17 Şubat 2010 00:00

İngiltere ABD’den geri kalmamış

IRAK’ta ABD askerlerinin Ebu Garip Cezaevi’nde uyguladığı işkencelere benzer manzaraların, İngiliz askerleri tarafından da yaşatıldığı ortaya çıktı.

Paylaş

IRAK’ta ABD askerlerinin Ebu Garip Cezaevi’nde uyguladığı işkencelere benzer manzaraların, İngiliz askerleri tarafından da yaşatıldığı ortaya çıktı. 2003 yılında Iraklı esirlere işkence yaptığı gerekçesiyle 7 yıldır yargılanan İngiliz Albay Jorge Mendonca’nın önceki günkü duruşmasında ortaya yeni bir fotoğraf çıktı.
Daily Mail tarafından yayınlanan yeni fotoğrafta, yarı çıplak bir İngiliz askeri, gözleri ve başı tamamen bantlanmış bir Iraklı esirin saçından tutarak poz verirken görülüyor.
Albay Mendonca, 2003 yılında Baha Musa adlı Iraklı bir resepsiyon görevlisinin ölümünden dolayı yargılanıyor. Mendonca, başında bulunduğu Lancachire Tugayı 1. Taburu’nun (1QLR) sorumluluğundaki gözaltı merkezinde işkence yapıldığından haberi olmadığını ve subaylarının bu tip olayları kendisinden gizlemiş olabileceğini iddia ediyor.
Baha Musa adlı resepsiyon görevlisi, Basra’daki İbni El Hayham Oteli’nden alındıktan sonra İngiliz üssüne götürülmüş ve birkaç gün sonra öldüğü açıklanmıştı. Olay üzerine üs komutanı Albay Mendonca hakkında işkence davası açılmıştı.
İngiliz basınında çıkan son skandal fotoğrafın da Albay Mendonca’nın komuta ettiği 1QLR birliğinde çekildiği ortaya çıktı.
Son fotoğrafın, hem başında bulunduğu üste işkence yapıldığından haberi olmadığını söyleyen albayın durumunu, hem de bugünlerde Afganistan’da çatışan İngiliz ordusunun imajını zora sokacağı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail ‘gecekondu’ inşa ediyor

SONRAKİ HABER

DAVUTOĞLU: GEREKLİ OLDUĞU İÇİN İRAN’A GELDİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...