20 Şubat 2010 00:00

TEKEL için oturma eylemi

TEKEL işçilerinin özlük hakları için Ankara’da 68 gündür sürdürdüğü direnişe destek için yurt genelinde oturma eylemleri, basın açıklamaları imza standları açıldı.

Paylaş

TEKEL işçilerinin özlük hakları için Ankara’da 68 gündür sürdürdüğü direnişe destek için yurt genelinde oturma eylemleri, basın açıklamaları imza standları açıldı. TEKEL işçilerinin yalnız olmadığını göstermek isteyen işçi ve emekçiler İstanbul, Adana, İzmir, Ankara, Çorum, Lüleburgaz, Gaziantep, Aydın, Bursa, Kütahya, Aydın, Mersin, İskenderun, Kocaeli gibi illerde sokaklara çıkan işçi ve emekçiler, Ankara’ya dayanışma duygularını gönderdiler.
İSTANBUL’DA İKİ EYLEM
TEKEL işçileriyle dayanışma eylemlerinin ilk adresi İstanbul Anadolu Yakası’ndaki Söğütlüçeşme metrobüs durağıydı. Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen’in çağrısıyla bir araya gelen 500’ü aşkın kişi, AKP Kadıköy İlçe Başkanlığı’na yürüdü. Ancak işçiler, Kadıköy Belediyesi önünde polis engeliyle karşılaştı. Belediye önünde yapılan ortak basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Nebat Bukrek, 4-c kelepçesini asla kabul etmeyeceklerini söyledi. TEKEL işçilerine yönelik bir saldırıya sessiz kalmayacaklarını belirten Bukrek, “Yıllardır halkın işsizliğe, güvencesiz çalışmaya, köleliğe mahkum edilmesi karşısında TEKEL işçileri, örgütlü duruşun, onurun, insanlığın, dayanışmanın gücünü bize yeniden gösterdi. Mücadeleyle kazanmanın mümkün olduğunu gösterdi” diye konuştu. Öte yandan bazı işçiler, basın açıklamasının AKP önünde değil de belediye önünde yapılmasına tepki gösterdi.
Avrupa Yakısı'nda Beşiktaş'ta bir araya gelen Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu Sen'e bağlı sendikalara siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi. Barbaros Bulvarı'nda konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Başbakan Erdoğan'a tepki gösterdi. Başbakanın, işçilere şubat sonunda müdahale edeceklerini söylediğini hatırlatan Çelebi, bunun gerçekleşmesi halinde hükümetin zararlı çıkacağı uyarısında bulundu. Çelebi, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdi.
ADANALI TEK-EL OLDU
TEKEL işçileri ile dayanışma amacıyla dört konfederasyonun aldığı eylemlilik kararları başladı. Adana’da bir araya gelen Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen, işçiler için iki saat oturma eylemi gerçekleştirdi.
İnönü Parkı’nda bir araya gelen sendikalara, EMEP, Emek ve Demokrasi platformu da katıldı. TEKEL işçileri eyleme çocukları ile beraber katıldı. Sendikalar ve TEKEL işçileri adına basın açıklamasını okuyan DİSK Adana Bölge Temsilcisi Kemal Aslan, bugün Türkiye’de emekçilerin, TEKEL işçilerine destek olmak amacı ile alanlarda olduğunu belirtti. “Çalışma yaşamını kökünden dinamitleyen kuralsız çalışma sevdanızdan vazgeçin” diyerek hükümete seslenen Aslan, ülkenin gerçek sahiplerinin “Kuralsız çalışmaya hayır” dediğini vurguladı. Cumartesi gecesini TEKEL işçileri ile birlikte geçireceklerini dile getiren Aslan, sosyal adalet gününde TEKEL işçileri için adalet isteyeceklerini söyledi. Daha sonra söz alan bir TEKEL işçisi, Adana halkının desteğinin sınırlı kaldığını ifade ederek, Ankara halkının ve esnafının örnek bir dayanışma içinde olduğunu vurguladı.
BURSA, GAZİANTEP VE ANTALYA’DA EYLEM
Dört konfederasyon üyeleri Bursa Fomara Meydanı’nda bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirildi. Sendikalar adına açıklamayı okuyan Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, TEKEL işçilerinin mücadelesi zafere ulaşıncaya kadar, Bursa’daki yerel güçler olarak üzerlerine düşen neyse yapacaklarını vurguladı. Ekinci’nin açıklamasının ardından kitle alkışlar ve sloganlarla saat 12.00’ye kadar oturma eylemini devam ettirdi. Eylemin ardından Ankara’ya gidecek olan sendika temsilcileri ve Bursa’lı TEKEL işçileri, Ankara’ya doğru yola çıktı.
Gaziantep’te de Türk-İş, DİSK ve KESK basın açıklaması yaptı. Konfederasyon merkezlerinin almış olduğu tüm yurtta oturma eylemi yapma kararı havanın yağmurlu olmasından dolayı sendika binasında basın açıklaması şeklinde gerçekleştirildi. Genel-İş sendika binasında yapılan basın açıklamasında Türk-İş adına TÜMTİS Şube Sekreteri Mahmut Canyurt, DİSK Bölge Başkanı Nihat Bencan ve KESK dönem sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez birer konuşma yaptılar. Antalya’da ise eylem Kışlahan Meydanı’nda yapıldı. Basın açıklamasını KESK dönem sözcüsü Nurettin Sönmez yaptı.
Türk-İş, KESK, DİSK ve Kamu-Sen'e bağlı sendikaların üyeleri dün Nasrullah Meydanı'nda toplanarak Tekel işçilerine destek açıklaması yaptı.
(HABER MERKEZİ )

DiRENİŞE DESTEK SÜRÜYOR
İzmir’deki emek örgütleri, TEKEL işçilerinin direnişine destek vermek için bir kez daha bir araya geldi. Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ve oturma eylemine, Türk-İş, DİSK, KESK ve Memur-Sen üyesi işçi ve emekçiler katıldılar.
“TEKEL işçisinin mücadelesi mücadelemizdir, Kuralsız ve güvencesiz çalışmaya hayır” pankartı açan emekçiler, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “AKP halka hesap verecek” sloganlarını attılar. Yarım saatlik oturma eyleminden sonra ortak basın açıklamasını okuyan Türk-İş Ege Bölge Temsilci Yardımcısı Tuncay Kireçkaya, AKP’nin, hak arayana tahammülü olmadığını ve demokrasi düşmanı olduğunu belirtti. TEKEL işçisinin bütün sessiz çoğunluğun sesi ve umudu olduğunu belirten Kireçkaya, TEKEL işçisinin onurlu mücadelesinin sonuç alana kadar devam edeceğini kaydetti. Kireçkaya, “Bundan sonra emekçilerin sesi daha gür çıkacaktır. AKP, 12 bin emekçinin ekmeği ile oynadı. Emekçileri tüfekle değil ellerinden ekmeğini alarak vurdu. Şimdi işçinin önüne 4-c yemini koyuyorsunuz. Ya açlık ya yoksulluk diyorsunuz. İkisini de reddediyoruz” dedi.
(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Emekçilerin kazanımı olacak’

SONRAKİ HABER

DAYANISMA GUNU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...