19 Şubat 2010 00:00

Eski filmler sigara sansüründen kurtuluyor

EKRANLARDAKİ sigara sansürü çirkinliğine bir mahkemeden itiraz geldi.

Paylaş

EKRANLARDAKİ sigara sansürü çirkinliğine bir mahkemeden itiraz geldi. Ankara’da bir mahkeme, RTÜK’ün TV’lere verdiği sigara cezalarının, 1996 öncesi çekilen film, dizi ve klipler için uygulanamayacağına karar verdi. RTÜK karara itiraz etti. Karar kesinleştiğinde, eski filmlere buzlama ya da “çiçek koyma” gibi yöntemlerle uygulanan ve çoğu zaman izlemeyi zorlaştıran sansür uygulaması belki de son bulacak.
Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, 4207 sayılı sigara kanunu çıkmadan önce çekilen filmlerde sigara yasağının uygulanamayacağına hükmetti. Karar kesinleşirse, 26 Kasım 1996 tarihinden önce çekilen film ve kliplerdeki sigara içilen sahneler artık sansürlenmeyecek. Bu karar özellikle eski Yeşilçam filmleri ile, dünya klasikleri arasına giren eski filmleri etkileyecek.
Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, RTÜK’ün uyguladığı 50 bin liralık sigara cezasına yapılan bir itirazı görüştü. Mahkeme, tütün mamulleri yasasının 26 Kasım 1996 tarihinde yürürlüğe girdiğinden dolayı, bu tarihten önce çekilen filmlerdeki sigara sahnelerini bağlamayacağına karar verdi. RTÜK karara itiraz etti, dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay mahkemenin kararını onayladığı takdirde, 1996 öncesi çekilen filmlerdeki sigara içilen sahneler sansürlenmeyecek.
Tenten çizgi filmine sigara cezası verilmesine karşı çıkan RTÜK Üyesi Hülya Alp, Gazeteport’a yaptığı açıklamada “Mahkemenin verdiği karar, kurum itirazından dolayı kesinleşmemiş olmakla birlikte, 4207 Sayılı kanunun ilgili hükümlerinin TV programlarının niteliklerine bağlı olarak nasıl farklı şekilde yorumlanabileceği hususunda bir yeni ufuk açmaktadır. 4207 Sayılı Kanunun TBMM tarafından onayından daha önce yapılmış ve satın alınmış bir çizgi filmin bu kanunun hükümleri açısından sorgulanıyor olması uygulamaya ve akla uygun düşmemektedir” dedi. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

KUSURSUZ YABANCI STAR 22.10

SONRAKİ HABER

Herkes dalga geçiyor, bakanlık sessiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...