyor. Bu hastane bitirilse bile yine binlerce çocuğa bir yatak düşecek. Çünkü yeni yapılacak hastane sadece 400 yataklı. Hastanenin ne zaman bitirileceği ise belli değil.”
‘2 BİN 702 ÇOCUĞA BİR YATAK DÜŞÜYOR’
Hasta Hakları Koruma Derneği Başkanı Cuma Samaklı ise, bir hastanın en temel hakkı olan hekim ve sağlık kurumu seçme hakkının açıkça ihlal edildiğini dile getirdi. 3-4 hastanın yatması gereken odalarda 9 hastanın yatırıldığını belirten Samaklı, bu nedenle bulaşıcı hastalıkların daha da yayıldığını söyledi. Samaklı, yeni yapılacak hastanenin biran önce bitirilmesi gerektiğini söyleyerek, şunları ifade etti: “Şanlıurfa’da yaklaşık olarak 600 bin çocuk yaşıyor. Çevre iller hariç 600 bin çocuğa 221 yatağın düştüğünü hesapladığımızda 2 bin 702 çocuğa sadece bir yatak düşüyor. Buna bölgeden gelen hastaları da eklediğimizde rakam tahmin edilemez kadar büyüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün gördüğü koşul ise 250 çocuğa bir yatağın düşmesidir.”
HASTA YAKINLARINDAN TEPKİ
Duruma tepki gösteren hasta yakınları da, evi hastaneye tercih ettiklerini belirterek, “Çoğu zaman çocuklarımız hastalandığında hastaneye getirmek istemiyoruz. Hastaneye götürdüğümüzde de çocuğumuz tam iyileşmeden taburcu ediliyor. Başka çaremiz yok. Mecburen katlanıyoruz. Maddi imkansızlıklardan kaynaklı başka kentlere de götüremiyoruz. Zaman zaman çocuklarımıza yatıracak yer bulmakta bile zorlanıyoruz. Çoğu zaman hasta yakınları ile kavga ediyoruz” diyerek sitem etti. Başka bir hasta yakını da “Dün bizim odada sekiz hasta vardı. Bazı odalarda 9 hasta kalıyor. Bizim odadaki aile, çocuğunu tam iyileşmeden götürmek zorunda kaldı. Dayanılacak gibi değil. Bazı odalarda 9 çocuk ve anneleriyle birlikte 18 kişi kalmak zorunda kalıyor. Bırakın yatmayı, oturmayı, ayakta yer bulamıyoruz” dedi. (Şanlıurfa/DİHA)
Murat Çiftçi
ÖNCEKİ HABER

Çemen işçisi mücadeleyi büyütüyor

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...