20 Şubat 2010 00:00

Tuvalete gitmek yasak!

BURSA’da faaliyet gösteren Acar Kaporta Plastik (AKP) Otomotiv Fabrikası, tuvalette kalma süresinde kısıtlamaya gitti.

Paylaş

BURSA’da faaliyet gösteren Acar Kaporta Plastik (AKP) Otomotiv Fabrikası, tuvalette kalma süresinde kısıtlamaya gitti. Çalışanlara bir uyarı yazısı gönderen şirket, günde 2.7 dakikadan fazla tuvalette kalanların ücretlerinden kesinti yapılacağını duyurdu. Sınırlamaya karşı çıkan işçiler ise işten atılma korkusuyla seslerini çıkaramadıklarını söylüyorlar. Tuvalet sınırlandırmasını insan haklarına aykırı bulan iş güvenliği uzmanları, bunun, işçi sağlığını tehlikeye düşüreceği uyarısında bulunuyorlar.
5’i kadın 140 kişinin çalıştığı fabrikada, bir işçinin günlük tuvalet ihtiyacını normal çalışma ve fazla mesai süresinin binde 5’inde (2.7 dakika) karşılaması gerekiyor. Ay içerisinde bu süre aşılırsa, çalışanlar 5 katı ceza ödüyor. Ocak ayı içerisinde süreyi aşan işçilerin ücretlerinden kesinti yapıldı. Asgari ücretle çalışan işçiler, 20 ile 40 TL arasında değişen miktarlarda ceza ödediler. İşten atılma korkusu sebebiyle isimlerinin yazılmasını istemeyen işçiler, yasaklar sebebiyle sıkıntılı günler geçirdiklerini ifade ettiler.
SES ÇIKARTAMIYORUZ
Hiçbir çalışanın bu duruma itiraz etme cesaretinde bulunamadığını kaydeden işçiler, “Gün boyunca 2.7 dakikada tuvalet ihtiyacı giderilebilir mi? Bu, çalışanları baskı altında tutmanın bir diğer yolu. Fabrika yönetimi, krizi bahane ederek baskılarını sürekli artırıyor. Atılırız korkusuyla sesimizi çıkaramıyoruz” diye konuştular.
AKP Otomotiv Müdürü Ufuk Aycan ise böyle bir uygulama başlattıklarını doğruladı. Fabrikanın tamamının kamerayla izlendiğini dile getiren Aycan, tuvaletlere bu cihazları yerleştirmediklerini ifade etti. Kanunla tuvaletlerde de sigara içilmesinin yasaklandığını hatırlatan Aycan, bazı çalışanların uyarılara rağmen bu mekanı kullandığını ileri sürdü. Aycan, şu iddiada bulundu: “Günde 8-10 kez tuvalete gidenler olduğunu gördük. Bir operatörümüzün ay boyunca 450 dakika tuvalette kaldığını tespit ettik. Kanuna muhalefet edip ceza ödememek için bir de bu uygulamayı başlattık.”
20 İŞÇİDEN KESİNTİ YAPILDI
Ocak ayında 20 personelin maaşından kesinti yapıldığını kaydeden Aycan, “Eğer kuralı tam olarak uygulasaydık hem sayı hem de rakam çok yüksek çıkardı. Biz sadece tuvaleti sigara içme mekanı olarak kullananları cezalandırdık. Bu uygulamayı devam ettirmeye kararlıyız” diye konuştu.
AKP Otomotiv’deki bu yasaklara iş güvenliği uzmanları karşı çıkıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu söyledi. Uygulamanın işçi sağlığı açısından tehlikeli olduğunu kaydeden Kurt, alternatif tedbirler alınması gerektiğine vurgu yaptı. (Bursa/CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

Patrona teşvik, işçiye işsizlik…

SONRAKİ HABER

Tuğla işçisi örgütleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...