18 Şubat 2010 00:00

Dayanışma komitesi işçileri birleştiriyor

TEKEL işçileri, Ankara’da 65 gündür 4-c’ye karşı direniyor. Sendikalaştıkları için işten atılan Sinter Metal işçilerinin İstanbul’daki direnişi ise bir yılı çoktan geride bıraktı.

Paylaş

TEKEL işçileri, Ankara’da 65 gündür 4-c’ye karşı direniyor. Sendikalaştıkları için işten atılan Sinter Metal işçilerinin İstanbul’daki direnişi ise bir yılı çoktan geride bıraktı. TEKEL işçileri, Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası’na üye, Sinter Metal işçileri ise DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’e... Ama mücadele nedenleri aynı: İnsanca yaşamak ve insanca koşullarda çalışmak.
Bu işçilerin yolu, TEKEL direnişi için Kartal Yakacık Kurfalı Mahallesi’nde kurulan dayanışma komitesinde kesişti. TEKEL direnişine destek için çalışma yürüten Sinter Metal işçileri, bu çalışmanın kendi mücadeleleriyle de birleştiğine dikkat çektiler.
SINIFIN DİRENİŞİ
Sinter Metal işçilerinden Ümit Aydın, 1 yılı aşkın süredir her türlü hukuksuzluğa, zorbalığa ve kötü yaşam koşullarına karşı mücadele ettiklerini söyledi. Aydın, Hem Sinter’in hem de TEKEL’in işçi sınıfının direnişi olduğunu söyledi. Kurfalı halkının TEKEL işçileriyle dayanışma için istekli olduğuna dikkat çeken Aydın, kitlesel gösteriler düzenlemeyi hedeflediklerini anlattı. Sermayenin saldırılarına karşı etkili eylemler yapılması gerektiğini vurgulayan Aydın, “Sadece işçiler değil, gençler, kadınlar, esnaflar, serbest meslek sahipleri, kısacası ezilen ve sömürülen tüm kesimler ayaklanmalıdır” dedi. Komitenin kalıcı olmasını isteyen Aydın, değişik sektörlerden işçileri örgütlemesi ve zamlara karşı mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi.
BİRLEŞİK CEPHE KURACAĞIZ
“Biz direnişteyken TEKEL işçilerinin çok somut bir dayanışmasını görmemiştik” diyen Sinter Metal işçisi Mustafa Çakır, “Sendikal ve politik bilinç almayan işçiler, sınıf dayanışmasını kavrayamazlar. Suç TEKEL işçilerinin değil, onların örgütlü oldukları sendika şubeleridir” diye konuştu. TEKEL direnişinin, sadece işçiler açısından değil ülkenin geleceği açısından da önemli olduğunu söyleyen Çakır, TEKEL direnişini “başkaldırı” olarak nitelendirdi. Çakır, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun gibi iki ayaklanma daha olursa siyasal olarak çok şey elde ederiz. TEKEL işçileri büyük bir güç. Bir araya gelemeyen konfederasyonlar bile bir araya gelmek zorunda kaldı. TEKEL işçileri tehdit edilirken, sendikaların sessiz kalması kabul edilemez. Buna işçiler olarak izin vermemeliyiz. Komite olarak, Sinter Metal direnişçisi olarak mahalledeki tüm arkadaşlarımıza ulaşacağız. Örgütsüz işçilerle buluşacağız. Ev ev, kahve kahve dolaşacağız. Bir birleşik cephe kuracağız.”
SENDİKAYI TARTIŞIYORUZ
Kurtköy’de 50 kişinin çalıştığı bir metal fabrikasında işçi olan Hakan Uzbakır da komite içerisinde yer alıyor. “TEKEL direnişi başlamadan önce sendika lafını ağzımıza almıyorduk. Şimdi tartışıyoruz. Bu TEKEL işçilerinin sayesinde oldu” diyen Uzbakır, şöyle devam etti: “Kurfalı’da binlerce işçi var ve bu nedenle kurulan komiteyi destekliyorum. Yazık, yetim hakkı nasıl yenir görüyoruz. Ben AKP’ye oy vermiştim. Yazıklar olsun. 1 liramı da, 10 liramı da direnenlerle paylaşırım.” (İstanbul/EVRENSEL)

TEKEL İŞÇİLERİ: BİZ HAKLIYIZ BİZ KAZANACAĞIZ!

TEKEL işçilerinin her akşam bir şube adına yaptığı yürüyüş ile sonrasındaki meşaleli yürüyüş, önceki gün birleştirilerek gerçekleştirildi. Türk-İş önünde buluşan işçiler, ellerinde meşaleler Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Sık sık “Şaka değil gerçek, 4-c tarihe gömülecek”, “Biz haklıyız, biz kazanacağız”, “Ücretli köle olmayacağız”, “Ölmek var, dönmek yok” sloganları atan işçiler, AKP Hükümeti’ni protesto ederek, “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek” dediler.
Sakarya Caddesi’nde işçilere seslenme sırası Tek Gıda-İş İstanbul 8 No’lu Şube’deydi. Şube Başkanı Dursun Yılmaz, “İşçiyiz ve işçi kalmak istiyoruz. İşçilik haklarımızı, hukukumuzu istiyoruz. Kölelik devri geçmişte kaldı. İnsanlık onuru köleliği yendi. 21. yüzyılda yeni köleler yaratmaya çalışmayın. Ölmeye diye yola çıkanlar köleliğe razı olur mu sandınız. Olmaz. Olmayacak” dedi. Eylemde konuşan Tekgıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse de Yunanistan işçi sınıfının mücadelesini selamlayarak, “Selam olsun işçi sınıfına, selam Yunanistan işçilerinin direnişine” dedi. ANKARA

MÜCADELEDEN EMEKLİ OLUNMAZ

Cevizli TEKEL’den emekli olan Fahrettin Kahraman da komite içerisinde çalışma yürütüyor. TEKEL’den emekli olan tüm işçilerin bu çalışmaların içinde yer aldığını anlatan Kahraman, “Ben ve arkadaşlarım Ankara’da doğrudan direnişin içinde yer aldık. Polisin saldırısına uğradık ve açlık grevine da katıldık. Çünkü mücadelede emekli olunmaz” diye konuştu. Çalıştıkları dönemde özelleştirmenin iyi olduğunu savunan arkadaşları olduğunu ifade eden Kahraman, TEKEL direnişinin tüm işçilere özelleştirmenin zararını gösterdiğini söyledi. Kahraman şöyle devam etti: “Şimdi biz komite olarak Kurfalı merkez, Cumhuriyet Mahallesi, Yeni Mahalle, Erzincan Mahallesi olarak bu bölgelerde çalışma yürüteceğiz. Ayrıca Cevizli TEKEL’in arazisinin peşkeşine karşı Kartal halkı ile birlikte mücadele edeceğiz.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Kurfalı Mahallesi Dayanışma Komitesi’nde Sinter Metal işçilerinin yanı sıra emekli TEKEL işçileri, Kurtköy Sanayi Havzası’nda çalışan işçiler, belediyeden emekli olmuş işçiler, esnaflar ve yöre dernekleri de yer alıyor. On binlerce emekçinin yaşadığı mahallede, “1 liranı TEKEL işçileriyle paylaş” kampanyasını yürüten komite, bildiriler dağıtarak ve yöre derneklerinde düzenlediği halk toplantılarıyla 4-c ve TEKEL direnişini anlatıyor.

Haydar Akbaş (Sivas Divriği Çamözü Köyü Derneği Üyesi): Hükümet ay sonunda TEKEL işçilerine saldıracağını açıkladı. Saldırıya karşı bir dizi taktik geliştirmeli ve direniş sonuç alıncaya kadar sürdürülmelidir. Öte yandan, sağlanan birliktelik daha da geliştirilmelidir. Bu direniş çok önemli bir direniş. Sendikaların ve işçi sınıfının üzerindeki psikolojik ablukayı kırdı. Hak almanın yolunu açtı. Burada kazanan işçi sınıfı olacak. Komite olarak Kurfalı’da en geniş birliktelik üzerinde yaygın bir çalışma yürütüyoruz.

Rıza Özdemir (Kıraathane işletmecisi): TEKEL direnişini desteklemek ve çalışma yürütmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Halka ve emekçilere iyi anlatarak, iyi bir örgütlenme çalışması yürütmeliyiz.
Haşim Demir
ÖNCEKİ HABER

Her hastanede TEKEL mücadelesi sürüyor

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...