19 Şubat 2010 00:00

İşsizlik en büyük sorun

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti seçildi seçilmesine ama yoksul mahallelerde gençlerin ve işçilerin hayatlarında değişen bir şey yok. İşsizlik giderek artıyor, yoksulluk büyüyor.

Paylaş

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti seçildi seçilmesine ama yoksul mahallelerde gençlerin ve işçilerin hayatlarında değişen bir şey yok. İşsizlik giderek artıyor, yoksulluk büyüyor.
Kültür başkenti İstanbul’da tiyatro salonları boş, gençler ise işsizlikten bir yere kıpırdayacak durumda değiller. “Sanki biz başka bir alemde yaşıyoruz” diyen yoksul genç işçi ve işsizler tüm olumsuzluklara rağmen kendilerine sosyal alanlar yaratmaya ve aralarındaki sosyal dayanışmayı büyütmeye çalışıyorlar.
İstanbul’un en ücra yerlerinden biri olan, giderek büyüyen ve işçi kenti olan Esnyurt’ta gençler bilardo turnuvası düzenlediler. Saadetdere Mahallesi’nde bulunan Saadetdere Cafe bilardo salonunda bir araya gelen gençlere düzenledikleri turnuva ile ilgili görüşlerini ve hayattan beklentilerini konuştuk.
‘BELEDİYELERİN ÇALIŞMASI YOK’
“Amaç sosyal aktivite gerçekleştirmekti, kendi aramızda böyle bir şey yapmaya karar verdik”. diye söze başlayan Güven Bilgin turnuvanın amacını özetlerken belediyelerden beklentilerini de şöyle özetledi. “Burada belediye veya devletin başka kurumlarının gençlere dönük bir aktivitesi yok, gençlere destek vermiyorlar. Biz de kendi aramızda turnuva düzenledik.
Gençler uyuşturucuya yöneltiliyor. Gençlere spor ve kültür alanları yaratılmalı, İstanbul Kültür Başkenti oldu ama biz tüm kültürel be sportif faaliyetlerden yoksunuz”.
‘İSTANBUL RANTIN BAŞKENTİ OLMUŞ’
İşsizliğin en önemli sorun olduğuna değinen Memet Eren Sayın ise “Burada bulunan genç arkadaşlarımızın çoğu işsiz. Kahvede boş boş oturacağımıza böyle bir turnuva düzenlendik. İstanbul kültür başkenti değil rantın başkenti olmuş. AKP Hükümeti Türkiye’nin geleceğini düşünenlerin üzerine gidiyor. Özelleştirmelerle de kamu mallarını peşkeş çektiler” diyerek iktidara olan tepkisini dile getirdi.
Esat Demiroğlu ise “İşsizlik çok fazla, kahvede vakit geçirmek zorunda kalıyoruz bu nedenle böyle bir turnuva düzenledik. Yoksul kesimin gideceği tek sosyal alan kahveler. Biz de buradaki geçirdiğimiz vakti daha verimli yapmak için bu turnuvayı düzenledik” diyerek turnuvalarının amacına ve isteklerine değindi.
Turnuva Birincilerinden Yemen Dayan ise kendi aralarında dayanışmayı ve paylaşımı öne çıkardıkları bir turnuva yaptıklarını belirterek “Kahvede boş vakit geçirmek yerine böyle bir sosyal aktivite gerçekleştirdik. Şimdi biz gençlere olanak sunulsa daha iyilerini gerçekleştirebiliriz. Ama ne yazık ki gençlere sosyal ve kültürel imkanlar sunulmuyor” dedi.
BELEDİYELER SİNEMA VE SPOR SALONLARI YAPMALI
Çalışanların aldığı maaşlarla geçinemediğine değinen gençler “Asgari ücretle insanlar açlık sınırının altında yaşamaya zorlanıyor sonra da tiyatro salonları neden boş diyorlar” diyerek işsizliğin bitirilmesi ve ücretlerin arttırılmasını istediler. Her yere kültürel ve sosyal anlamda faaliyetlerini sürdürebilecekleri mekanlar yapılmasını isteyen gençler. “Biz zaten sinema parasını bulamıyoruz bir de buradan kalkıp Taksim’e gidip bir film izleyemeyiz. Belediyeler sinema salonları, spor salonları yapmalı ve gerçekten bunları halkın yararlanacağı şekilde hayata geçirmelidir” şeklinde konuştular.
Bilardo turnuvasının yanı sıra başka faaliyetler de yapmak istediklerini belirten gençler özellikle belediyenin kendilerine imkan sağlaması gerektiğini ifade ettiler. Belediyelerinin gençlerin sosyal yaşamları ile ilgili adım atmadığına dikkat çeken gençler belediyeyi göreve çağırdılar. (İstanbul/EVRENSEL))

TEKEL İŞÇİLERİYLE 1 TL’LERİNİ PAYLAŞTILAR
Gündemdeki önemli konulardan biri olan TEKEL işçilerinin mücadelesine de değinen gençler. TEKEL işçilerini desteklediklerini ve TEKEL mücadelesinin hak alma mücadelesinde de örnek olarak ele alınması gerektiğine değindiler.
Sendikaların üzerlerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Güven Bilgin “Sorun tüm işçilerin sorunudur. Sendikalar üzerlerine düşeni yapmalıdır. Sendikalaşan birçok işçi işinden oluyor ben de bunlardan biriyim. Birçok kez sendikal mücadele için de yer aldık ve işten atıldık. Sendikalar bu anlamada üzerlerine düşeni daha çok yapmalıdır. Güçlü bir mücadele ağı örülmeli ve sendikalaşma başlatılmalıdır. Sendikalarda bu konuda işçinin yanın da yer almalı ve üzerine düşeni yapmalıdır. Umarın bundan sonra böyle olmaz TEKEL işçileri gibi mücadele edilir”
Alaattin Yalıtekin adlı genç ise TEKEL işçilerinin yanın da olduklarına değinerek şunları söyledi “AKP vaat partisi oldu her şeyi eline geçiriyor. İşsizlik yoksulluk konularında tepki artınca hemen gündem değiştiriyorlar. Darbe olacak vb. gibi şeylerle gündem değiştiriyorlar. Halkımıza sesleniyorum AKP ye artık son verilmelidir” TEKEL işçilerinin desteklendiğine değinen Yemen Dayan “TEKEL işçilerini destekliyoruz. Ülkeyi öyle bir hale getirdiler ki gençleri mecalsizleştirdiler. Biz de TEKEL işçilerini destekliyoruz ama bir şey yapamıyoruz. Oysa daha etkili bir destek verebilmeliyiz.”
TEKEL işçilerinin mücadelesinin her şeye rağmen kendileri için de öğretici olduğuna değinen işçiler AKP iktidarından kurtulmadan yaşamlarının düzelmeyeceğini ifade ederek “ Bu nedenle TEKEL işçileri gibi mücadele etmeliyiz” dediler.
Gençler her şeye rağmen umutlarını kaybetmeyeceklerini bazen kendi imkanları ile turnuvalar düzenleyerek bazen mücadele eden işçilerle birleşerek sorunlarının üstesin den geleceklerini düşünüyorlar. Gerçekleştirdiğimiz söyleşinin ardından TEKEL işçileri ile bir liranı paylaş kampanyasına destek için yardım toplandı. Saadetdere Cafe ve bilardo salonunda bulunanların tamamına yakını TEKEL işçileri ile dayanışma amacı ile 1 TL’lerini paylaştılar.
Savaş Güleçlin - Mutlu Kılıç
ÖNCEKİ HABER

YTܒYE ENGELLİ GİRİŞ

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...