19 Şubat 2010 00:00

Durak Tekstil’de işçi kıyımı

BURSA’nın Vakıf Mahallesi’nde faaliyet gösteren Durak Tekstil’in patronu, 2009 Nisan ayı itibariyle ekonomik krizi bahane ederek kısa çalışma ödeneğine başvurmuş ve bununla ilgili gerekli izni almıştı.

Paylaş

BURSA’nın Vakıf Mahallesi’nde faaliyet gösteren Durak Tekstil’in patronu, 2009 Nisan ayı itibariyle ekonomik krizi bahane ederek kısa çalışma ödeneğine başvurmuş ve bununla ilgili gerekli izni almıştı. Ancak Durak Tekstil patronu, kanunda belirtilen yasal prosedüre uymayarak, çalışanları kısa çalışma ödeneğinden yararlandırıyormuş gibi gösterip, fabrikada çalıştırmaya devam etti. Böylece, hem devletten para alıp hem de işçileri çalıştırdığı halde işçileri izinli gibi gösterip, çalışanların ücretlerini elden ödedi ve sigortalarını da yatırmadı. Bunun yanı sıra patron, işçilerin yıllardır devamlılık gösteren erzak, yakacak parası, çocuk yardımı gibi sosyal haklarını da krizi bahane ederek kaldırdı ve işçileri, asgari ücretle çalışmaya mahkum duruma getirdi.
Bu hak kayıplarının ardından 360 işçinin çalıştığı Durak Tesktil’de, DİSK Tekstil Sendikası 17 Temmuz 2009 tarihinden itibaren üye kaydına başlamıştı. DİSK Tekstil, işyerinde 230 üye ile çoğunluğu sağlayıp, bakanlığa yetki başvurusunda bulundu ve 6 Ağustos tarihinde işyerinde yetkili hale geldi. Bu süreçten sonra patron, sendikayı işyerinden atmak için davalar açtı; fakat DİSK Tekstil bu davaları kazanarak, 18 Ocak 2010 tarihinde tekrar yetkili hale geldi. Bu kez de işveren temyize giderek, bu kararın geçerliliğini de bozmaya çalıştı. Temyiz davası hâlâ yargıdayken, patron bir yandan da işçiler üzerindeki baskıyı artırarak, işçileri ücretsiz izne göndermeye başladı.
Ücretsiz izin uygulamasına işçilerin tepkisi üzerine Durak Tekstil patronu, işçileri “Ya sendikadan istifa edersiniz ya da sizi işten atarım” diyerek tehdit etmeye başladı. İşçiler bu tehdit karşısında kararlı bir duruş sergileyip sendikadan istifa etmeyince, işlerine son verildi. Bugüne kadar sendikaya üye olan işçilerin 50 tanesi patron tarafından işten atıldı.
İşten atılmayan işçiler de, arkadaşlarının işten atılmasına karşı yemeğe gitmeyerek, patronun bu tutumunu protesto etmeye başladılar. Fakat işveren, işçilerle dalga geçer gibi sonraki günkü yemekte; domates, peynir, ekmek çıkararak karşılık verdi.
İŞÇİLER HAKLARINA SAHİP ÇIKTILAR
15 Şubat Pazartesi günü de bu yasadışı uygulamalarla işçilerin örgütlenme haklarını gasp eden ve onları işten atan patronu protesto etmek için işyeri önünde bir eylem gerçekleştirildi.
Eyleme katılan DİSK Tekstil Genel Sekreteri Recep Türkyılmaz yaptığı konuşmada, bütün bu antidemokratik uygulamaları eleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Muammer Özer ise şunları söyledi: “Buradan belirtmeliyiz ki, işverenin bu yasadışı davranışları karşısında, ne pahasına olursa olsun üye işçilerimiz ile beraber bu baskıları yapanların gerekli cezaları alması için gereken dava ve şikayetleri yapacağımızı tüm kamuoyuna bildiririz.”
Özer’in konuşmasının ardından işçiler, fabrika önünde vardiya giriş çıkışı yapacak arkadaşlarını beklemeye başladılar. Fabrikaya giriş ve çıkışlarda alkışlarla, sloganlarla işten atılmalar ve baskılar protesto edildi.
İşçiler, eylem sırasında attıkları “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Sendika haktır engellenemez”, “Sendika hakkımız söke, söke alırız”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarıyla kararlılıklarını gösterdiler. Eylemin ardından, sendika hakları ve işlerine geri dönmek için gerekli kararlılığı göstereceklerini belirten işçiler, alkışlar ve sloganlarla fabrika önünden ayrıldılar.
(Bursa/EVRENSEL)
Önen Ersin
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, İzmir ve Diyarbakır’ın başbakanı değil mi?

SONRAKİ HABER

GENÇLERDEN DESTEK...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...