17 Şubat 2010 00:00

Acil kapıları halka kapanıyor mu?

HASTANELERİN acil bölümleri emekçilere kapanıyor. Balıkesir’de SGK, eczanelere gönderdiği uyarı yazısında...

Paylaş

HASTANELERİN acil bölümleri emekçilere kapanıyor. Balıkesir’de SGK, eczanelere gönderdiği uyarı yazısında, acilde muayene olan her hastanın “acil tedavisi gereken” hasta olamayacağını ve bu nedenle muayene katkı payından da muaf olmadığını bildirdi.
Mevcut uygulama ile hastanelerin acil bölümüne başvurarak burada tedavileri yapılan hastalar, eczanelerden ilaçlarını alırken muayene katkı payı ödemiyorlardı. SGK’nın uyarı yazısında bundan böyle ölümcül hasta (sağlık bütünlüğünün kaybedilme riski) olmadan ve doktorun bu durumu ıslak imzası ile reçete üzerinde belirtmemesi halinde acil hastası sayılmadığı için hastalar muayene bedeli ödemekle yükümlü sayılacaklar.
UYGULAMA TEBLİĞİNE AYKIRI
Konu ile ilgili Balıkesir Eczacılar Odası Başkanı Adil Tosuner, uygulamanın bölgesel olduğunu ve yaptıkları araştırma sonucu diğer illerde henüz böylesi bir uygulamanın hayata geçirildiğine ilişkin bir duyum almadıklarını söyledi. Tosuner, kendilerinin Sağlık Uygulamaları Tebliği’ne göre hareket ettiklerini ve ilgili tebliğde reçetelerde doktorun hastanın acil durumunu belirteceği şeklinde bir ibare bulunmadığını ifade etti. Adil Tosuner, bu uygulamanın genelde bir kavram kargaşasına neden olacağı ve hastaların mağduriyetine yol açacağı kanısında.
ACİL İÇİN İLK 24 SAAT ZORUNLULUĞU
İlgili SGK yazısında acil haller; “ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma vb. durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden 24 saat içerisinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar” olarak ifade ediliyor. Ayrıca “hastanın başka bir sağlık kurumuna nakil edilmesi durumunda hayatını veya sağlık bütünlüğünü kaybetme riskinin doğacağı durumlar” “acil durum” olarak ifade ediliyor.
Bu ifade ile hasta, ölme veya sağlığınızı bütünü ile kaybetme riski yoksa “acil hasta” olarak kabul edilmiyor ve muayene ücretini ödemek zorunda. Diğer yandan; olayın ilk meydana gelmesinden sonra geçecek 24 saatlik süre dışında çıkabilecek yeni komplikasyonların da acil kapsamında değerlendirilmemiş olması, farklı birtakım uygulamaya neden olacağı gibi hastalarla eczacılar arasında yeni polemiklere yol açacak gibi görünüyor. (Balıkesir/EVRENSEL)
C. Saffet Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

Demirtaş halkı baza karşı mücadeliyi kazandı

SONRAKİ HABER

Meriç Nehri taştı Edirne sular altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...