20 Şubat 2010 00:00

Savcı’dan HSYK’ya çalım!

Savcı Şanal, Başsavcı Cihaner’le ilgili iddia ve delilleri içeren dosyayı, HSYK’nın kendi yerine atadığı savcılara bırakmadı.

Paylaş

Savcı Şanal, Başsavcı Cihaner’le ilgili iddia ve delilleri içeren dosyayı, HSYK’nın kendi yerine atadığı savcılara bırakmadı. Sanal, Beşiktaş Adliyesi’nde Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara iletmek için Ulusal Yargı Ağı Projesi’ni kullandı.
UYAP üzerinden İnternet aracılığıyla İstanbul’a aktarılan Cihaner Dosyası, Ergenekon davasına dahil edilecek. 3. Ordu Komutanı Berk hakkındaki iddiaya da İstanbul bakabilir.
DOSYA İNCELENECEK
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İlhan Cihaner’in dosyasını incelenmesi için savcı görevlendirdiklerini açıkladı.. Engin, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Soruşturma dosyası burada. Dosya Başsavcı Vekilleri Turan Çolakkadı ve Olcay Seçkin tarafından incelenip değerlendirilecek. Ona göre savcı görevlendirilecek. Daha sonra açıklama yapacağız” dedi.
13 PARÇADAN OLUŞUYOR
Savcı Osman Şanal tarafından kuryeyle İstanbul’daki Ergenekon savcılarına gönderilen koli ve valizler içindeki dosyalar Beşiktaş’taki özel yetkili İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Minibüsten indirilen ve 13 parçadan oluşan soruşturma dosyası ile evraklar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekillerinin bulunduğu kata çıkarıldı.
KARAR TARTIŞMA YARATTI
Ancak özel yetkisi alınan Savcı Osman Şanal’ın dosyayı hızla İstanbul’a göndermesi tartışma yarattı. HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, “Savcı, resmi karar ulaşmasa da haberi aldığı anda elindeki işi bırakır”, Cihaner’in avukatları, “Dosya adeta kaçırıldı” yorumunu yaptı. Adalet Bakanlığı ise, Savcı Şanal’ın özel yetkilerini kaldıran tebligatın 17 Şubat günü, saat 16.17’de Erzurum’a gönderildiğini açıkladı.
HSYK: YETKİ KALKINCA İŞ BIRAKILIR
HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, “Biz de yargı camiasında herkes bilir. Bir yetkinin kaldırıldığı, değiştirildiğine ilişkin bilgi ulaştığı zaman, bilgi derken resmi bilgi değil herhangi bir şekilde haberdar olunduğu anda, arkadaşlarımız elindeki işi, ben de benzer şeyler yaptım, bırakırlar. Somut olayda neler oldu bilmiyorum” dedi.
AVUKAT KAZAN: ADETA KAÇIRILDI
İlhan Cihaner’in Avukatlarından Turgut Kazan, “Dosya İstanbul’a gönderilmemiştir. Yetkileri elinden alınan Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından adeta kaçırılmıştır. Dosya Adalet Bakanlığı ve Savcı'nın paslaşmasıyla kaçırılmıştır dedi. Kazan, dosyanın İstanbul’a gönderildiğini Erzurum Özel Yetkili Başsavcı Vekili’nden öğrendiklerini söyledi.
SORULAR İŞERETLERİ GİDERİLMEDİ
Gelişmeler üzerine Adalet Bakanlığı bir açıklama yaptı. Kafalar iyice karıştı. Yetkisi elinden alınan savcının elindeki dosyayı nasıl oldu da İstanbul’a gönderdiği açıklığa kavuşmadı.
HSYK, bakanlığı kararı geç tebliğ etmekle suçladı. Adalet Bakanlığı dosyayı zamanında gönderdiğine ilişkin bir açıklama yaptı.
Bakanlık bunun üzerine saat saat gelişmeleri verdi. Kafalar daha da karıştı. Çünkü gelişmeler dakika dakika şöyle:
*HSYK toplantısı 12.45’te sona erdi
*Bakanlık 16.17’de UYAP üzerinden kararı Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
*Erzurum savcıları tebliğin 16.45’te ellerine ulaştığına dair not iletti
*Mahkeme avukatlara kararın tebliğ edilmediğini söyledi.
*Bu sefer avukatlara kararı özel yetkili başsavcıları elden ulaştırdı.
Tüm bu gelişmeler ışığında Şanal’ın elindeki dosyayı yetkileri alınmadan Ergenekon savcılarına gönderecek fırsatı nasıl bulduğuna hâlâ açıklık gelmedi. (Ankara-
İstanbul/EVRENSEL)


Dosyanın İstanbul’a gelmesinin ardından Ergenekon savcılarından da kritik bir açıklama geldi. Savcılar 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk’in ifadesini gerekirse kendilerinin alabileceklerini belirttiler. Savcılar gerekli görürse, Orgeneral Saldıray Berk’in ifadesini alacak. Ancak olası ifadenin Erzincan’da mı yoksa İstanbul’da mı alınacağı henüz belli değil. Şanal, Berk’i de iki kez ifadeye çağırmıştı. Orgeneral Berk, ilk çağrıya görevde olduğu gerekçesiyle olumsuz yanıt vermişti. Savcı Şanal, Berk’e gönderdiği ikinci çağrıda ifade için 26 Şubat’a kadar süre vermişti. Bu karar Şanal’ın elindeki dosyayı Ergenekon savcılarına iletmesi nedeniyle alındı. Şanal bu manevrayı, “3 günlük tebellüğ süresi dolmadan” yaptı.
Öte yandan Erzurum’da tutuklu bunun başsavcı İlhan Cihaner ve ve diğer şüpheliler Ergenekon sanıklarının yattığı Silivri Cezaevine nakledilecek.
ÖNCEKİ HABER

Cemaat Adalet Bakanlığı’na lojman satmış

SONRAKİ HABER

Emek Partisi: Acilen 3 adım atılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...