17 Şubat 2010 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: 17 Ocak 2007 tarihinde özel bir şirkette süresiz iş sözleşmesi yaparak güvenlik görevlisi olarak işe başladım ve hiç aralık vermeden; yıllık izin dahi...

Paylaş

SORU: 17 Ocak 2007 tarihinde özel bir şirkette süresiz iş sözleşmesi yaparak güvenlik görevlisi olarak işe başladım ve hiç aralık vermeden; yıllık izin dahi kullanmadan 25 Ocak 2010 tarihine kadar çalıştım. Bu tarihe kadar ben ve bütün çalışan arkadaşlarım (iş yerinde ortalama 50 ile 100 arası personel var) maaşlarımızı hep bir buçuk iki ay geriden alıyorduk ama işimizi kaybetmemek için bişey yapamıyorduk. Ayrıca 3 yıl aralıksız çalışmama rağmen bize haber verilmeden ve imzamız olmadan her yıl sigortada girdi çıktı yapılmış, fakat 25 Ocak 2010 tarihinde notere gittik (6 kişi) bir dilekçe yazarak iş yerimize ihtar yazısı yolladık ve daha sonra Sosyal Güvenliğe bağlı Bölge Çalışmaya giderek şikayette bulunduk. Bölge Çalışma’dan maaşlarımızın 15 güne kadar ödeneceğini fakat tazminatlarımızda bir uzlaşmaya varamadıklarını ve olayı yargı yoluna taşıyabileceğimizi bildiren bir yazı geldi. Bu durumda ne yapabiliriz? Bize yardımcı olur musunuz?

CEVAP: İş Kanununun 11. maddesi hükmü gereğince, belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla yani zincirleme yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilecektir. Dolayısıyla, sizin imzalamış olduğunuz iş sözleşmesinin de belirsiz süreli olduğu da göz önünde bulundurularak, işvereninizin her yıl sigortada girdi çıktı yapmış olması iş sözleşmesinin niteliğini değiştirmeyecektir.
Göndermiş olduğunuz dilekçe örneği ise bir ihtar yazısı değil, iş sözleşmenin feshedildiğine dair bildirim yazısıdır. İş sözleşmenizi işçinin haklı nedene dayalı sebeplerinize dayanarak feshettiğiniz için kıdem tazminatlarınız tarafınıza ödenmelidir. Ancak, iş sözleşmenizi haklı nedenle olsa dahi feshetmeniz durumunda ihbar tazminatı ödenmesi mümkün değildir. Yargıtay içtihatları da bu yöndedir. Herhangi bir uzlaşma bulunmadığına göre bu durumda iş mahkemesinde, kıdem tazminatı ve yıllık izin ücretlerinizi, fazla mesai alacaklarınızı ve diğer yasal haklarınızı talep eden bir alacak davası açmanız gerekmektedir.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

AB, Yunanistan’ı 1 ay deneyecek

SONRAKİ HABER

Demirtaş halkı baza karşı mücadeliyi kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...