19 Şubat 2010 00:00

Sağlık Bakanlığı kendiyle çelişiyor

SAĞLIK bakanlığı 28.01.2010 tarihinde yayınlamış olduğu genelgeyle acil servislerin çok yoğun çalıştığı il ve ilçelerde mesai saatleri dışında hastaların polikliniklerde tedavi edilmesini uygulamaya koydu.

Paylaş

SAĞLIK bakanlığı 28.01.2010 tarihinde yayınlamış olduğu genelgeyle acil servislerin çok yoğun çalıştığı il ve ilçelerde mesai saatleri dışında hastaların polikliniklerde tedavi edilmesini uygulamaya koydu. Genelgeye göre hastaların tetkik, tahlil ve tedavi işlemleri hafta içi 16.00-24.00, hafta sonu da 08.00-24.00 saatleri arasında yapılacak. Uygulama ile acillerde katkı payı ödemeyen hastalar hem katkı payı ödeyecek hem de doktorlar esnek çalışmaya maruz kalacak.
Konuyla ilgili bir basın toplantısı yapan Adana Tabip Odası, genelgenin AKP Hükümeti’nin sağlığı yap-boz tahtasına çevirmesinin bir göstergesi olduğu ifade edildi. Adana Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Rıza Mete, Bakanlığın kendiyle çeliştiği genelge incelendiğinde çok net görüldüğünü söyledi. Tam gün yasası çıkartılırken ‘hekimlerin mesai dışında (muayenehane-özel hastane vb.) yoğun ve stres dolu bir günün yorgunluğundan sonra başka bir merkezde çalışarak hastalarını görmesi ve kontrol sorumluluğunu üstlenmesi mesaisini ciddi bir şekilde bölmektedir’ denildiğini belirten Mete, ‘Ne oldu da bu savunmaya ters olan uygulama talep edilmektedir’ diye sordu. Tam gün tanıtılırken Bakanlık, haftalık 45 saat çalışma süresini diğer kamu görevlileri gibi 40 saat düşürürken, ‘hekimin zihinsel ve bünyesel olarak yorulmayacağını’ söylediğini ifade eden Mete, çalışma saatinin neden 16 saat olduğunu sordu. Bu genelgede başka bir şey daha amaçlandığını vurgulayan Mete, “Acil servislere başvuran hastalardan katkı payı alınmadığı için buradaki birikim, acil servislerin tıkandığı yolunda yorum yapılarak, masum gösterilmek isteniyor. Ama bu hastaların 16.00-24.00 arası açık olan polikliniklere kaydırılarak katkı payı alma hedeflenmektedir” dedi. Acil servislerde birikim artmış ise bunun sebebinin uygulanan sağlıkta dönüşüm programı olduğunun altını çizen Mete, “Sonuçta hastadan para alan ve bu arada hedefe doktorları oturtan bir anlayıştan kaynaklı olarak meslektaşlarımıza her gün yeni bir taciz yapılmaktadır” diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)







ÖNCEKİ HABER

Hastane güvenliğine saldırı

SONRAKİ HABER

Anlaşma yok eski sözleşme devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...