17 Şubat 2010 00:00

DAVUTOĞLU: GEREKLİ OLDUĞU İÇİN İRAN’A GELDİM

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ı ziyaret etti.

Paylaş

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ı ziyaret etti. Günübirlik ziyaret için dün İran’da bulunan Davutoğlu, Tahran’da İran Dışişleri Bakanı Mahuçehr Mutteki ile baş başa ve heyetler arası yapılan görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Son 5 ayda İran’ı 4. kez ziyaret ettiğini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye ve İran arasında neredeyse haftalık cereyan eden görüşmeler silsilesinin bölgedeki gelişmeler göz önüne alındığında bir zaruret teşkil ettiğini ve İran’la olan görüşmeleri “gerekli” gördüğünü söyledi.
Bakan Davutoğlu, geçen hafta kutlanan İran’ın milli günü ve devrimin yıl dönümünü tebrik ettiğini belirterek, “Kardeş Türk milletinden İran halkına en derin selam ve sevgilerini iletmek istiyorum” dedi. İkili ilişkilerin son dönemde büyük ivme kazandığına işaret eden Davutoğlu, “Her görüşmede bu ikili görüşmeleri gözden geçiriyoruz. Bundan sonra da her bir araya gelişimizde ortaya koyduğumuz hedeflerin, özellikle ticaret, ekonomi ve enerji alanındaki hedeflerin gerçekleşmesi için bu muhasebeyi birlikte yapacağız” diye konuştu.
BBC: TÜRKİYE BİR TERCİH YAPACAK
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İran ziyaretine dikkat çeken İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Bir anlaşma sağlanamazsa, Türkiye, yakında ABD ile güçlü ittifak ve doğusundaki komşu ile daha yakın dostluk arzusu arasında bir tercih yapmaya mecbur edilecek” yorumunu yaptı. BBC, Davutoğlu’nun, “arabuluculuk” yapmaya yönelik İran ziyaretini vurgularken, “Bir anlaşma sağlanamazsa eğer, Türkiye, yakında ABD ile güçlü ittifak ve doğusundaki komşu ile daha yakın dostluk arzusu arasında bir tercih yapmaya mecbur edilecek” yorumunu yaptı. BBC, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın İran nükleer programına ilişkin son girişimlerini de değerlendirdiği haberinde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İran ziyaretine dikkat çekerek, “Türkiye dışişleri bakanının arabuluculuk yapmak üzere İran’da beklendiği”ni belirtti.
Türkiye’nin, geçen yıl üzerinde mutabakat varılan bir takas çerçevesinde İran’ın nükleer materyalini depolamayı önerdiğini anımsatan BBC, Türkiye hükümetinin, İran’ın, uranyumunun, başka bir ülke yerine Türkiye’de depolanmasını tercih edeceği için önerisinin Tahran’a daha çekici geleceğini umduğunu da kaydetti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İngiltere ABD’den geri kalmamış

SONRAKİ HABER

Hamas liderini öldüren ajanlar İngiltere pasaportu taşımış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...