17 Şubat 2010 00:00

‘Bizimki ekmek ideolojisi’

Metin Cömert 20 yıllık TEKEL işçisi. TEKEL Cevizli Yerleşkesi Yaprak Tütün İşletmesi’nde çalışıyordu. 1400 TL ücret alıyordu.

Paylaş

Metin Cömert 20 yıllık TEKEL işçisi. TEKEL Cevizli Yerleşkesi Yaprak Tütün İşletmesi’nde çalışıyordu. 1400 TL ücret alıyordu. TEKEL kapatılmadan 5 bin işçinin çalıştığı bir yerdi Cevizli TEKEL. İstanbul Gazi Mahallesi’nde yaşıyor. Eşi ve iki çocuğuyla birlikte... 43 yaşında.
20 yıl boyunca durmaksızın çalıştı. Başbakan’ın iddia ettiği gibi hiç yan gelip yatamadı. Hem ülke ekonomisine hem de Cevizli ekonomisine önemli katkılar yaptı.
Evine konuk olduğumuz Cömert, Başbakan’a bir öneriyle başlıyor anlatmaya: “Başbakan aldığı parayı bana versin, ben de bir aylık ücretimi ona vereyim. Bu parayla bir ay geçinirse ben 4-c’ye geçerim.”
Özlük haklarını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Cömert, “Başbakan bugün işçilerin brüt gelirine bakıyor. Net gelirine bakmıyor” diyerek, aldıkları ücretle ilgili spekülasyonlara, yalanlara tepki gösteriyor. Ülkeyi yönetenlerin işçilerin sırtından ekonomiyi sıcak tuttuğunu kaydeden Cömert, yandaşların ceplerine akıtılan paranın da işçinin emeğinden çalındığına dikkat çekiyor.
AL MERHAMETİNİ BAŞINA ÇAL!
İşçilere merhamet ettiklerini iddia eden bakanlara da tepki gösteren Cömert, “Hem bizi özlük haklarımızdan mahrum edeceksin, açlığa terk edecesin, hem de merhamet diyeceksin. Ben de diyorum ki; al merhametini başına çal!” diyor.
Dilenci olmadıklarını, üretmek istediklerini vurgulayan Cömert, sadece kendileri için değil ülkedeki bütün işsizler için yeni istihdam alanları yaratılması gerektiğini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın söylemlerinin halkla dalga geçmek anlamına geldiğini ifade eden Cömert, “Aslında yalnızca TEKEL işçilerine saldırmıyor. Bütün yoksullara saldırıyor” diye konuşuyor.
Cömert, “Bizim direnişimiz Başbakan’ın dediği gibi ideolojikse evet ideolojiktir. Ekmek ideolojisidir bizim ideolojimiz. Bütün yoksulların ideolojisi de budur ama Başbakan’ın ideolojisi sermaye ideolojisidir” diyerek yanıtlıyor Başbakan’ın söylediklerini..
HER MİLLETTEN ÇALIŞANLAR BİRLEŞTİ
İşçileri PKK’nin yönlendirdiğini iddia eden Bakan Hayati Yazıcı’nın söylediklerinin komik olduğunu anlatan Cömert, “Bakan artık bu direnişten korkuyor ve bizim direnişimizi bölmeye çalışıyor. Bakan bizi PKK’li yaptıkça biz Lazı, Kürdü, Türkü, Alevisi, Sünnisi, her dilden her inançtan her milletten çalışanlar olarak birleştik” diyor.
DİRENİŞ HALKI BİRLEŞTİRDİ
TEKEL direnişinin yıllardan sonra halkı birleştirdiğini söyleyen Metin Cömert, şöyle sürdürüyor sözlerini: “Sonuçta sadece biz kazanmayacağız. Bütün Türkiye kazanacak.”
28 Şubat’ta TEKEL direnişine saldıracaklarını söyleyen Başbakan’ın bu günü özel olarak seçtiğini söyleyen Cömert, “28 Şubat’ta Sincan’da tanklar yürüdü, herhalde özel olarak seçmiş bu günü. Aklı sırra intikam almak istiyor. Hükümet, vali, bizi Ankara’dan atsa bile döner kendi işyerlerimizi direniş alanına çevirir, çadırlarımızı kurarız, bu böyle biline” yanıtını veriyor.
ŞALTERLER İNMELİ
Bu ülkede daha rahat bir yaşam sürmeleri için emekçilerin birleşmesi gerektiğine dikkat çeken Cömert, “Gerçekten üretimi durdurup şalterleri indirip kazanıncaya kadar bir genel grev ve genel direniş örgütlenmeli” diyerek tamamlıyor sözlerini.
(İstanbul/EVRENSEL)

BİR DE 4-C BELASI ÇIKTI!
Metin Cömert’in 18 yıllık eşi Necla Cömert ise eşinin bu durumundan sonra kendisinin ve çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu belirterek, “Oğlum ortaokula gidiyor. Bu sorun çıktığından beri bana ‘Anne okula gidebilecek miyim, bakkaldan ekmek alacak mıyız’ gibi sorular soruyor. Kızım daha şimdiden ‘Üniversiteye gidecek miyim’ diye soruyor” diyerek feryat ediyor.
“Zaten zar zor geçinmeye çalışıyoruz. Bir de 4-c belası başımıza çıktı” diyen Necla Cömert, “Ayda 400-500 TL fatura masraflarına gidiyor. Bunun okulu var, sağlığı var, bakkalı kasabı var. Varın siz düşünün. Biz 700 TL ile nasıl geçinelim?” diyerek, Başbakan’a ve hükümete tepkilerini dile getiriyor.
Rıza Çiçek
ÖNCEKİ HABER

Bir AKP’liler karşı çıktı

SONRAKİ HABER

Myanmar’da 500 bin kişi hâlâ evsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...