12 Aralık 2011 03:36

Hastalıkta ve sağlıkta

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar’ın başkentinde düzenlenen, Medeniyetler İttifakı Doha Forumu’na gönderdiği görüntülü mesajda isim vermeden Suriye lideri Esad’a yüklendi: “Ortadoğu;da, kendi halkına kurşun yağdıran, kendi halkını topyekun katleden, her türlü muhalif görüş ve harekete tahammüls

Hastalıkta ve sağlıkta
Paylaş

Erdoğan’ın, geçtiğimiz hafta kendisini, ameliyat sonrası dinlendiği Üsküdar’daki evinde ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı ile de, ağırlıklı olarak Ortadoğu üzerine görüşmüştü.

GÖRÜNTÜLÜ MESAJ GÖNDERDİ

Başbakan Erdoğan, Katar’ın başkentinde düzenlenen, Medeniyetler İttifakı Doha Forumu açılış oturumuna görüntülü bir mesaj gönderdi. Erdoğan’ın mesajı, salondakiler tarafından büyük alkışla karşılandı. Başta Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Yüksek Temsilci Sampaio ve tüm katılımcıları selamlayarak mesajına başlayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bedenen orada olamasam da, Doha’daki heyecanı, dünyamızın huzurlu ve müreffeh geleceğine ilişkin ortaya konan samimi çabaları kalpten hissettiğimi ifade etmek istiyorum. Nitekim, yardımcım Sayın Beşir Atalay da bu hissiyatımı eminim ki orada sizlere aktaracaktır.

6 yıl önce, değerli dostum, İspanyol Mevkidaşım Sayın Zapatero ile birlikte, Birleşmiş Milletler Çatısı altında başlattığımız Medeniyetler İttifakı girişiminin bu boyutta bir katılıma sahne olması, bu boyutta bir teveccühle karşılanmış olması beni ayrıca heyecanlandırdı.

Bu yılın Mayıs ayında, Brezilya’nın Rio şehrindeki zirveyle Medeniyetler İttifakı Girişimi’nin sesini, Amerika kıtasına ulaştırmıştık. Bugün, Katar’daki bu zirveyle, girişim artık Ortadoğu;da da yankı bulduğunu tüm dünyaya gösteriyor.”

Gazze’nin mağdur, yoksul, aç insanlarına insani yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara gemisinin, Akdeniz’de, uluslararası sularda, “devlet terörüne maruz kaldığını ve 9 masum yardım görevlisinin hayatlarını kaybettiğini” belirten Erdoğan, konuşmasının devamında İsrail dışında isim vermeden Suriye yönetimini de hedef aldı: “Biz, Rio’da, küresel barış, huzur, refah ve adalet adına umutla mücadele verirken, maalesef Akdeniz’de, barış, huzur, refah ve uluslar arası hukuk çiğnendi, sabote edildi.Evet, sadece bölgemizde değil, tüm yeryüzünde barışı tesis etmek için, Ortadoğu’daki kronik sorunların çözülmesi, Ortadoğu’da kan ve gözyaşının artık dinmesi gerekiyor. Ortadoğu;da devlet terörü devam ettikçe, uzlaşma çabaları sabote edildikçe, masum çocukların üzerine bomba yağdıkça, masum insanlar açık hava hapishanelerinde tutsak oldukça, barış ufukta gözükmeyecektir. Aynı şekilde, yine Ortadoğu;da, kendi halkına kurşun yağdıran, kendi halkını topyekun katleden, her türlü muhalif görüş ve harekete tahammülsüzlük gösteren diktatörler oldukça da huzur ve istikrar sağlanamayacaktır. Esasen, Medeniyetler İttifakı Girişimi, bizim barış umudumuzun, huzur, istikrar ve adalet umudumuzun somut bir neticesidir. Unutmayınız ki, bugün, Kabil’in, Bağdat’ın, Şam’ın, Gazze’nin gözleri sizin üzerinizdedir.”

BİDEN, EVİNDE GÖRÜŞMÜŞTÜ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden geçtiğimiz hafta geldiği Türkiye’de, ameliyat sonrası istirahat eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Üsküdar Kısıklı’daki evinde ziyaret etmişti. Yaklaşık 2 saat süren ziyaret sırasında Biden’in Suriye’de Esad yönetimine karşı AKP Hükümeti’nin tutumunu desteklediğini belirtirken, ABD yönetiminin İsrail ve Türkiye ilişkilerinin düzelmesi yönündeki talebini de iletmişti. Ortadoğu diplomasisi bu görüşmede geniş yer tutmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dul ve yetim maaşları

SONRAKİ HABER

Asgari ücret askeri ücret mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...