19 Şubat 2010 00:00

Ümraniye Elmalıkent’te sorunların bini bir para

Elmalıkent Mahallesi’nin sorunları her geçen gün artarak devam ediyor. Yetkililer ise seyrediyor.

Paylaş

Elmalıkent Mahallesi’nin sorunları her geçen gün artarak devam ediyor. Yetkililer ise seyrediyor. Bir yandan her geçen gün mahalleye kurulan baz istasyonları, diğer yandan halkın tapu sorunu... Bu sorunlar yetmezmiş gibi krizin yükünü de ödüyor Elmalıkentliler. Elmalıkentlilerle, krizi, mahallenin sorunlarını ve TEKEL işçilerinin mücadelesini konuştuk.
BACA OKUL YETMEDİ ŞİMDİ DE TEKERLEKLİ BAZ İSTASYONU
Elmalıkent sakinleri, özellikle emekçi kadınları, baz istasyonlarına yabancı değil. Defalarca kurulan baz istasyonları halk tarafından indirilmiş ve tepki konmuş. Okul çatılarına ve herhangi bir eve kurulan baz istasyonları, şimdi de tekerlekli baz istasyonları olarak kuruluyor. Halkın sağlığını ciddi anlamda tehdit eden baz istasyonlarına ilişkin Eke-Der Başkanı Hamza Yusufoğlu, tapu ve baz istasyonunun mahallenin en önemli sorunları olduğunu söylüyor. Mobil baz istasyonu kurulmaya çalışıldığını vurgulayarak hiçbir şeyin insan sağlığından daha önemli olamayacağını belirten Yusufoğlu, aynı zamanda dernek olarak baz istasyonlarına karşı hukuki mücadele verdiklerini, sağlıklarıyla oynanmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Geçen hafta başında tekerlekli baz istasyonunun kaldırılması için oto pazarının kurulduğu alanın önünde bir araya geldiklerini ve durumu protesto ettiklerini söyleyen Yusufoğlu, mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini vurguladı. Mahalle halkının sorunlarının her geçen gün büyüyerek devam ettiğini, mahallenin sorunlarına çözüm olmak için dernek kurduklarını vurgulayan Yusufoğlu, amaçlarının, mahalle halkının dernek etrafında kenetlenerek genel ve yerel sorunlarına sahip çıkmasını sağlamak olduğunu, bunun için hem mahalle halkının sorunlarının konuşulacağı ve çözümler üretmeye çalışacakları, hem de dayanışma amaçlı bir şenlik yapacaklarını ifade ederek, herkesi etkinliğe katılmaya davet etti.
VAATLER YERİNE
GETİRİLMEDİ
İstanbul’daki Vartolular Kültürel Ekonomik Dayanışma Derneği Ümraniye Şube Başkanı Hıdır Yavuz, mahallelerinin kalabalık olduğunu, hizmetlerin yeterince yerine getirilmediği gerekçesiyle yerel seçimlerde dört mahalleye bölündüğünü; sağlık ocağı, ulaşım, okul gibi, bölünmeden sonra verilen vaatlerin yerine getirilmediğini söyledi. Temel sorunlarının başında tapu sorunu ile kentsel dönüşümün geldiğini belirten Yavuz, tapu sorunu, kimyasal madde üretimi, kültür evlerinin olmaması, başıboş hayvanlar, pazar, elektrik direklerinin yarattığı kirlilik, işsizlik vb. sorunların hâlâ devam ettiğini söyledi. Seçim dönemi boyunca belediye başkan adayı Hasan Can’ın bol bol vaatler verdiğini, verilen vaatlerin yerine getirilmediğini ve belediye başkanının halkı kandırdığını söyleyen Yavuz, mevcut sorunların çözümünün ancak örgütlü yapılarla çözüleceğine inandıklarını dile getirdi.
İki ayı aşkın bir süredir Ankara’nın ayazı ve soğuğuna rağmen onurlu bir mücadele yürüten TEKEL işçilerinin, işçi sınıfına çığır açtığını belirten Yavuz, konfederasyonların TEKEL işçileri ile dayanışma grevi yapmalarını önemli bulduğunu vurguladı. TEKEL işçilerinin kazanımının işçi sınıfının kazanımı olacağını söyleyen Yavuz ayrıca, önümüzdeki günlerde mahallelerinde krizin yarattığı olumsuzluklar ve TEKEL işçileriyle dayanışma adı altında yapılacak mahalle toplantısına, Varto Derneği Ümraniye Şubesi olarak tüm katkılarını sunacaklarını ve kendi bulundukları yerde bu çalışmayı ve mücadeleyi güçlendireceklerini söyledi.
657 TL İLE
4 NÜFUS YAŞIYOR
Hüseyin Tatlı, Malatyalı. 5 aydır işsiz olan Tatlı, inşaat demircisi. Tatlı, krizden sonra işlerinin düştüğünü, 5 aydır evde oturduğunu vurgulayarak, eşinin aldığı 657 TL ile 4 nüfus geçinmeye çalıştıklarını söyledi. Biri lise diğeri ilkokul öğrencisi olan iki çocuk babası Tatlı, bu devirde geçinmenin her geçen gün daha da zorlaştığını söyleyerek, köyden kendilerine gelen kuru bakliyatla geçimlerini kolaylaştırmaya çalıştıklarını söylüyor. Mahallede işsizliğin kol gezdiğini söyleyen Tatlı, insanların her geçen gün daha da yoksullaştığını ve umutsuzluğa kapıldığını söyledi. Başbakan’ın işçi ve emekçileri düşünmediğini ifade eden Tatlı, artık insanları kandırmaktan vazgeçmesi gerektiğini, herkesin neyin ne olduğunu öğrenmeye başladığını söyledi.
Yan dairede oturan Meryem Tatlı ise dershanede temizlikçi olarak çalışıyor. Sabah 7’den akşam 20.30’a kadar çalışan Tatlı, çocuklarına vakit ayıramamaktan şikayetçi. Bütün gün çalıştığını söyleyen Tatlı, eve gelince de ev işlerinin biriktiğini ve bunca zahmete 750 TL için katlandığını ifade etti. TEKEL işçilerinin mücadelesine de değinen Tatlı, TEKEL işçilerinin işçiler için umut olduğunu vurgulayarak, “İnşallah kazanırlar” dedi.
Orhan Ünsal inşaatçı, 2 aydır iş olmadığı için çalışamadı. Mahallenin en temel sorunlarının işsizlik ve yoksulluk olduğunu söyleyen Ünsal, AKP’nin en fazla oy aldığı mahalle olmasına karşın belediye hizmetlerinin mahallelerine ulaşmadığını vurguladı. Hükümetin hep kendi yandaşını gördüğünü belirterek hükümeti dürüst olmaya çağıran Ünsal, ülkede dürüst yönetici kalmadığını ve dertlerin, sıkıntıların çoğaldığını belirtti. TEKEL işçilerinin mücadelelerinde haklı olduklarını, AKP Hükümeti’nin saldırılarına karşı halkın yan yana gelerek mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Ünsal, dağınık olmalarının AKP’nin işine geldiğini, bundan cesaret alan hükümetin daha fazla saldırdığını söyleyerek, örgütlü olmak gerektiğinin altını çizdi.
Yüksel Erdoğan - İnan Dursun
ÖNCEKİ HABER

Birleşmek zorundayız

SONRAKİ HABER

Kentsel dönüşüm ve 73. madde tuzağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...