17 Şubat 2010 00:00

UZUN MESAFE

Seçme sınavlarına girecek olan öğrenciye okul yönetimi, askerliğini ertelemek isteyenlere askerlik şubeleri, evleneceklere ise eşi dostu aynı öneride bulunur: “Doktor raporu alırsan problem kalmaz”

Paylaş

Seçme sınavlarına girecek olan öğrenciye okul yönetimi, askerliğini ertelemek isteyenlere askerlik şubeleri, evleneceklere ise eşi dostu aynı öneride bulunur: “Doktor raporu alırsan problem kalmaz”
Doktor raporundan kasıt; hastalık nedeni ile kişinin bedenen veya ruhen istirahata gereksinimi olduğuna dair hekim kanaatidir elbet. Her ne kadar askerlik ve okul ortamlarında beklenti tıbbın kötüye kullanımı olsa da yasalar hekimlerin iş güçten kalmayı tıbbi nedenlerle meşrulaştırmasına onay vermektedir.
Yine kimlerin hastalık veya özürlülük nedeni ile erken emekli olabileceğine hekimler karar verir. Belirli hastalıklarda evde istirahat raporu en az reçete kadar önemlidir tedavi süreçlerinde. Şimdi diyeceksiniz ki bu söylediklerin bilinen şeyler. Evet öncelikle bilineni tekrarlamak istedim.
Ya bilmedikleriniz? Örneğin hekimler için günlük mesai geçen ay kaç saate çıkartıldı biliyor musunuz? 16 saat desem inanır mısınız?
Tam Gün Yasası’nın TBMM’de görüşüldüğü günlerde çıkan bir yazımın başlığı “Alavere Dalavere Hekimler Nöbete” idi; yanılmamışım. Belki farkında değildiniz ama 12 Eylül’ün faşizan yüzü sağlık çalışanları için diğer memurlardan bir saat fazla çalıştırılma olarak bu güne kadar geldi. İşte Tam Gün Yasası ile bu hukuksuzluğu düzelttiğini iddia eden AKP Hükümeti’nin ilk icraatlarından birisi tersine bir genelge yayınlamak oldu. İkinci basamak sağlık kuruluşlarında hafta sonu ve tatillerde sabah 08.00 gece 24.00, hafta içi akşam 17.00 gece 24.00 saatleri arasında gereğinde belediye mücavir alanında yer alan diğer sağlık kuruluşlarından görevlendirme ile acil servis yanında poliklinik açılması emrediliyor.
Genelge hayata geçerse tatil günlerinde örneğin şehre 1.5 saat mesafede görevli bir hekim sabah 07.00’de evinden çıkıp gece 24.00’e kadar çalışacak. Evine gitmesi gece yarısı 02.00’i bulacak bu hekimin ertesi günkü mesaisini de ihmal etmemesi emrediliyor. Genelge diyor ki bu ne nöbet ne de vardiyadır. İnsanın sorası geliyor; peki ne öyleyse?
Bu genelgeyi sizlerle paylaşırken amacım dertleşmek değil elbet. Yine hekimine bunu yapan ülke TEKEL işçisine ne yapmaz ki çıkarımı da değil tek başına. Farkında olmanız gereken yorgun bir hekimden sizin payınıza neyin düştüğü de değil.
Evet, artık bundan böyle “doktormatik” devri başladı. Kendisi bayram, tatil demeden aralıksız 16-34 saat çalışan hekim bundan gayrı hasta olduğunuzda sizlere objektif bir şekilde istirahat raporu verir mi sanıyorsunuz? Artık malulen emeklilik yeni hekim algısı ile o kadar rahat olmayacak belki de. Ne dersiniz?

...

Limitini aşan kim?


Değişen onca yasadan sonra hekimlik uygulamalarının, hasta hekim ilişkisinin, hastaya dair hekim kanaatlerinin eski mecrasında devam edeceğini düşünmüyorsunuzdur umarım. Tansiyon ölçümleri için sağlık ocağında hastalardan para almadığı için maaşından kesintiye gidilen sağlık çalışanları, meslektaşının doğumundan para almadığı için maliye tarafından para cezası uygulanan hekimler hangi ülkede yaşıyor sanıyorsunuz?
Evet maliye hasta baban bile olsa parasız muayene edemezsin derken hekime, kamu hastaneleri de hastalar için “ey hekim, bu hasta için para limitini aştın” demektedir artık.
Bir süredir hekimler tıbbi sekreterlik de yapmaya başladılar. Hastaların tetkiklerini bilgisayara kendileri kodluyorlar. Buraya kadar size ilginç gelmemiş olabilir. Ama ya ekrandan hekimlere söylenenler? Muayene edilen hastalarda eğer tetkik istenecek olursa her şey bittiğinde bir ikaz yazısı görünmeye başlıyor. “Hastalık vaka fiyatı tarafınızdan aşılmıştır. Vaka fiyatı 44 TL olup limiti aşmış bulunmaktasınız”.
Limiti aştınız muhtemelen hekimin karşısına bir süre sonra haddini aştın anlamında çıkacaktır. Evet Sağlık Bakanlığı hastaneleri artık hekime daha az tetkik istenmesi için baskı yapmaktadır. Hangi hekime mi? Üç hekimin temel maaşlarının toplamı bir emekli hakim veya savcıdan daha az olan hekimlere! Yani demektedir ki sağlık bakanlığı; döner sermayeden maaşına gelecek ek ödeme senin ellerinin altında. Daha az tetkik iste ki maaşın artsın!
DR.ZEKİ GÜL
ÖNCEKİ HABER

Bu kalp reytingi unutur mu?

SONRAKİ HABER

‘Çadırkent’in muhtarı da oldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...