20 Şubat 2010 00:00

DÖNEMİN VALİSİ OLAY SAVCIYI ANLATTI

“CEMAATİN faaliyetleriyle ilgili bana bir bilgi ulaştı. İl emniyet komisyonu toplantısında konuyu açtım ve emniyet müdürüne bunu araştırmasını istedim. Bir süre sonra bunların doğru olmadığı bilgisi verildi.

Paylaş

“CEMAATİN faaliyetleriyle ilgili bana bir bilgi ulaştı. İl emniyet komisyonu toplantısında konuyu açtım ve emniyet müdürüne bunu araştırmasını istedim. Bir süre sonra bunların doğru olmadığı bilgisi verildi. Ancak, o toplantıda bulunan başsavcı da ayrı bir soruşturma başlatmış.”
Bu sözler, dönemin Erzincan Valisi Ali Güngör’e ait. Başsavcıya kendisinin görev vermediğini söyleyen Güngör “Ancak savcılar kendiliğinden bu soruşturma başlatabilirler” diye ekledi.
Bu toplantıya katılan Cihaner hakkında 26 yıla kadar hapis istenirken, dönemin Erzincan Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlu, MİT temsilcisi de tutuklandı. Valiye verdiği bilgi notunda “Cemaatin faaliyeti olmadığını” belirten Erzincan Emniyet Müdürü Çimen ise Romanya’ya güvenlik müşaviri olarak atandı. Yurtdışına gönderilen emniyet mensuplarının çoğunun yabancı dil bilmemesi Emniyet’te eleştiri konusu olmuştu.

CİHANER’İN DOSYASINDA ŞANAL DA VAR
Şanal’ın isminin Cihaner’den istediği cemaat soruşturması dosyasında geçtiği anlaşıldı.
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in makamında ve evinde arama yaptırdıktan ve gözaltına alarak tutuklattıktan sonra özel yetkileri kaldırılan Erzurum Savcısı Osman Şanal’ın isminin, Cihaner’den kendisine devretmesini istediği cemaat soruşturması dosyasında geçtiği anlaşıldı. Şanal’ın da muhbir ifadeleri nedeniyle tutuklanan Cihaner gibi, muhbirler tarafından suçlandığı ortaya çıktı. Ancak Cihaner’in 14 Ocak’ta Adalet Bakanlığı’na gönderdiği bir yazı, Cihaner’in ısrarla Erzurum’a devretmediği dosyada Şanal’ın da isminin geçtiğini ortaya koydu. Cihaner 14 Ocak’ta Adalet Bakanlığı’na yazdığı yazıda, muhbir anlatımlarında adı geçen Şanal’ın soruşturmadan çekilmesi gerektiği halde bunu yapmadığını vurguladı.

SARIKAYA’YI DÖRT YIL SONRA HATIRLADILAR
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK’nın ‘Erzumur kararı’nı eleştirirken avukatlık dahi yapamayacak şekilde meslekten ihraç edilen eski Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın durumunun AB’nin ilerleme raporlarında ‘Yargıya ağır baskı’ olarak nitelendiğini anımsattı. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’da Sarıkaya’yı hatırlatarak ‘Savcılar bundan sonra nasıl görev yapacak’ dedi. Ancak, soruşturmasındaki bir sanık için ‘İyi çocuktur’ diyen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Büyükanıt’ı iddianameye dahil ettiği için başına gelmedik kalmayan Sarıkaya, AKP hükümetinden aynı desteği görmedi. Sarıkaya, Şemdinli olayı ile ilgili iddianamede, Büyükanıt’ı ve bazı subayları suçlamıştı. Genelkurmay bu kişiler hakkında soruşturma açılmasına izin vermezken, 20 Mart 2006’da yaptığı yazılı açıklama ile Sarıkaya’ya ağır suçlamalar yöneltmişti. Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay’ın Sarıkaya’ya tepkisine karşı olmadığını ima etmişti. Bir ay sonra toplanan HSYK, Sarıkaya’yı meslekten ihraç etti.

HSYK AB’YE GİRERSE, BAKAN ÇIKACAK!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamasında özellikle altını çizdiği ‘AB standartlarında yargı reformu’ Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilgili raporlarında ve strateji belgelerinde geniş yer tutuyor. AB Genel Sekreterliği ve Dışişleri Bakanlığı’nın Adalet Bakanlığı gibi ilgili kuruluşlara ilettiği bu taleplerin başında “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısının değiştirilmesi ve Adalet Bakanı ile müsteşarının kuruldan çekilmesi’ talebi geliyor.
ÖNCEKİ HABER

İzin vermesem nah girerlerdi

SONRAKİ HABER

Cemaat Adalet Bakanlığı’na lojman satmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...