19 Şubat 2010 00:00

Körfez’den TEKEL işçisine destek

KOCAELİ’nin Körfez ilçesi Çamlıtepe Mahallesi’nde de TEKEL işçilerine destek devam ediyor.

Paylaş

KOCAELİ’nin Körfez ilçesi Çamlıtepe Mahallesi’nde de TEKEL işçilerine destek devam ediyor. Bir yandan “TEKEL işçisiyle 1 liranı paylaş” kampanyası sürerken diğer yandan da mahalle halkına ve esnafına TEKEL direnişiyle ilgili düşüncelerini sorduk.
Esnaf Şükrü Çelik’in TEKEL işçilerinin direnişi için kullandığı ilk cümle “Onurlu bir direniş” oldu. 60 günden fazla devam eden bir direnişin sürdürülmesinin kolay olmadığını dile getiren Çelik, hükümetin açıklamaları için ise şöyle diyor; “Hükümetin direnişle ilgili açıklamaları hem talihsiz hem de patavatsız ve kabul edilebilir cinsten değil. Yok efendim varolan bu, ya kabul et ya git, ay sonunda müdahale edeceğim. Bir tür açıklamalar dünyanın hiçbir yerinde yok”. Çelik, TEKEL işçilerine verilecek destek için herkesin daha fazla özen göstermesi gerektiğini belirterek “Bugün TEKEL işçisinin başına gelen yarın bizim başımıza gelir” şeklinde konuşuyor.
Kemal Kaya ise emekli. TEKEL işçilerinin direnişi için “ne gerekiyorsa yapılmalı” diyen Kaya, TEKEL işçilerinin soğukta, sokakta, çadırlarda berbat koşullarda direndiklerini ve yaşananların içler acısı olduğunu belirtiyor. Kaya, işçiler için “Hak ne ise o verilmeli” derken “Yaşanan bu krizde, zamlarda işçilerin kendilerine verilmek istenen maaşla nasıl geçinsinler” diye sormayı da ihmal etmiyor.
Karayollarından emekli olan Sadettin Danacı’nın, TEKEL direnişiyle ilgili olarak kurduğu ilk cümle, “Verilmiş olan bir hakkın geri alınamayacağı” oluyor. Yapılanın ne anayasaya ne de vicdana sığdığını belirten Danacı, 4-c ile işçilerin asgari ücret ve hak kayıpları ile birlikte başka kurumlara geçirilmeye çalışıldığını belirtiyor. “TEKEL işçileri bu yapılanlara karşı haklı bir direniş gösteriyor” diyen Danacı, yapılan destek eylemlerini ve birliktelikleri ise şöyle yorumluyor; “Yanı başımızda Yunanistan’da işçiler ve emekçiler köylüler için greve giderken bizim ülkemizde dayanışma yeni yeni oturuyor fakat aydınıyla, genciyle, işçisiyle, emekçisiyle verilen destekler bence çok önemli. Çünkü bugün ona yarın başkasına.”
Ev Kadını Gül ve annesi ise TEKEL işçilerinin yaşadıklarına çok üzüldüklerini ve TEKEL işçilerinin direnişini canı gönülden desteklediklerini belirtirken TEKEL işçilerine her türlü desteğin verilmesi gerektiğini vurguladılar.
Eski bir PETKİM işçisi olan ve 4-c ile karşılaşma şanssızlığını yaşayan Ali Kaygusuz ise 22 yıllık çalışma hayatının 18 yılını özelleştirmeye karşı mücadele ederek geçirdiğini belirterek en sonunda yapılan özelleştirme sonucu bine yakın işçinin ya başka yerlere sürgün edildiğini ya da 4-c’ye geçirildiğini belirtti. 4-c ile asgari ücretle çalışan bir çok arkadaşının sıkıntılar yaşadığını belirten Kaygusuz, intiharların bile yaşandığını söyledi. TEKEL direnişi için “İlk olarak PETKİM’in gerçekleştirmesi gereken direnişi bugün TEKEL işçisi şanlı bir şekilde gerçekleştiriyor” derken TEKEL işçisi kazanırsa bütün herkesin kazanacağını sözlerine ekliyor.
Son olarak konuştuğumuz Cemal Ağırcan ise serbest meslek sahibi. Bugün yaşanan sorunların sadece TEKEL işçilerinin sorunu olmadığını belirten Ağırcan, yarın bütün işçi ve emekçilere aynı şeyin dayatılacağı görüşünde. Konuşmasını, “Bugünkü iktidar yalnızca kendi yandaşlarını zengin etmek için iktidarda” şeklinde sürdüren Ağırcan, işçi sendikalarının ise yapılan direnişe daha fazla destek vermesi gerektiğini söylüyor. Ağırcan, “ TEKEL işçisi ile 1 liranı paylaş” kampanyası için ise şöyle konuştu; “Bence herkes desteklemeli; TEKEL işçisi için 1 lira verilmeli ve destek olunmalı”.
(Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GENÇLERDEN DESTEK...

SONRAKİ HABER

Matbaa ve tekstil işçileri TEKEL işçilerinin yanında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...