17 Şubat 2010 00:00

İsrail ‘gecekondu’ inşa ediyor

İSRAİLLİ “Barış Şimdi!” örgütü, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde yeni inşaat yasağının ihlal edildiğini söyledi.

Paylaş

İSRAİLLİ “Barış Şimdi!” örgütü, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde yeni inşaat yasağının ihlal edildiğini söyledi.
İşgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşimine karşı mücadele eden örgüt, Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerindeki otuzu aşkın yerleşimde yasağın zaman zaman geceleri gizlice inşaatın sürdürülmesi yoluyla ihlal edildiğini bildirdi. Örgüt, bizzat işgal altındaki topraklardan sorumlu merci olan İsrail Savunma Bakanlığı’nın, 29 yerleşim yerinde inşaat yasağının delindiğini belgelediğini de aktardı.
Barış Şimdi! örgütü, İsrail Savunma Bakanlığı’nın saptadıklarına ilaveten beş yerleşim yerinde daha yasağın ihlal edildiğini belirlemiş. Barış Şimdi! örgütüne göre yeni inşaat yasağının ihlal edildiği yerleşim yerleri arasında, şu anda İsrail kabinesinde Dışişleri bakanlığı yapan Avigdor Lieberman’ın yaşadığı Nokdim de bulunuyor.
İşgal altındaki topraklara işgal gücü tarafından yerleşim inşası uluslararası hukuk tarafından yasaklanıyor.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen yılın kasım ayında aylarca süren baskılar sonucunda barış görüşmelerinin önünün açılabilmesi için yeni yerleşim inşaatına 10 ay ara verileceğini bildirmişti. Fakat Filistinliler, kamu binalarını, halen başlamış inşaatları ve Doğu Kudüs’ü kapsamayan bu öneriyi reddetmişti.
Filistin yönetimi de barış görüşmelerinin başlayabilmesi için İsrail’in bütün yerleşim faaliyetlerini dondurmasını talep ediyor.
İsrail’in Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da şimdiye kadar inşa ettiği yasadışı yerleşimlerde 500 bin kadar İsrailli yaşıyor ve bu konu, barış görüşmelerinin önündeki en önemli sorunlardan birini teşkil ediyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Myanmar’da 500 bin kişi hâlâ evsiz

SONRAKİ HABER

İngiltere ABD’den geri kalmamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...