17 Şubat 2010 00:00

Kadın intiharların için komisyon kurulsun

BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, artış gösteren kadın intiharlarının araştırılması, gereken önlem ve tedbirlerin alınması için Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurulmasını istedi.

Paylaş

BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, artış gösteren kadın intiharlarının araştırılması, gereken önlem ve tedbirlerin alınması için Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurulmasını istedi.
BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, TBMM’ye sunduğu önergede özellikle bölgede artış gösteren kadın intiharlarının araştırılması, gereken önlem ve tedbirlerin alınması için Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını talep etti. Kadına yönelik şiddetin devam ettiğini belirten Bayındır, bununla da kadın intiharlarının yaşandığını söyledi. Kadın ölümleri ve intiharlarının önüne geçilemediğini belirten Bayındır, “Zamanında ve yeterli tedbirlerin alınmaması, kadınların töre nedeniyle öldürülmesini ve intihara sürüklendiğini göstermektedir. Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, intihar, berdel, başlık parası ve zorla evlilik gibi sorunlar giderilmedikçe devam edecektir” dedi.
KADIN İNTİHARA SÜRÜKLENİYOR
Bayındır, Türkiye’de cinsiyete dayalı ayrımcılık ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin henüz devlet politikası haline gelmediği için kadınların ölmeye ve öldürülmeye devam ettiğini bildirdi. Doğu ve Güneydoğu’da kadın intiharlarının çok fazla yaşandığını belirten Bayındır, “Bu bölgelerimizde kalıcı demokratik çözümler üretilmediği sürece şiddetlenerek artacağı yönünde değerlendirmeler yapılmaktadır. Özellikle Batman ili ile daha görünür hale gelen kadın intiharlarının dünya ve Türkiye ortalamasının çok üstünde olması, bu konunun önemle üzerinde durulmasını zorunlu kılmaktadır. Yapılan araştırmaların ortaya koyduğu; çatışmalı ortam, zorunlu göç, şiddet, yoğun ekonomik sorunlar, insan haklarının uygulanmaması, eşitsizlikler, sürgünler ve eğitim seviyesinin düşüklüğü gibi sebeplerin intihara yol açtığı yönündedir” dedi.
1990 yılından beri çatışmalı ortam nedeniyle köyden kente doğru göçün de kadın intiharlarına zemim hazırladığını bildiren Bayındır, son aylarda basına yansıyan kadın intiharlarını hatırlatarak, bölge illerde sıkça yaşanan ve kamuoyunda yer alan kadın intiharlarının nedenlerinin araştırılması, gereken tedbir ve önlemlerin alınması için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Öte yandan Bayındır cezaevlerindeki çocukların işkence gördükleri ve kötü koşullarda tutuldukları ile ilgili de Meclis araştırması talebinde bulundu. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Bakan Atalay hakkında suç duyurusu yapılacak

SONRAKİ HABER

Köyle üniversite arasına duvar örüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...