18 Şubat 2010 00:00

Bölgeden demokrasi manzaraları!

Bölge illerinde OHAL ya da darbe dönemlerinde yaşananları aratmayacak uygulamalar sürüyor.

Paylaş

Bölge illerinde OHAL ya da darbe dönemlerinde yaşananları aratmayacak uygulamalar sürüyor. Son iki günde yine bir çok gözaltı ve tutuklamaların yaşandığı bölgede, TEKEL işçisine destek verenler gözaltına alındı, anadilde eğitim talep edenler yargılandı, cezaevine Türkçe sözlük dahi ‘girişi yasak’ denilerek alınmadı. Gösterilere müdahalenin ardından sokaklardan mermi kovanlarının toplandığı bölge de dün yeni bir toplu mezar da bulundu. AKP Hükümeti ülkenin demokratikleştiğinden, eskiden yaşanan baskıların artık yaşanmadığından bahsederken bölgede her gün yaşananlar, ‘madem bu kadar demokrasi var burası başka bir ülke mi?’ sorusunu akıllara getiriyor.

SOKAKLAR MERMİ KOVANI DOLU
HAKKARİ’de 15 Şubat’ta PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin 11.yıldönümü nedeniyle yapılmak istenen yürüyüşe polisin yaptığı müdahale sonrası başlayan ve 3 gün süren olaylar sırasında çok sayıda kişi gözaltına alınırken, Berçelan Mahallesi’nde bir polisin damdan düşerek bacağını kırmasından sonra polisler mahalleye yüzlerce gaz bombası attı. Çocuklar sokaktan onlarca boş kovan topladı. Gaz bombalarıyla birlikte polisin silah kullanmasından dolayı onlarca evin camları kırılırken, bazı evlerin içine gaz bombası düşmesi sonucu evlerde birçok kişi zehirlendi. Olaylar sırasında evinde oturdukları sırada evlerine polis tarafından rasgele taş ve gaz atıldığını belirten Mahalle Sakini Sarya Akdoğan (50), evde sadece kadınların bulunduğu esnada birden polisin evlerine taş ve gaz attıklarını ve bu biber gazının atılmasından dolayı evde bulunan çocukların zehirlendiğini söyledi. Olaydan sonra çocuklarını hastaneye kaldırdıklarını da belirten Akdoğan, çocukların halen kendilerine gelemediğini vurguladı. Olaylar sırasında evinin camları kırılan Mehmet Akdoğan İHD’ye başvurarak, sorumluların yargılanmasını istedi. Mahallede onlarca evin camları kırıldığı ve mahalle içinde boş kovanlar bulunduğunu kaydeden Akdoğan, yetkililerden mahalleye gelerek inceleme yapmasını talep etti. Olaylar sırasında evleri zarar gören vatandaşlar, Hakkari Cumhuriyet Savcılığı’na polisler hakkında duyurusunda bulundu. (HAKKARİ)

CEZAEVLERİ DOLDU

BÖLGEDE gözaltı ve tutuklama furyası son iki günde de hız kesmedi. Dün ve önceki günde bir çok kentte onlarca kişi gözaltına alındı ve tutuklandı.
Van’da gözaltına alınan ve dün Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edilen 12 kişiden 8’i ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklandı. Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde 15 Şubat protestoları sonrasında gözaltına alınan kapatılan DTP İlçe Başkanı Faris Çetinkaya ve 13 yaşındaki oğlu B.Ç. ile Arafat Yanar, Arafat Ayar, Murat Aydemir’in de aralarında bulunduğu 6 kişi, tutuklandı. Siirt’te ise 13 Şubat’ta Eğitim Sen, MKM-DER, BDP binaları ve evlere yapılan baskınlarda gözaltına alınan 16 kişiden 12 kişi ‘KCK şehir yapılanmasına dahil oldukları’ gerekçesiyle tutuklanarak Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Tutuklananlar arasında BDP Siirt Merkez İlçe Başkanı Ferman Sercan, Siirt Belediye Meclis Üyesi Besna Sercan, DTP Siirt Merkez İlçe Başkanı Halil Adıgüzel, DTP’li Eski Yönetici Fehime Ete, Siirt Belediye Meclis Üyesi Yüksel Yılmaz da bulunuyor. Adana’da da çoğu üniversite öğrencisi 20 kişiden 9’u ‘Örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklandı. Çeşitli illerde son iki günde gözaltına alınan onlarca kişinin ise polisteki sorgusu sürüyor. Mardin’de önceki gece tutuklanan 16 kişi arasında yer alan Kızıltepe Belediye Meclis Üyesi Reşat Kaymaz’ı Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde ziyarete giden Kızıltepe Belediyesi Meclis Üyesi BDP’li İsmail Asi de tarafından gözaltına alındı. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde ise 15 Şubat gösterilerine katıldıkları gerekçesiyle 2 kişi gözaltına alındı. Iğdır’da 15 Şubat gösterisine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 16 kişiden yaşları 18’in altında bulunan 7 çocuk ise savcılıkça ‘Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 9 kişinin sorgusu ise sürüyor.
(HABER
MERKEZİ)

ANADİLDE EĞİTİM TALEBİ YARGILANDI
ŞANLIURFA’da, ana dilde eğitim talebiyle yaptıkları açıklamadan dolayı haklarında dava açılan 20 kişi dün hakim karşısına çıktı.
10 Ekim 2009’de, Eğitim Sen tarafından Şanlıurfa İlk Öğretim Okulu önünde yapılan anadilde eğitim talebine yönelik basın açıklamasından dolayı kapatılan DTP İl Başkanı İbrahim Ayhan, Eğitim Sen Şube Başkanı Sıtkı Dehşet, SES Şube Başkanı İsmet Karadağ, BES Şube Başkanı Emin Sözen, DİSK Genel-İş Şube Başkanı Sadık Demir, İHD Şube Başkanı Sedat Gözkıran’ın da bulunduğu 20 kişi hakkında açılan davanın duruşması Şanlıurfa 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 2911 sayılı “Gösteri ve Yürüyüş Kanunu”na muhalefet ettikleri iddiası ile yargılanan kurum temsilcilerianadilde eğitimin bir insan hakkı olduğunu hatırlattılar. Duruşma dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için 4 Mayıs’a ertelendi. (ŞANLIURFA)

TÜRKÇE SÖZLÜK DE YASAK!
MARDİN E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Burhan Gök’e gönderilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı bandrollü Türkçe okuma sözlüğü ve Kürtçe Sözlük ‘girişi yasak yayın’ denilerek cezaevine alınmadı.
Tutuklu ve hükümlülere yönelik halk ihlalleri ‘Bu kadar da olmaz’ dedirtiyor. Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Burhan Gök isimli tutukluya Liseliler için Türkçe Okuma Sözlüğü, Kürtçe Sözlük ve BDP Nusaybin İlçe Örgütü tarafından hazırlanan 2010 yılına ait takvim gönderildi. Ancak cezaevi yönetimi Türkçe sözlüğü de ‘girişi yasak yayın’ diyerek almaması şaşkınlığa neden oldu. BDP Nusaybin İlçe Başkanı Süleyman Çiftçi, gönderdiği hiçbir yayının yasak olmadığını belirterek, “İçinde Türkçe sözlük, Kürtçe sözlük ve takvimin olduğu koliyi PTT Nusaybin Şubesi’nden cezaevine gönderdikten bir hafta sonra bize geri gönderildi. Bir hafta sonra tekrar koliyi gönderdim, ama yine iade ettiler. Son olarak koliye iliştirilmiş, ‘Cezaevine girişi yasak yayınlardır’ diye bir yazı iliştirmişler” dedi. (MARDİN)

ŞEMDİNLİ’DE PATLAMA
ŞEMDİNLİ’de önceki gece patlayan bomba paniğe neden oldu. Cumhuriyet Caddesi üzerindeki bir kuyumcu dükkanının önüne bırakılan bomba, saat 23.00 sıralarında büyük bir gürültüyle patladı. İşyerinde büyük çapta maddi hasar meydana gelirken, aralarında BDP Şemdinli ilçe binası ve Yüksekova Haber Gazetesi Şemdinli bürosunun da bulunduğu birçok iş yerinin camları kırıldı. Patlamanın ardında sabah saatlerinde ilçeye giden BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, olay yerinde inceleme yaparak esnaflarla görüştü. Geylani, “İlçe kongremiz öncesi partimizin yanında böyle bir patlamanın olması tesadüf değildir. Bu olayın failleri bulunmalıdır. Bulunmaması durumunda yetkililer zan altında kalacaktır” dedi.
(HAKKARİ)

BİR TOPLU MEZAR DAHA
TOPLU mezarlarla adından söz ettiren Bingöl’de 30 PKK’liye ait yeni bir toplu mezar bulundu. İHD’nin girişimleri sonucu bulunan mezarların, 6 Mart 1998’de Bingöl’ün Yedisu ilçesine bağlı Akımlı Köyü (Dînık) Tuzluca Mezrası’nda, çıkan çatışmada yaşamını yitiren 30 PKK’liye ait olduğu tespit edildi. PKK’lilerden ikisinin ailesi İHD Van Şubesi aracılığı ile Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na mezarlar için başvuru yaptı. İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Ali Akıncı, diğer 28 PKK’linin ailelerinin derneklerine başvurması durumunda hukuki yardımda bulunacaklarını belirtti. 11 Ekim 2009’da da Bingöl’ün Genç ilçesinde yapılan kazılarda 1990-94 yılları arasında gömülen 18, 1994 yılında gömülen 4 kişi ve 1997 yılında gömülen, 3 kadın, 13 erkek toplam 38 ceset çıkarılmıştı. (BİNGÖL)
ÖNCEKİ HABER

AKP’nin politikası baskı ve tehdit

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...