17 Şubat 2010 00:00

Hurdacılar büyük geri dönüşümcü!

GÜNLÜK hayatta ‘hurda’ denip önemsenmeyen atık malzemeler, geri dönüşümle ekonomiye yeniden kazandırılıyor.

Paylaş

GÜNLÜK hayatta ‘hurda’ denip önemsenmeyen atık malzemeler, geri dönüşümle ekonomiye yeniden kazandırılıyor. Bursa’da 2009 yılı içerisinde kağıt, metal, plastik, tekstil malzemesi gibi hurdalardan yaklaşık 500 milyon TL gelir elde edildi.
Halen 450 üyesi bulunan Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkanı Kerim Özcan, kayıt dışı çalışan hurdacıların da artık kayıt altına alınacağını söyledi. Her geçen gün, çevrenin ve doğanın değerinin ne kadar önemli olduğunun, yaşanan doğal afetlerden ve yaşananlardan anlaşıldığını belirten Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkanı Kerim Özcan, “Gelişigüzel kullanılan ormanlarımızın, madenlerimizin yok olması, bunların birer örnekleri olmaktadır. Bunları tekrar kullanılır bir hale getiren, her biri gönüllü çevreci olan hurdacılar ve geri dönüşümcüler, ekonomiye her sene milyonlarca TL kazandırmaktadır. Avrupa’da çevreye ne kadar önem verildiği herkesçe bilinmektedir. Bu ülkelerde bu gibi işleri yapanlar hükümetlerince desteklenmektedir, bizim ülkemizde de bu gibi işleri yapanlar küçümsenmeden desteklenmelidirler. Yerel yönetimlerce siteler oluşturulmasına destek verilmeli. İnsanlarımız ‘hurda’ deyip geçmesin. Sadece Bursa’da 450 üyemiz var. Kayıt dışılarla birlikte sayı bine ulaşıyor. Öncelikli hedefimiz, kayıt dışı hurdacılığı engellemek” dedi.
TEKELLEŞME YAŞANIYOR
Bursa’da 2009 yılında toplanan kağıt, metal, plastik, tekstil malzemesi gibi hurdalardan yaklaşık 500 milyon TL’lik gelir elde edildiğini belirten Oda Başkanı Özcan, sadece Bursa’da günde 50 bin ton hurda toplandığına işaret etti.
Başkan Kerim Özcan, “Maalesef hurdacılık, ülkemizde küçümsenen bir meslek. Hurdalar sokağa atılmış paralar. Bunların toplanması, Türkiye gibi işsizlik sorunu bulunan bir ülkede hem binlerce kişiye istihdam olanağı, hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Büyük sanayi kuruluşlarının atık ambalajlarını toplamak için sadece 4 firmaya belge verildi. Biz bu konudan mustaribiz. İsteyen tüm üyelerimize bu belge verilmeli” diye konuştu. (Bursa/CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

Kadosan’da esnaf kira sözleşmesine imza atmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...