18 Şubat 2010 00:00

4-c’liler için ‘Sürekli işçilik’ talep edilecek

Tek Gıda-İş acil durumlar için gündeme gelen 4-c’nin kalıcı çalışma düzeni olarak uygulanmak istenmesine karşı ilerleyen günlerde yargı yoluna ...

Paylaş

Tek Gıda-İş acil durumlar için gündeme gelen 4-c’nin kalıcı çalışma düzeni olarak uygulanmak istenmesine karşı ilerleyen günlerde yargı yoluna gideceklerini açıkladı.
Diğer yandan konfederasyonlar, TEKEL işçilerinin 657 sayılı Kanun’un 4-d maddesi kapsamında sürekli işçi olarak göreve başlaması talebiyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na başvuracak. Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, 20 Şubat günü dünyanın dört bir yanında TEKEL işçileriyle dayanışma eylemleri yapılacağını açıkladı.
AKP İKNA TURUNDA
Tek Gıda-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, dün CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi öncesi basına açıklamalarda bulundu. Mücadeleyi sürdürme kararlılıklarının ilk günkü gibi devam ettiğini belirten Türkel, TEKEL işçilerinin şubat ayının ilk gününden bu yana AKP’li milletvekilleri, il ve ilçe yöneticileri tarafından sürekli baskı altında tutularak, 4-c’ye ikna edilmek istendiklerini anlattı.
Türkel, “Birebir ikna yöntemiyle arkadaşlarımızın 4-c’ye gitmeleri yönünde siyasi iktidar mücadelesini sürdürmekte. Bundan ne kazanacağını bilmiyorum. Sanıyorum Sayın Başbakan çetele tuttuğuna göre herhalde sayılar yükseldikçe biraz daha mutlu olacak. Ama bilsin ki, o sayılar yükseldiğinde Türkiye çalışma hayatı ve TEKEL işçisi mutsuz olmaya devam edecek” diye konuştu.
Hükümet yetkililerinin eylemin yasadışı olduğu yönündeki iddialarına yanıt veren Türkel, Anayasa’nın 90. maddesine göre iç hukukta yer almayan uluslararası sözleşmelerin iç hukukun üzerinde olduğunu, TEKEL işçilerinin de ILO sözleşmeleri ile uluslararası hukuktan almış oldukları yetkiyle eylemlerine devam ettiklerini söyledi.
HUKUKİ ÇALIŞMALAR DA SÜRÜYOR
TEKEL işçilerinin 4c’ye müracaat için süresinin yasal olarak 4 Mart itibariyle dolacağını hatırlatan Türkel, önceki gün Danıştay’a yaptıkları müracaatta bu sürenin ötelenmesini talep ettiklerini aktardı. Türkel, “Umuyoruz bu süreç ay başına kadar yetişir. Danıştay durumun aciliyetini görür, bu konuda gerekli ayrıcalık ve kolaylığı sağlayarak buradaki insanların mağduriyetini ortadan kaldırabilecek bir düzenleme yapar” dedi.
Türkel, sendika olarak 4-c ile ilgili düzenlemelerin içerisindeki geçici maddelerin kaldırılarak “acil haller için” kullanılması gereken bu hukuki düzenlemenin kalıcı hale getirilmesindeki usulsüzlüklerin de iptali için Danıştay’a başvuracaklarını açıkladı.
Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen hukukçularının çalışmalarının sürdüğünü anlatan Türkel, bu çerçevede TEKEL işçilerinden vekaletler alınmaya başlandığını aktardı. Türkel, 4 konfederasyonun ayrıca bir dava açarak 4-c’li çalışanların 4-d’li çalışma düzenine geçmeleri yönünde girişimde bulunacaklarını açıkladı. Türkel, 4046 sayılı Kanun’a göre memurların havuza alınması gibi kamuda daimi kadroda çalışan işçilerin de bu havuza alınarak ihtiyaç duyulan diğer işletmelere nakli yönünde bir düzenleme yapılması için önümüzdeki günlerde başvuru yapılacağını duyurdu.
TÜM DÜNYADA EYLEMLER OLACAK
4 konfederasyona bağlı sendikaların Ankara’ya geleceği 20 Şubat Cumartesi gününü “TEKEL İşçileriyle Dayanışma Günü” ilan ettiklerini hatırlatan Türkel, önceki gün İtalya’nın en ünlü makarna fabrikalarından Barelli’de TEKEL işçileri için tam gün iş bırakıldığını, 20 Şubat’a kadar da Avrupa’nın değişik kentlerinde benzer eylemler yapılacağını aktardı. Türkel, TEKEL işçileriyle dayanışma günü çerçevesinde cumartesi günü dünyanın çeşitli kentlerinde eylem, etkinlik ve mitingler düzenleneceğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

AKP kendini aklamaya çalışıyor

SONRAKİ HABER

Çadırkent’te direnişin sergisi açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...