17 Şubat 2010 00:00

Tersane yavaşladı esnaf dara düştü

Küresel kriz öncesi yılda ortalama 150 geminin inşa edildiği Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde, art arda siparişlerin iptal edilmesinin faturasını sadece işçiler değil adeta bütün bir ilçe ödüyor.

Paylaş

Küresel kriz öncesi yılda ortalama 150 geminin inşa edildiği Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde, art arda siparişlerin iptal edilmesinin faturasını sadece işçiler değil adeta bütün bir ilçe ödüyor. Geçtiğimiz hafta, Devlet Bakanı Ali Babacan’ın yaptığı Tuzla ziyareti sonrasında umutlanan gemi inşa sektörü, hükümetten “teşvik” müjdesi bekliyor. İlçede hükümetten beklentisi olan ve seslerinin duyulmasını isteyen 10 binler var.
On binlerce işçinin işsiz kaldığı Tuzla’da, esnafların durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Binlerce tersane işçisinin işsiz kaldığı Esenyalı Mahallesi’nde birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Hükümetin ve belediyenin işsizlik sorununu çözmek için çaba sarf etmesi gerektiğini söyleyen Esenyalı esnafı, seçimlerde verilen sözleri de unutmamış.
Mahalle kasabı olan Barış Karadağ, belediye ve hükümetlerden ilk talebinin tersane işçilerine iş imkanları yaratılması olduğunu söyledi. İşçilerin yoğunlukla oturduğu bu mahallede işsizlikle beraber esnafların ne vergilerini ne kiralarını ödeyemediğine değinen Karadağ, “Geçinemiyoruz. Hükümet işçi ve emekçilerin sorunlarına uzak” dedi.
VERESİYE DEFTERİ KABARIYOR
Mahalle Esnaflarından Esat Aslan, durmadan veresiye defterinin kabardığına, aylardır birçok alacağını alamadığına dikkat çekiyor. Hükümetin bugüne kadar ‘krize önlem’ adına açıkladığı bütün paketlerin işçi ve emekçilerin sorunlarına derman olmadığını belirten Karadağ, halkın alım gücünün düşmesiyle birlikte esnaflar için zor günlerin başladığını söyledi.
Mahallede börek salonu olan Muharrem Recep Kethüda, büyük sermayeye destek ve kredi imkanı sağlayan hükümetin, küçük esnafı destekleyen hiçbir çalışmasının olmadığını vurguladı.
Kethüda vergi ve kiralarını ödeyemediklerini, esnafların iş yapması için tek çözümün işsizlik sorununun çözümü olduğunu belirtti. Kethüda “kimin ne yaptığı beli değil, kasap meyve satıyor, zücaciyeci poğaça... Esnaf artık bu duruma geldi” dedi.
MOBİLYACI DAHA ÇOK ETKİLENDİ
Mobilya dükkanı olan Yakup Saltık, krizle birlikte, mobilya insanların zorunlu ihtiyacı olmadığı için işlerinin iyice düştüğüne dikkat çekti. Saltık işlerinin iyi gitmediğini, taşınmak zorunda olduklarını söyledi.
“Halkın cebinde 7-8 tane kredi kartı bulunuyor ve bunları ödeyemiyor. Bunun sorumlusu bankalardır” diyen Saltık, aynı zamanda muhalefeti de suçladı. Muhalefetin hükümeti her koşulda engellediğini ve hükümetin çalışmasına izin vermediğine inandığını söyledi.
Saltık hükümeti savunurken Haydar Çiçek adlı esnaf hükümeti eleştirdi: “Ülkemizin bu kadar açlık ve sefalet içinde olmasının tek sebebi hükümetin hem siyasal, hem ekonomik politikalarından kaynaklanıyor. Türkiye ekonomisinin büyük bölümü yıllardır doğu ve güneydoğudaki savaşa gidiyor. Artık her yıl milyonlarca dolar askeriyeye harcanmamalı...” dedi.
Emlakçılık yapan Kemalettin Gögcek de, “Kriz teğet geçti’ laflarıyla hükümetin halkı oyaladığını, artık hükümetin ve belediyelerin halkın sorunlarını çözecek adımlar atması gerektiğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

‘Gücümüzü görecekler’

SONRAKİ HABER

15 Şubat’ta gözaltı furyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...