20 Şubat 2010 00:00

Efemçukuru altın madeni projesinin iptali istendi

EGEÇEP ve Elele Hareketi, Efemçukuru’ndaki altın madeninin İzmir’in içme suyunu zehirlediğini belirterek, projenin iptal edilmesini istedi.

Paylaş

EGEÇEP ve Elele Hareketi, Efemçukuru’ndaki altın madeninin İzmir’in içme suyunu zehirlediğini belirterek, projenin iptal edilmesini istedi.
EGEÇEP ve Elele Hareketi, Efemçukuru altın madeni projesiyle İzmir’deki içme sularının kirlenmesine dikkat çekmek amacıyla İZSU Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
EGEÇEP ve Elele Hareketi pankartları açan grup, “İzmir uyuma içme suyuna sahip çık”, “İçme suyunu kirlettirmeyeceğiz” şeklinde slogan attı. EGEÇEP ve Elele Hareketi adına açıklama yapan Ertuğrul Barka, Bornova, Kemalpaşa, Menemen ovalarının yeraltı su kaynaklarının kirlendiği gerçeği karşısında Çamlı ve Tahtalı barajlarının İzmir’in geleceği açısından yaşamsal önem taşıdığını vurguladı.
İZMİRLİLER ZEHİRLENECEK
Tahtalı havzası sınırında Çamlı Barajı’nın besleme havzası içinde kurulmaya çalışılan Efemçukuru altın madeninin büyük bir tehdit olduğunu dile getiren Barka, “Buradaki toprak arsenik, sülfür, kurşun, çinko, demir, kükürt içermektedir. Bu ağır elementler binlerce yıldır doğal dengeleri oluşmuş toprakla barışık halde doğaya zarar vermeden sessiz durmaktadırlar. Ancak bu bölgede kayalar kazıldığında unufak edildiğinde ağır metaller havanın oksijeniyle temas ederek, su ve yağmur ile çözünerek aktifleşecek, zehir haline gelecek, yani uyuyan canavar uyandırılacak. Asit kaya drenajları sonucu çevreye yeraltı ve yer üstü su kaynaklarına karışacaktır. Yani İzmir’in suyu kanserojen maddelerle akacak, İzmirliler zehirlenecek” diye konuştu.
ONLAR İZMİR’İ DEĞİL ALTINI SEVİYOR
Efemçukuru köylülerinin arazilerini acele kamulaştırma yoluyla zorla ellerinden alınmaya çalışıldığını kaydeden Barka, “Onlar İzmir’i değil, altıncıları seviyor ve destekliyor. İzmir’in yerel yönetiminin karşı çıkışı da yalnızca lafta kalıyor, kendi encümen kararını dahi uygulayamıyor. O zaman iş bize düşüyor. Efemçukuru altın madeni projesi iptal edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Açıklamanın ardından grup, Kemeraltı çarşısında esnaf ve vatandaşlara bilgilendirme broşürleri dağıttı. (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

Batuhan Sokak neden kazıldı?

SONRAKİ HABER

65 YILLIK TARİH YIKILMAK İSTENİYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...