19 Şubat 2010 00:00

Karahan işçisi TEKEL’in yanında

BAĞCILAR Güneşli’de bulunan Hey Tekstil ve Ebru Nakış işçilerinden sonra Karahan Tekstil işçileri de TEKEL işçileri için 1 liranı paylaş kampanyasına katıldı.

Paylaş

BAĞCILAR Güneşli’de bulunan Hey Tekstil ve Ebru Nakış işçilerinden sonra Karahan Tekstil işçileri de TEKEL işçileri için 1 liranı paylaş kampanyasına katıldı. Çalışma şartlarının çok ağır olduğu Karahan Tekstil’de işçiler, “TEKEL işçileri de insanca yaşamak istiyor biz de. Bu yüzden TEKEL işçilerinin yanındayız” diyorlar.
TEKEL işçilerinin mücadelesinin ilerlemesi için 1 lira kampanyasını çok önemsediklerini belirten Karahan Tekstil işçileri, “Bizim öncümüz oldular” dedikleri TEKEL işçilerini örnek alıyorlar. İşçiler, fabrikalarında TEKEL işçilerinin yaşadıklarından dolayı hükümete sert tepkiler olduğunu belirttiler.
ÜCRETLER ÇOK DÜŞÜK
Eşofman, bayan giyim üretimi yapan Karahan Tekstil’de 500’e yakın işçi çalışıyor. Akşam 19.00’da sona ermesi gereken mesai, haftanın en az iki-üç günü gece 22.00-24.00’e kadar devam ediyor. Karahan Tekstil işçilerinin en önemli sorunu, ücretlerin düşüklüğü. 7 yıllık işçinin aldığı ücret 680 lira. “Aldığımız para hiçbir şeye yetmiyor. Gece gündüz çalıştığımız halde aç kalıyoruz” diyen bir Karahan Tekstil işçisi, işyerindeki baskıların işçilerin psikolojisini bozmaya başladığını söylüyor.
BASKI VAR
Herkese birden fazla iş verildiği ve belirlenen sayıların saatli olarak çıkarılmak zorunda olduğu Karahan Tekstil’de sayıyı çıkaramayan işçiler işten atılmakla tehdit ediliyor. Ustalar, sayıyı çıkaramayanların yanına gidip “Aslında sen bu sayıyı başka zaman çıkarıyorsun ama bugün neden çıkarmadın?” gibi sözlerle sürekli baskı hissettiriyor. “Gün boyu çalışırken ustalar tarafından sürekli izleniyoruz. Böyle olunca psikolojik olarak baskı altında oluyoruz. Bu durumdan herkes şikayetçi. Bütün arkadaşlar kendi aralarında bu durumu konuşuyor” diyen Karahan Tekstil işçileri, baskılar nedeniyle bazı arkadaşlarının başka bir işe girmeyi düşündüğünü ama bunun da çözüm olmadığını belirtiyorlar. (İstanbul/EVRENSEL)
Arife Onat
ÖNCEKİ HABER

Kadın esnafların duyarlılığı...

SONRAKİ HABER

KARTAL’DA SENDİKALARDAN TAM DESTEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...