18 Şubat 2010 00:00

Yığınla borç ve fatura birikti

Kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı yüzde 50 arttı. Geçen yıl kredi borcunu ödeyemeyenler kervanına 1 milyon 74 kişi daha katıldı.

Paylaş

Kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı yüzde 50 arttı. Geçen yıl kredi borcunu ödeyemeyenler kervanına 1 milyon 74 kişi daha katıldı. Yoksul semtlerinde faturalarını ödeyemeyenlerin sayısı da hızla arttı.
İşsizliğin ve yoksulluğun kol gezdiği Tuzla, borçların çığ gibi büyüdüğü yerlerden... İlçe borç batağında debelenenlerin hikayeleriyle dolu. Eşi kepçe operatörü olan Yeter Fideci, iki çocuk annesi ve ev kadını... Eşi uzun zamandır işsiz...
Bakkala borç birikmiş durumda. Oturdukları evin kirasını ödeyemiyorlar. Okuyan bir çocuğu var ve okul masraflarını karşılayamıyorlar. Yığınla fatura biriktiğini belirten Yeter, “Okuldan sürekli para isteyip duruyorlar. ‘Ödeyemiyoruz, para yok’ dedikçe müdürlerle karşı karşıya geliyoruz. Bu da çocuğumuzun her şeyine yansıyor” diyor. İş istediklerini söyleyen Yeter, “Asgari ücretle değil, adam gibi bir ücretle, yaşayabileceğimiz bir iş istiyoruz” diyor.
Çınar Fideci’nin eşi inşaat işçisi, ama o da işsiz... Çınar’ın iki çocuğu okula gidiyor. “Her şeyden mahrum yaşıyoruz. Okuldan masa örtüsü, su faturası, bilgisayar, temizlik parası vb. sürekli maddi talep geliyor. Milli Eğitim, vakıflar aracılığıyla yoksul ailelere dağıtılmak üzere yardım gönderiyor ama biz ihtiyacı olan kişiler, bırakın yardıma ulaşmayı, nasıl dağıtıldığını bile görmüyoruz” diyen Çınar, başvurdukları belediyeden ve kaymakamlıktan ilgi görmediklerini vurguluyor.
Bireysel başvuruları karşılıksız kalan Çınar, “Birlik olmalıyız, okulda istenen aidatlar için imza toplamalıyız, İlçe Milli Eğitim’e toplu gitmeliyiz, yan yana gelmeden çözemeyiz” diyor.
KARA BİR YIL
Deniz Kavak tersane işçisi eşi... Eşi daha önce de işsiz kalmış. “Biz zaten hep krizdeydik. Şimdi durum daha da kötü” diyor. Çocuğunun okul çağına gelmiş olmasından endişeli. Masraflarının daha da artacağını, o zaman geçimin daha da zorlaşacağını dile getiren Deniz Kavak, “Biz yoksullaşıyoruz, zamlar yağıyor. Borçlar dağ gibi...” diyor.
Borç verileri, Tuzla gibi emekçi semtlerini daha çok vuran gelişmelerin bütün ülke sathına yayıldığını gösteriyor.
Geçen yıl kredi borcunu ödeyemeyenler kervanına 1 milyon 74 kişi daha katıldı. Böylece 3 milyon 243 kişi kredi borcunu ödeyemez hale geldi. Kredi kartında takibe düşen kişi sayısı yüzde 45.6 arttı.
2009, kredi borcu olanlar için tam bir “kara yıl” oldu. Takipteki kredi miktarı yüzde 55.5 oranında artarak 21.9 milyar liraya ulaşırken, bireysel kredi borcunu ödeyemeyenler listesine 1 milyon 74 bin kişi eklendi.
Böylece bireysel kredi borcunu ödeyemeyen sayısı, krizde yüzde 50 oranında artarak 3 milyon 243 bine yükseldi. Kredilerin takibe dönüşüm oranı ise Aralık 2008’de yüzde 3.7 iken Aralık 2009 sonu itibariyle yüzde 5.3’e çıktı.
KONUT HAYALİNDEN BORÇ BATAĞINA
Takibe düşen bireysel kredilerin alt kalemlerine bakıldığında, takipteki müşteri sayısında en büyük artış yüzde 90’lık oranla konut kredilerinde oldu. Takibe düşen konut kredisi kullanıcısı sayısı 10 binden 19 bine çıktı. İhtiyaç kredilerinde bu artış yüzde 75 oldu. Takibe düşen müşteri sayısının en fazla kredi kartlarında olduğu dikkat çekti. Aralık 2008’de kredi kartı borcu nedeniyle takibe düşen kişi sayısı 1 milyon 564 bin iken, bu rakam Aralık 2009’da yüzde 45.6 artarak 2 milyon 277 bin kişiye çıktı.
(İstanbul/EVRENSEL)

KOBİ BORÇLARI DA ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Tüketici kredilerinde ise takibe düşen müşteri sayısı yüzde 62.6 oranında arttı. Böylece 653 bin olan takipteki tüketici kredisi müşteri sayısı, 1 milyon 62 bine yükseldi. En yüksek takibe dönüşüm oranı yüzde 7.6 ile KOBİ kredilerinde yaşandı. Bireysel kredilerin takibe dönüşüm oranı 2008 yıl sonunda yüzde 3.7 iken, Aralık 2009 itibariyle yüzde 6’ya yükseldi. Kredi kartı alacaklarının takibe dönüşüm oranının yüzde 6.5’ten yüzde 10.4’e, konut kredilerinin takibe dönüşüm oranının yüzde 1.3’ten yüzde 2.1’e, taşıt kredilerinin takibe dönüşüm oranının yüzde 6’dan yüzde 10.3’e, ihtiyaç kredilerinin takibe dönüşüm oranının yüzde 2.7’den yüzde 4.5’e yükseldiği gözlendi. Yeniden yapılandırılan ya da yeni itfa planına bağlanan toplam krediler, 2009’da 11.2 milyar liraya ulaştı. Aynı kapsamda kredisi yeni sözleşme koşuluna bağlanan, yeniden yapılandırılan ya da yeni itfa planına bağlanan toplam müşteri sayısı 828 bin 476 kişi oldu.
Adile Doğan
ÖNCEKİ HABER

İşçinin tokadı sert olur

SONRAKİ HABER

Kadınlardan TEKEL direnişine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...