20 Şubat 2010 00:00

Bir Afganı öldürmenin bedeli 1500 dolar

ABD yönetimi, Afganistan’ın Helmand vilayetinde geçen hafta başlatılan geniş çaplı operasyonda yaşanacak sivil can kaybı ve maddi hasar için tazminat ödeyecek.

Paylaş

ABD yönetimi, Afganistan’ın Helmand vilayetinde geçen hafta başlatılan geniş çaplı operasyonda yaşanacak sivil can kaybı ve maddi hasar için tazminat ödeyecek. Operasyonda bir çocuğun ya da yetişkinin ölmesi halinde 1500-2 bin dolar, yaralanması durumunda da 600 ila 1500 dolar ödenecek. İmha edilen bir araca 500 ila 2 bin 500 dolar, zarar görecek ekili alan içinse 50 ile 250 dolar arasında ödeme yapılacak.
ABD’li askeri yetkililer, militanlarla ilgili “faydalı” istihbarat toplayanların da ödüllendirileceğini belirtti.
4 NATO ASKERİ ÖLDÜ
Öte yandan, operasyonun 6. gününde 4 NATO askerinin öldüğü bildirildi. NATO’dan yapılan açıklamada, 3 askerin yol kenarına yerleştirilen 2 farklı bombanın patlaması sonucunda, dördüncü askerin ise silahlı saldırıda yaşamını yitirdiği duyuruldu.
Afganistan’da ABD askerleri ağırlıkta olmak üzere 15 bin NATO ve Afgan askerinin katıldığı kapsamlı operasyonla Taliban’ın kalesi olarak gösterilen Helmand eyaletindeki Marcah’ın kontrolünün ele geçirilmesi hedefleniyor. ABD ve Afgan kuvvetlerinin, anayolların, köprülerin ve hükümet binalarının kontrolünü ele geçirdiği, ancak militanlarla mücadelenin sürdüğü belirtiliyor.
PAKİSTAN, BARADAR’I TESLİM ETMEYECEK
Pakistan’ın, yaklaşık iki hafta önce yakalanan Taliban’ın iki numaralı komutanı Molla Abdulgani Baradar’ı, ABD’ye teslim etmeyeceği bildirildi.
Pakistan İçişleri Bakanı Rahman Malik düzenlediği basın toplantısında, Baradar’ın Pakistanlı yetkililerce sorgusunun devam ettiğini, Baradar ve farklı operasyonlarda yakalanan iki önemli militanın, ABD’ye değil Afganistan’a gönderilebileceğini açıkladı.
Malik, militanların Pakistan’da herhangi bir suç işlemedikleri ortaya çıkarsa ülkede tutulmayacaklarını ve vatandaşı oldukları Afganistan’a gönderileceklerini söyledi. Baradar, Karaçi kentinde, ABD destekli operasyonda yakalanmıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD’de uçaklı saldırı

SONRAKİ HABER

Nijer yine ‘darbe’ aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa