20 Şubat 2010 00:00

Bu fotoğraf Çin’i kızdırdı

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile görüşmesine Çin yönetimi tepki gösterdi.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile görüşmesine Çin yönetimi tepki gösterdi. Çin resmi Şinhua haber ajansı, ABD’nin Pekin Büyükelçisi Jon Huntsman’ın dışişleri bakanlığına çağrıldığını, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Cui Tienkay’ın, ABD’li diplomata Çin yönetiminin görüşmeden duyduğu ciddi rahatsızlığı ilettiğini bildirdi.
Çin Dışişleri Bakanı Ma Caoşü daha önce yaptığı açıklamada, Dalay Lama’nın “sade bir dini şahsiyet değil din bahanesiyle ayrılıkçı faaliyetlerde bulunan bir siyasi sürgün olduğunu” söylemişti. Şinhua haber ajansı tarafından yayımlanan “Obama-Dalay Lama görüşmesinin arkasında ne var?” başlıklı yorumda da, “Tibet kartının Washington’ın Pekin’e karşı değişmeyen politikası olduğu” ileri sürülerek, Obama’nın, Dalay Lama ile görüşen ilk ABD başkanı olmadığına işaret edildi. Yorumda, bu girişimin ABD liderlerinin Çin konusunda hâl⠓Soğuk Savaş zihniyetini izlediğini gösterdiği” savunuldu.
LAMA’YA DESTEK
Beyaz Saray’da 45 dakika süren görüşmeden sonra Dalay Lama geleneklerin dışına çıkarak, binanın dışındaki gazetecilere doğru yürüdü ve doğrudan gazetecilere hitap ederek, davasının haklı ve barışçı olduğunu, Obama ile görüşmekten de büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Dalay Lama, “Başkan desteğini sundu” derken, Sözcü Robert Gibbs de Obama’nın Çin Halk Cumhuriyeti bünyesinde Tibetlilerin insan haklarının, din, kültür ve dil kimliğinin korunmasına destek verdiğini dile getirdiğini aktardı.
Gibbs, Obama’nın Dalay Lama’nın “orta yol” yaklaşımını, şiddetten uzak durmasını ve Çin hükümetiyle diyaloğunu sürdürmesini övdüğünü de belirtti ve tarafların sorunları çözmek için doğrudan diyalog başlatmasını teşvik ettiğini sözlerine ekledi.
İLK DEĞİL
Dalay Lama’nın sözcüsü, Beyaz Saray’daki toplantıdan önce ABD başkanı ile görüşmenin gerçekleşiyor olmasının bile tek başına büyük önem taşıdığını söylemişti. Lama, Çin’in itirazlarına rağmen 1991’de George Bush ile başlayarak bütün ABD başkanlarıyla görüştü. Ancak bu görüşmeler genellikle başkanların özel konutlarında yapıldı ya da resmi programa alınmadı. Pek çok kez görüşmelerin fotoğrafları bile basına verilmedi. Bu geleneği bozan, 2007 yılında Dalay Lama ile kameralar önüne çıkan ve kendisine Kongre madalyasını sunan George W. Bush oldu. Dalay Lama, geçen ekim ayında da Washington’ı ziyaret etmiş, o sırada Çin ziyaretine hazırlanan Barack Obama, Tibetli liderle görüşmekten kaçınmıştı. Çin’in, tepki amacıyla Devlet Başkanı Hu Jintao’nun nisan ayındaki programında değişiklikler yapabileceğinden söz ediliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

50 bin ABD’li ambargoyu deldi

SONRAKİ HABER

ABD’de uçaklı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa