20 Şubat 2010 00:00

Batuhan Sokak neden kazıldı?

İSTANBUL Kartal’da Petrol-İş Mahallesi’nde 20-30 yıldır yol olarak kullanılan Batuhan Sokak’ın bir bölümü, bazı şahıslar tarafından ‘Özel mülkümüzdür’ denilerek kazılıp toprak bir araziye çevrildi.

Paylaş

İSTANBUL Kartal’da Petrol-İş Mahallesi’nde 20-30 yıldır yol olarak kullanılan Batuhan Sokak’ın bir bölümü, bazı şahıslar tarafından ‘Özel mülkümüzdür’ denilerek kazılıp toprak bir araziye çevrildi. Batuhan Sokak’ta oturan vatandaşlar, çamur deryasından geçerek evlerine ulaşıyor. Bu olay hakkında görüşlerini aldığımız vatandaşlar, bu duruma tepkililer.
İşyeri kazılmış alana çok yakın olan esnaflardan Ali Yılmaz, ortalığın toz toprak ve çamurdan geçilmediğini belirterek, “Aynı zamanda taşıt trafiğine açık yol olduğundan arabaların ani frenlerinin tedirginliğini ve gürültüsünü yaşıyoruz. Bu sıkıntı giderilmelidir” diyerek tepkisini dile getirdi.
Yine aynı sokakta ikamet eden esnaf Aykan Fırat ise tepkilerini şu sözlerle dile getirdi. “Bunlar belediyeyi yıpratma politikalarıdır. Ancak bizlerin mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor. Bundan dolayı belediyenin bir an önce bu olayı çözüme kavuşturup AKP politikasını yerle bir etmesi gerekiyor.”
MAHALLE AHLAKI TEPKİ GÖSTERECEKTİR
Yaşanan gelişmeleri yakından izleyen Emek Partisi Mahalle Birim Sorumlusu Veli Bölük, kamunun kullandığı bir yolun yol olmaktan çıkarılmasının, AKP Hükümeti’nin anlayışının bir sonucu olduğunu belirterek, “Kamusal olanı ancak büyük sermayeye hizmet ettiği ölçüde kabullenen bu anlayış, aksi her durumda her şeyi özel kapitalist çıkara hizmet eder hale getirmektedir. Belediyeler tarafından on yıllardır yola terk yöntemiyle kamusal alana dönüştürülmüş birçok sokak ve alana eş zamanlı olarak kamulaştırma bedelleri ödenmediğinden, zamana ve belirsizliğe düştü. Bu durumu fırsat olarak gören bu kesim, mahalleleri dolaşarak bu özelliğe sahip alanları tespit edip buralar için bedel istemektedir. Böylece bu alanlar üzerinden bir rant elde edilmeye çalışılıyor” diye konuştu.
Batuhan Sokak’ın, özel şahıslar tarafından “Özel arsamızdır” denilerek asfalt yol ve kaldırım iş makineleriyle kazılarak kullanılmaz hale getirildiğine işaret eden Bölük, “Çarşı merkezine bağlantı yolu olması itibariyle mahallenin önemli bir nüfusu bu çamur ve çukurun içinden geçmek zorunda kalmaktadır. Özel kapitalist çıkarları her şeyin üstünde tutan bu anlayış, yakın zamanda benzer kazıları başka yerlerde de yapacaktır. Mahalle halkı, bu anlayış ve tutuma tepki göstermektedir ve gösterecektir de” dedi.
Sorunun Kartal Belediyesi tarafından çözülmesi gerektiğini belirten Bölük, “Belediye, olayın, ani gelişen bir durum olması ve belediyenin buraya kamulaştırma bütçesi ayırmamış olmasından dolayı sürüncemede kaldığını beliriyor. Haklı olabilirler. Ancak gerekçe ne olursa olsun halkın bu mağduriyetini bir an önce çözmeliler” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)



Yüksel Fırat
ÖNCEKİ HABER

‘Bu santraller bölgeye zarar verir’

SONRAKİ HABER

Efemçukuru altın madeni projesinin iptali istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa