18 Şubat 2010 00:00

Müşterek saldırı sürüyor

Afganistan’ın güneyinde Taliban güçlerine karşı başlatılan NATO operasyonu devam ediyor.

Paylaş

Afganistan’ın güneyinde Taliban güçlerine karşı başlatılan NATO operasyonu devam ediyor. Müşterek adı verilen operasyona katılan NATO güçlerine bağlı Amerikan deniz piyadeleri birliği, yoğun çatışmalar sırasında helikopter birliklerinden yardım istemek zorunda kaldı.
ABD deniz piyadelerinin, Mercah kentinde kontrolü ele geçirmeye çalışırken, sığınaklara gizlenen Taliban militanlarının açtığı ağır ve sürekli makineli tüfek ateşiyle karşı karşıya kaldıkları kaydedildi.
Kuzeydeyse İngiliz askerleri, Afgan ordusuna ve polisine ait çalınarak gizlenmiş üniformalar buldu. Bunun, Taliban güçlerinin Afgan güvenlik güçleri gibi giyinerek saldırılara girişmeyi planladığına işaret ettiği söyleniyor. Afganistan’ın güneyinde yürütülen operasyonda, Amerikan ve İngiliz askerlerinin, çok miktarda amatör bombayla baş etmek durumunda kaldığı haber veriliyor.
Afganistan hükümeti, pazar günü Mercah kenti yakınlarında altısı çocuk olmak üzere bir grup sivilin öldürülmesine rağmen, Afgan halkının güneydeki Taliban mevzilerine karşı yürütülen NATO operasyonlarını desteklediğini iddia etti.
Afganistan İçişleri Bakanı Hanif Atmar, bölgede yaşayan Afganların, NATO operasyonuna her bakımdan destek verdiklerini kaydetti.
BARADAR’IN DURUMU
Öte yandan, Taliban hareketinin önde gelen isimlerinden Molla Abdülgani Baradar’ın Pakistan’da ele geçirilmesiyle ilgili olarak yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Pakistan güvenlik güçleri, Baradar’ın 8 Şubat sabahı erken saatlerde, Karaçi dışındaki bir medresede gözaltına alındığını açıkladı.
Washington’daysa Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Baradar’ın gözaltına alındığı haberlerini doğrulamaktan kaçındı; ancak, Amerikan ve Pakistan istihbarat servisleri arasındaki iş birliğinin arttığını kaydetti.
İlk olarak New York Times gazetesinin duyurduğu haberde, Taliban’ın iki numaralı ismi olan Baradar’ın, birkaç gün önce Amerikalı ve Pakistanlı istihbarat görevlilerinin Karaçi kentindeki ortak operasyonuyla yakalandığı kaydedilmişti. Ancak bir Taliban sözcüsü, Molla Baradar’ın yakalandığı haberini yalanlamış ve ABD’yi, dikkatleri kendi yenilgilerinden başka bir yöne çekmeye çalışmakla suçlamıştı.
Pakistan ordusu da, Baradar’ın Karaçi kentinde yakalandığını doğruladı. Ordu Sözcüsü General Ahtar Abbas, Baradar’ın yakalandığını belirtti (DIŞ HABERLER)

AFGAN HÜKÜMETİ, TALİBAN’LA GİZLİCE GÖRÜŞMÜŞ

Afganistan hükümetinin yetkilileri ile Taliban’a yakın kişilerin geçen ay Maldivler’de gizli bir toplantı yaptığı öne sürüldü.
Maldiv hükümetinden bir kaynak, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin temsilcilerinin 28 Ocak’ta Londra’da düzenlenen Afganistan konferansından önce ülkede barışı ele almak üzere Taliban’a bağlı 7 kadar kişiyle lüks bir otelde bir araya geldiğini belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, “Toplantı Bandos Adası’ndaki bir otelde yapıldı, ama Maldiv hükümeti doğrudan katılmadı” dedi. Aynı kaynak, Taliban’a bağlı adamların Maldiv topraklarına girerken herhangi bir yasal engellemeyle karşılaşmadığını, bu kişilerden birinin adının da kısa bir süre önce Birleşmiş Milletler’in seyahat yasağıyla ilgili kara listesinden çekildiğini kaydetti.

SİVİL ÖLÜMLERİ DEVAM EDİYOR

Afganistan’da ABD güçleri ağırlıkta olmak üzere 15 bin NATO ve Afgan askerinin katıldığı kapsamlı operasyonda, Taliban’ın sivilleri kalkan olarak kullandığı iddia edildi. Helmand vilayetinde Taliban’ın kalesi olarak gösterilen Marcah kasabasında cumartesi günü başlatılan operasyonda, Afgan güçlerinin komutanı olan General Muhiddin Gori, Taliban militanlarının evlerin çatılarıyla ikinci ve üçüncü katlarında sivilleri pencere önünde durmaya zorlayarak, buralardan koalisyon güçlerine ateş açtıklarını söyledi.
Gori, beşinci gününe giren operasyonda, özellikle kasabanın güneyinde Taliban militanlarının insanları kalkan olarak kullanarak, kendilerine ateş açtırdığını ve sivilleri öldürtmeyi amaçladıklarını öne sürdü. General Gori, askerlerin direnişçilerin yanlarındaki sivillere ateş açıp açmama seçimiyle karşı karşıya olduğunu, militanlarla sivilleri ayırt etmek için yavaş ilerlediklerini ifade etti.
Bu arada, askeri timlerin Marcah’daki evleri özenle tek tek aradığı, işgal askerlerinin “tüm dikkatine rağmen” 15 sivilin öldüğü bildirildi. Afgan insan hakları örgütleri ise ölen sivil sayısının 19 olduğunu söyledi.
Öte yandan, Taliban’ın üst düzey komutanlarından Molla Abdulrezak Akhund, örgütün internet sitesinde Marcah’ın askeri olarak önemli bir bölge olmadığını ileri sürdü.
NATO’dan yapılan açıklamada, operasyonda, biri ABD’li biri İngiliz, şimdiye kadar 4 askerin öldüğü kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

İSRAİL ASKERLERİANKARA’DA TATBİKAT YAPMIŞ

SONRAKİ HABER

‘Güvenlik barajları’ göç ettirecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...