19 Şubat 2010 00:00

Artçılar depremden büyük

Yargı ve hükümet arasındaki çatışma derinleşiyor. Taraflar birbirlerini suçlarken doğru söylüyor, yargıya müdahalede karşı tarafı suçluyor.

Paylaş

Yargıdaki restleşme dün sabah yapılan açıklamalarla zirveye çıktı. Adalet Bakanı’nın sert açıklamasına yüksek yargıdan aynı tonda yanıt geldi. Yargıtay Başkanı, Adalet Bakanı’na “Yasaları açıp doğru düzgün okusunlar, ihsas-ı reyi kimseden öğrenecek değiliz” dedi. HSYK ise “Bakan kurulmuş bir zemberek gibi konuşuyor” açıklamasını yaptı.
SİZDEN Mİ ÖĞRENECEĞİZ?
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, HSYK’yı yetki gaspıyla suçlayan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay ve Danıştay’ın kararı destekleyen açıklamalarını ‘bağımsız yargıya müdahale’ diye niteleyen Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e yanıt verdi. “İşimizi kimseden öğrenecek değiliz” şeklinde konuşan Gerçeker, “Önce yasaları okusunlar, doğru dürüst yorumlasınlar” şeklinde konuştu. Gerçeker, “Eğer ihsas-ı rey yapan bir kurum varsa o da Adalet Bakanı’nın kendisidir” dedi.
KURULMUŞ ZEMBEREK GİBİ KONUŞUYOR
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek, HSYK’ya gelişinde kurulun toplantıya kaldıkları yerden devam edeceğini belirterek, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ergin’in önceki gün yaptığı basın toplantısının hatırlatılması ve ‘‘Bakan çok sert bir değerlendirme yaptı’’ denilmesi üzerine Özbek, ‘‘Maalesef Adalet Bakanımız dediğiniz gibi çok sert bir açıklama yaptı. Bir Adalet Bakanı’ndan beklemediğimiz çok ağır ve sanki hukukun karşısında, yargının karşısında görünümde bulunmak isteyen bir görüntü vermek isteyen, kurulmuş bir zemberek gibi konuşan bir Adalet Bakanı’yla yüz yüze geldik ekranlarda. Esef duyduğumu belirtmiştim, aynı şeyi tekrarlıyorum’’ diye konuştu.
YAPI DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR
Özbek, bir gazetecinin, ‘‘ Siz ‘Kurulun yapısını değiştirmek için bir zemin mi hazırlanıyor’ diyorsunuz?’’ sorusuna ‘‘Benim kanaatim o’’ yanıtını verdi.
Özbek, “Sanıyorum Adalet Bakanı’nın da o sınır içinde durması gerekir. Eğer konuşulacak olursa -ki konuşulmaması gereken şeylerdir bunlar- başka şeyler de ortaya çıkabilir’’ değerlendirmesinde bulundu.
HERKES KENDİ YARGISINI YARATMAYA ÇALIŞIYOR
BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal yargıda yaşanan gelişmeleri “Yaşananlar dehşet verici, herkes hukuk adına kendi yargısını yaratmaya çalışıyor” diye değerlendirdi. Yargının siyasallaştığını ve bağımsız olmadığını belirten Birdal, “Bunlar bir hukuk devletinde yaşanabilecek olaylar değil” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)

GÜL: ACiL REFORM!
Yüksek yargı ve hükümet arasındaki krize Çankaya Köşkü’nden de yorum geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin sorusu üzerine “Olup bitenler çok üzüntü verici, acil bir yargı reformuna ihtiyacımız var” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, şu açıklamayı yaptı: “Bu kısır bir döngüdür, süratle bu süreçten çıkmamız gerekir. Bu yeni bir kutuplaşma, mücadele alanı olmamalı. Yargı reformu konusunda mutabakat sağlanmalı.”

DAVA AÇILIRSA SEÇİME GİDERİZ
Yargıda yaşanan deprem erken seçim ihtimalini güçlendiriyor. Üstelik Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya’nın yeni bir kapatma iddianamesi hazırladığı söylentisi de ayyuka çıkınca, ortalık bir anda karıştı. Bu iddia ortalığı karıştırdı. Bu gelişmeler üzerine AKP’li bir yönetici, ‘Dava açılırsa seçime gideriz’ dedi. Bu sözleri, Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, ismini açıklamadığı üst düzey bir AKP’li yöneticiye dayandırdı.

HAKİM TANIDIK ÇIKTI!
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’e arama ve tutuklama kararı veren Hakim İsmail Şahin, tanıdık çıktı. Şahin’in adını ilk kez CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu ortaya atmış ve “Hamiline arama kararı veriliyor” demişti. Cihaner’i tutuklayan Şahin, yasaya aykırı karar verdiği gerekçesiyle de eleştiriliyor.
Kılıçdaroğlu, Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Şahin’in, “hamiline arama belgesi çıkardığı”nı iddia etmişti. Kılıçdaroğlu, bu iddiasını ispatlamak üzere isim yeri boş olan bir arama kararını basın mensuplarına göstermiş ve boş yerlerin kolluk tarafından doldurularak, hukuka aykırı aramalar yapıldığını savunmuştu.

YENİ SAVCILAR ATANDI
HSYK, Erzurum’da yetkileri kaldırılan savcılar yerine özel yetkili dört cumhuriyet savcısı görevlendirdi. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun, Erzurum’da yetkileri kaldırılan savcılar yerine özel yetkili dört cumhuriyet savcısı görevlendirdiğini açıkladı. Erzurum özel yetkili başsavcı vekilliğine Taner Aksakal atandı. Taner Aksakal, daha önce adını, ÖSS’de başkalarının yerine sınava girdiği ileri sürülen Şanlıurfa merkezli bir grup hakkında yürütülen soruşturmada duyurmuştu.
HSYK’YA DESTEK ZİYARETİ

Yargıtay ve Danıştay üyeleri destek olmak için HSYK’yı ziyaret etti. Yargıtay ve Danıştay üyeleri, HSYK’nın Erzurum’daki özel yetkili savcıların yetkilerini kaldırması kararı sonrası başlayan tartışmaların ardından HSYK’ya destek ziyaretinde bulundu. Yargıtay ve Danıştay üyeleri HSYK’yı ziyaret ederek destek mesajı verdi. Dün gün içinde bu destek ziyaretleri sürdü.


CHP BAŞSAVCIYI ZİYARET ETTİ
Tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’i, avukatları ve CHP’li 3 milletvekili cezaevinde ziyaret etti. Cihaner’in avukatları ile CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ve Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe Erzurum H Tipi Cezaevine geldi. Çıkışta açıklama yapan Ersin, “Sağlığı ve morali yerinde. Kendisine isnat edilen suçların doğru olmadığını, aklanacağını söyledi. HSYK kararını doğru bulduğunu söyledi” dedi.


CEMAAT LiDERi Başbakan’ın yanındayım

ERZİNCAN’da İsmailağa Cemaati’ne yönelik operasyon kapsamında telefonları mahkeme kararı ile dinlenen cemaat liderlerinin, AKP Milletvekilleri İdris Naim Şahin ve Sabahattin Karakelle’den yardım istedikleri ortaya çıktı. Bir cemaat lideri ise telefonda “Şu anda Başbakan’ın yanındayım bu sır kimseye söyleme’’ diyor.
AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin Cemaat Üyesi Mehmet Çelik’e “Abi’’ diye hitap ediyor. Çelik ‘‘Erzincan da kuvvetli bir baskı yapıyorlar ondaki kuran kurslarımızı basmışlar. Bir başsavcı var. Tuncelili zülüm yapıyor’’ diyor. Şahin ise ‘‘Daha öncede oldu onu konuştuk şeyle Bozkurt beyle konuştuk. Bir daha bakıyım ben’’ cevabını veriyor.
HABER VERİYOR
AKP Elazığ milletvekili Sabahattin Karakelle ile Cemaat Liderlerinden Bahadır Altınel’e “Hürmetlerimi arz ederim’’ diyor. Altınel Medine Vakfı’nın yeni şubesi için Karakelle’den yardım istiyor ve “İyi olacak inşallah, kervan yürüyecek’’cevabını alıyor. Altınel Erzurum’da gözaltına alınan cemaat üyeleri için de “Ben şimdi bir arayayım.sana haber vereceğim. Emniyet müdürüne söylerim’’ diyor. Altınel evine arama amacıyla polisin gelmesi üzerine de Karakelle’yi arıyor ve “Kapıyı açıyorum’’ diye haber veriyor.
(HABER MERKEZİ)

BU DA AKP’NiN KAOS PLANI MI?

ADALET Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman neden HSYK toplantısına katıldı? Bu çarpıcı soru cevap bekliyor. Çünkü bu sorunun ucu ‘Kaos mu çıkarılmak isteniyor?’ yarımlarına kadar uzandı.
Başkent Ankara’da Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman’ın neden HSYK toplantısına katıldığı sorusuna cevap aranıyor. HSYK’nın toplantı usulünü belirleyen kurallara göre, HSYK tam üye ile toplanabiliyor. Daha önce HSYK’da yapılacak seçimler aylarca bir üyenin yurt dışında olduğu gerekçesiyle yapılamadı. Bu durum krize neden olmuştu.
Üyelerden birisinin eksik olması, toplantıyı engelliyor. Sadece Adalet Bakanı’nın katılma zorunluluğu yok. Çünkü, bakanlık müsteşarı, aynı zamanda bakanı temsil edebiliyor. Ancak toplantıya katılmayarak, toplantının olmasını önleme yetkisi bulunan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, toplantıya katıldı.
KAOS MU İSTENİYOR?
Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman’ın HSYK toplantısının gündemini bilmemesi mümkün mü? Bu sorunun cevabı hayır. HSYK gündemi, kamuoyu için gizli, üyeleri için açık.
Peki, buna rağmen müsteşarın o toplantıya katılması ve Erzurum Özel savcılarının işten el çektirilmesini sağlaması, sanki bir planın ayağı. Bu durum “Kaos mu yaratılmak isteniyor?” sorusunu gündeme getirdi.
GÜNDEM OLMASINI DA SAĞLADI

Müsteşar, Erzincan soruşturmasının gündem maddesi olarak ele alınması için de olumlu oy kullandı. Ancak oylamaya bir süre kala, Karaman toplantıdan ayrıldı. Toplantı sonunda da, Türkiye’yi sarsan karar çıktı.
ŞAMİL TAYYAR: HÜKÜMET KELLE VERDİ!

Bu durum hükümete yakınlığıyla bilinen Şamil Tayyar’ı bile şaşırttı. Tayyar “Adalet Bakanlığı Müsteşarı HSYK toplantısına katılarak kelle verdi” dedi. Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Tayyar, bu sözleri Kanal 24’de sarf etti. Tayyar, müsteşarın toplantıya katılarak karar alınmasını sağladığını söyledi.
MÜSTEŞAR: HERKESLE GÖRÜŞEBİLİRİM

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, dünkü toplantısı için geldiği HSYK binasına girişte, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kahraman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü yönündeki haberler üzerine, “Ben devletin müsteşarıyım. Herkesle görüşebilirim” diye konuştu.
Kahraman, “Bugün de o toplantı yapılacak. Gündemdeki konuları görüşmeye devam edeceğiz. Toplantıdan sonra mutlaka bir açıklama yapacağız. Gündem gizlidir, biliyorsunuz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Hükümet Sözcüsü Çiçek’i terleten soru
TUTUKLANAN Cihaner “Cemil Çiçek beni aradı ve soruşturmaya müdahale etti” dedi. Ardından bu iddiayı dün CHP Lideri Baykal gündeme getirdi. Bugüne kadar susan Çiçek ilk kez açıklama yaptı. “Cihaner’i aradınız mı” sorusuna “Her iddiayı cevaplamak zorunda değilim” cevabı verdi. Ardından Çiçek başsavcıyı aradığını kabul etmedi. Ancak iki bakan Çiçek’in başsavcıyı aradığını doğruladı. Bakanlar konuşmanın içeriğine karşı çıktı. Bu durum kaosa dönen olayı iyice dallandırdı.
ÇARPICI İDDİA

Tutuklanan Erzincan Başsavcısı yürütmekte olduğu İsmailağa Cemaati’yle ilgili soruşturma esnasında kendisini “Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in aradığını ve cezaevine konan şüphelilerin salınmasını ve soruşturmanın kapatılmasının istediğini söylemişti.
BAKANLAR DOĞRULADI

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Çiçek’in savcıyı aradığını doğruladı ama içeriği yalanladı. Ergin önceki günkü basın toplantısında görüşmenin ‘bilgi alma’ amaçlı olduğunu ileri sürdü. Ancak Çiçek şimdiye kadar tek kelime etmedi.
ÇİÇEK YALANLADI

Çiçek nihayet dün iddialara yanıt verdi. Aramayı kabul ettiğine dair bir tek cümlesinin hiçbir yerde görülemeyeceğini söyledi. Çiçek, şöyle devam etti: “Görülmekte olan bir davayla ilgili konuşmayı doğru bulmuyorum. Dosyayı gerçekten bilmiyorum. Eğer başkaları biliyorsa vahimdir. Nereden, nasıl biliyorlar? Bir tek cümle dahi benim bu olayı kabul ettiğime dair hiçbir yerde görülemez”
(Ankara/
EVRENSEL)

BAYKAL: AKP BAŞSAVCIYI ARADI
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti merkezinde düzenlediği basın toplantısında Ankara’daki yargı krizini değerlendirdi. Hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunan Baykal, “Başbakan Yardımcısı, Erzincan Başsavcısı’na soruşturmayı bitir diye telefon açtı” açıklamasını yaptı. CHP lideri yargıdaki krizi “Türkiye’de bir cemaat kadrolaşması vardır, bu bir cemaat hesaplaşmasıdır” diyerek yorumladı.

ARINÇ: KIRMIZI ÇİZGİLER AŞILDI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “HSYK’nın kararı kabul edilemez bir hukuksuzluk” değerlendirmesinde bulundu. Çiçek ile ilgili iddialara ilişkin Arınç “Adalet Bakanı Türkiye’nin bütün savcılarıyla görüşebilir” ifadelerini kullandı. Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Arın yargıya çattı ve “Kimse Adalet Bakanı’na had bildiremez. Siyaset yapmak isteyen yargıç varsa, önce cübbelerini çıkarsınlar”dedi.
ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

Şirvan’dan TEKEL işçilerine mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...