19 Şubat 2010 00:00

Direniş alanını terk etmiyor

Asuman Amaç bir sendikacı eşi; Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç’ın eşi. TEKEL’in özelleştirilmesine ...

Paylaş

Asuman Amaç bir sendikacı eşi; Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç’ın eşi. TEKEL’in özelleştirilmesine karşı verilen her mücadelede günlerce eşiyle birlikte mücadelenin içinde yer alan Asuman Amaç, Ankara’ya da hasta yatağından kalkıp geldi. Asuman Amaç direniş kazanımla bitmeden de dönmeyeceğini söylüyor, tıpkı işçilerin “Ölmek var, dönmek yok” dediği gibi...
Asuman Amaç, TEKEL emeklisi bir babanın kızı. “Kendimi bildiğimden beri TEKEL’in içindeydim” diyen Amaç, kimi dönemler semtlerinin nasıl da tütün koktuğunu anlatıyor. “Sadece eşi için de değil, kendisini TEKEL’in bir parçası saydığı için de mücadelenin içinde olmaktan mutlu olduğunu” söylüyor Asuman Amaç.
TEKEL işçilerinin 15 Aralık’ta Ankara’ya gelişlerinde de yanlarında olmak istediğini ancak rahatsız olduğunu belirten Amaç, Abdi İpekçi Parkı’nda işçilere yönelik vahşice saldırıyı hasta yatağında, televizyondan ve eşinin açık unuttuğu telefondan nasıl izlediğini şöyle anlatıyor:
“Saldırı esnasında rahatsızdım. Doktorum 24 saatin 22 saati yataktan kalkmamak üzere bir tedavi vermişti. Ama sürekli gözüm televizyonda, TEKEL işçilerinin Ankara’daki direnişlerinden haber almaya çalışıyordum. Televizyonda ‘işçilere müdahale olacağı’ söylendi. Mecit’i aradığımda ‘evet doğru’ dedi. Telefonda konuşurken sürekli anonslar yapılıyordu. O anda Mecit’in bağırmasını duydum, ‘Ne olur yapmayın, işçiler hiçbir şey yapmadı’ diye... Sonra telefonu açık olarak cebine attı; eylem bitene kadar gelişmeleri telefonda dinledim, zaten yatakta durmak mümkün değil. Odanın içinde dört dönüyorum. Bir gözüm televizyonda, telefon kulağımda, haykırışını, bağırışını, nefes alışını, arkadaşlarına seslenişini, polise ‘İşçilere bir şey yapmayın’ diye yalvarışını... Hepsini duydum.”
‘GÖZÜMÜN ÖNÜNDEN, GİTMİYOR’
Amaç, “Çok kötü bir şey, kimsenin yaşamasını istemem” diyor. Eşinin nefes aldığını duyduğu için aynı zamanda huzurlu olduğunu da belirten Asuman Amaç, “Nefesini duymasam daha kötü olurdum. O sahneler hâlâ gözümde, kulağımda. Kolay atabileceğimi de sanmıyorum” diyor.
Eşinin gözaltına alınışına, “Traji komik ama gözaltına alındığını öğrendiğimde sevindim” diye değerlendiren Amaç, “En azından orada biber gazı, su yok. Yeri sıcaktır diye düşündüm. Ailem de en azından şimdi sıcak yerde diye beni teselli ediyordu. Yani artık ağlanacak halimize gülüyorduk bir yerde” diye anlatıyor.
Akşam gözaltına alınanların serbest bırakılmasının ardından rahatladığını, iki gün sonra gittiği doktorun, “yola çıkabilirsin” demesi üzerine de soluğu Ankara’da aldığını belirten Amaç, o günden beri Ankara’da eşinin, TEKEL işçilerinin yanında, mücadele sürdürüyor.
‘HER TARAF TÜTÜN KOKARDI’
Eşiyle birlikte üç günlük açlık grevine de katılan Asuman Amaç, son gün eşinin rahatsızlanarak hastaneye kaldırılması sırasında da çok üzüntü yaşadığını ifade ediyor.
“Bir sendikacı eşi olarak mı, yoksa TEKEL’in bir parçası olarak mı mücadeleye katıldığı” yönündeki sorumuzu değerlendiren Asuman Amaç, “Her ikisi de var tabii. Geçmişe gittiğimizde, bizim ilçenin (Diyarbakır-Silvan) bütün sokaklarında tütün alımları yapılırdı ve her taraf tütün kokardı. Bu duruma gelmesi hepimizi üzüyor aslında. Yani yalnızca o işçi arkadaşlar değil, geçmişin verdiği bir şey de var... Bir de eşimin sendikacı olması, belki içimde de olduğu için destek olmak, yanında bulunmak, arkadaşlarla yan yana olmak, güzel. En azından onlara moral, bana moral.” diyor.
HER YERDE EYLEMDE
Malatya’da TEKEL fabrikasına kapandıklarını, SEKA’ya destek için gittiklerini, Ankara’ya mitinglere geldiklerini, aynı şekilde Adana ve birçok ilde mitinglere, eylemlere işçilerle birlikte katıldıklarını anlatan Amaç, 16 yaşında lise ikiye giden oğlunu evde yalnız bırakıp geldiğini söylüyor. Eşinin birkaç kez rahatsızlandığını, son olarak açlık grevinin üçüncü günü hastaneye kaldırıldığını anlatan Asuman Amaç, “Oğlum da ‘babamı yalnız bırakma’ dedi. Alıştı da yıllardır bizim eylemlere katılmamıza” diyor.
Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’in eşi Şükriye Türkel’in de TEKEL işçilerinin eylemlerine katıldığını, sürekli gelip gittiğini belirten Amaç, şunları söylüyor: “Burada olmak, arkadaşlarla sorunları paylaşmak, üzüyor da bazen, destek olduğumuz için seviniyoruz da. Karmaşık duygular. Yani burada olunca her şey anlam kazanıyor. Burada olmak apayrı bir duygu. Bir iki günlüğüne eve gitmek zorunda kaldım, aklım hep buradaydı. Oğlum şu anda evde, aklım onda da kalıyor ama ne bileyim burası daha başka...” Amaç sözlerini şöyle bitiriyor: “Acısıyla, tatlısıyla değişik öyküler, değişik hayatlar. Apayrı insan duyguları. Yaşamak lazım, anlatmak, kelimelere dökmek çok zor, yaşamak, gelip görmek, tatmak lazım.” (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

‘Sesimizi bir AKP duymadı’

SONRAKİ HABER

MGK bugün toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...