19 Şubat 2010 00:00

Ne olursan ol ama sendikalı olma!

Kayseri’de Ergül Mobilya A Ş’de sendikalaşmak isteyen işçiler “sendikalaşma Ergenekonculuktur’ denilerek tehdit edildi.

Paylaş

Kayseri’de Ergül Mobilya A Ş’de sendikalaşmak isteyen işçiler “sendikalaşma Ergenekonculuktur’ denilerek tehdit edildi.
Türk İş’e bağlı Ağaç- İş sendikasına üye olmak isteyen ERGÜL Mobilya işçilerine idare çalışanı olan M.K. tarafından “sendikalaşmak Ergenekonculuktur” şeklinde açıktan tehditte bulunuldu.
Görüştüğümüz Ergül Mobilya işçileri “Maaşlarını gününde aldıklarını fakat ikramiyelerinin ve sosyal haklarının olmadığını; patronun kriz bahanesiyle devamlı ücretsiz izine göndererek haklarını gasp ettiğini” söylediler. ‘Bıçak kemiğe dayandı’ diyerek sendikalaşma çalışması başlatan işçiler idarenin baskılarıyla karşılaştılar.
Yakın zamanda Türk işe bağlı Ağaç-İş’te, sendikalaşmanın önemini kavramak için toplandıklarını söyleyen işçiler; bunu öğrenen idarenin kendilerine “sendikalaşmak Ergenekonculuktur” dediğini aktardılar.
‘ERGENEKONCULARIN BAŞINA GELENLERİ BİLİYORSUNUZ’
Örgütlenmenin önünü kesebilmek için işçileri işten çıkartan patron temsilcilerine rağmen sendikadan vazgeçmeyeceklerini ifade eden işçiler; “Sesimizi duyurmak için ne gerekiyorsa yapacağız” dediler. İşçiler yaşananları şöyle anlattı: “11 Şubat Perşembe günü kanepe ve mobilya bölümünde çalışan işçiler üretim müdürü M.K. tarafından toplandı. Müdür ‘Örgütlendiğinizi biliyorum’ diyerek başladığı konuşmasında ‘Bu yaptığınız Ergenekonculuktur. Ergenekoncuların başlarına neler geldiğini biliyorsunuz, generaller bile içeri alınırken sizin durumunuz ne olur bir düşünün’ diyerek işçileri tehdit etti.”
Tehditlere boyun eğmeyeceklerini söyleyen işçiler; M.K’nin ‘Bu meseleyi irdelerseniz Kayseri ‘de iş dahi bulmanızın önünü keserim’ dediğini de belirttiler. İşçiler, patron temsilcisi üç kişinin de kendilerini “çapraz sorgu”ya almasına tepki gösterdiler.
TEKEL İŞÇİLERİ ÖRNEK OLDU
TEKEL işçilerinin bütün işçilere örnek olduğunu ifade eden Ergül Mobilya işçileri, “Hak arama mücadelemizde örgütlülüğün önemini en iyi TEKEL işçilerinde görüyoruz. Biz de sendikada örgütleneceğiz” dediler. (Kayseri/EVRENSEL)

BUNLARA PABUÇ BIRAKMAYACAĞIZ
Şükrü Saim (Ağaç İş Kayseri Temsilcisi): Örgütlenmek caiz değil dediler. Çete misiniz dediler. Ergenekoncusunuz dediler. Evet işçi hakkı adına, ekmeği büyütmek adına ne yapıyorsak patronlar ve temsilcileri tepki gösteriyor. Yani doğru yoldayız. Bizleri yolumuzdan döndüremezler. Yaptığımız iş anayasaya uygundur. İşçinin evine götürdüğü ekmeğin büyümesini istemek ne zamandan beri Ergenekonculuk, çetecilik olmuş? Bunlara pabuç bırakmayacağız. İnadına sendikalaşmak için mücadele edeceğiz. Kayserili tüm işçi kardeşlerimize de birleşme çağrısı yapıyorum.
İŞLERİNE GELDİĞİ GİBİ KONUŞUYORLAR
Mustafa Gülcü (Yol-İş 1 Nolu Şube Başkanı): Sendikacı olarak böyle bir suçlamayı kabul etmiyoruz. İşlerine nasıl geliyorsa öyle konuşuyorlar. Ne dediklerinin farkında bile değiller. Sendikalar demokrasinin ürünüdür, sendikalaşma anayasal haktır. Ama asıl mesele hükümet. İşçilerin gücünü görmezden gelen, işçilerin haklarını vermeyen hükümet değişmeli, bu zihniyet ülkeden kalkmalıdır.
İŞÇİNİN ÖRGÜTLENMESİNDEN KORKUYORLAR
Veli Solak (Haber-İş Kayseri Şube Başkanı): Sendika yasal bir haktır. Biz her zaman söylüyoruz ‘Hak verilmez alınır’ diye. Daha önce de Ladin Mobilya’da imam sendikalaşmaya karşı fetva vermişti şimdi ise Ergenekonculukla suçluyorlar sendikalaşan işçileri. Ortadadır ki işçilerin örgütlenmesinden korkuyorlar.
Mustafa Acun (Türk Metal Sendikası Şube Başkanı): Hak aramayı Ergenekonculuk olarak görüyorlarsa biz de Ergenekoncuyuz ama biz biliriz ki hak aramak Ergenekonculuk değildir. Biz ailemizi geçindirmek için mücadele ediyoruz. Biz de her zaman her yerde ekmeğimize bıçak vuranın karşısındayız.
ASIL İŞÇİNİN HAKKINI VERMEYENLER ÇETE
Cumali Sağlam (DİSK/Genel- İş Sendikası Kayseri Bölge Başkanı): İşçiler hakkını arayınca bu işler demek ki böyle oluyor. İnsanlar ekmek davası peşinde. Çeteci değiller. Bir çete varsa o da işçinin haklarını vermeyip yasaları çiğneyenlerdir.
Patronlar bu suçlamalarla işçinin mücadelesini engelleyemeyecekler. Bizler de ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Demokrasi ve iş ekmek davası için işçiler birleşmelidir. Bu olay bunu bir kez daha göstermiştir.
Veli Şahin Yakup Aslandoğan
ÖNCEKİ HABER

Adli tutuklular İHD’ye başvuruyor

SONRAKİ HABER

iHMAL ÇOK SUÇLUSU YOK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...