18 Şubat 2010 00:00

İSRAİL ASKERLERİANKARA’DA TATBİKAT YAPMIŞ

EKİM ayında Konya’da yapılan Anadolu kaplanı tatbikatından İsrail’in çıkarıldığının açıklanması, Türkiye ile İsrail arasında bir krize neden olmuştu.

Paylaş

EKİM ayında Konya’da yapılan Anadolu kaplanı tatbikatından İsrail’in çıkarıldığının açıklanması, Türkiye ile İsrail arasında bir krize neden olmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Anadolu Kaplanı tatbikatından çıkarılma gerekçesinin Gazze saldırıları olduğunu söylemiş ve şöyle konuşmuştu: “Gazze’de Filistinlileri öldüren bir orduya buyrun bizimle tatbikat yapın diyemezdik”. Ancak bu açıklamadan kısa süre sonra, İsrail ordusunun en üst rütbeli askerlerinin Ankara’da yapılan iki tatbikata katıldığı ortaya çıktı.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi’nin soru önergesine verdiği yanıtta İsrail’in 23 Ekim 2009 tarihinden sonra Türkiye’nin ev sahipliğinde icra edilen ve bir yıl öncesinden planlanmış iki tatbikata katıldığını bildirdi.
Selvi, Başbakan Erdoğan’ın “Bu yılki tatbikatlar İsrail’siz olacak” sözünü hatırlatarak 23 Ekim 2009 tarihinden sonra İsrail’in de katıldığı askeri tatbikat olup olmadığını sordu. Bakan Gönül ise Anadolu Kartalı Geliştirilmiş Taktik Muharebe Eğitimi’nin 12-23 Ekim 2009 tarihleri arasında, uluslararası katılım olmaksızın sadece milli unsurların katılımı ile icra edildiğini bildirdi. İsrail’in 23 Ekim 2009 tarihinden sonra Türkiye’nin ev sahipliğinde icra edilen ve bir yıl önceden planlanmış iki tatbikata iştirak ettiğini ifade eden Bakan Gönül şu bilgileri verdi:
“Türkiye-İsrail-Ürdün Doğal Afetlerde Arama Kurtarma (DAK) tatbikatı, 2- 6 Kasım 2009 tarihleri arasında Ankara’da icra edilmiştir. Tatbikata, Türkiye iki DAK timi ve üç karargah personeli (Toplam 15 personel), Ürdün on bir personel (üçü gözlemci), İsrail yirmi dört personel ile katılım sağlamıştır. Barış Güvercini Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı ise 26-31 Aralık 2009 tarihleri arasında Ankara’da icra edilmiştir. Tatbikata Türkiye on sekiz, Ürdün on dokuz, İsrail on dokuz personel ile iştirak etmiştir. İlave olarak seçkin gözlemci günü faaliyetlerine, Türkiye bir tümgeneral ve bir albay, Ürdün bir tuğgeneral, İsrail ise bir tuğgeneral, bir albay ve bir yarbay ile katılım sağlamıştır.” (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kolombiyalı milisler: 30 bin kişiyi öldürdük

SONRAKİ HABER

Müşterek saldırı sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...