20 Şubat 2010 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Başkan Barack Obama, birlik beraberlikten çok bölünmenin varlığını gösteren ulusa sesleniş konuşmasıyla, ofiste bir yıl geçirmiş olduğu gerçeğinden çok daha fazlasını ortaya koydu.

Paylaş

Başkan Barack Obama, birlik beraberlikten çok bölünmenin varlığını gösteren ulusa sesleniş konuşmasıyla, ofiste bir yıl geçirmiş olduğu gerçeğinden çok daha fazlasını ortaya koydu. Bu olay, partisinin Senato’da üstünlüğü ve bununla beraber haydutların önüne geçme yetisini veya aralarında sağlık sistemi ve iklim değişikliği yönetmeliğinin de bulunduğu çeşitli konularda yaşanan sonsuz tartışmalardaki gösteriyi kaybetmesiyle, müthiş bir fırsatın kaçtığına da işaret etti.
Bu olay aynı zamanda, ezici çoğunlukla donatılmış bir yönetimin nasıl amaçlarına ulaşamadığını ve ileride ciddi meydan okumalarla karşılaşacağını da gösterdi. Ve bu zorluklar sadece yurtiçinden değil. Denizaşırı alanda, yönetim, yırtıcı asalaklar gibi artırılmış bombalamalarla, halen var olan gizli hapishanelerle, işkenceyi savunan hukuki gerekçelerle, devam eden hükümlerle (işkence yapan ülkelere) Bush rejiminin devamı niteliğinde bir siyaset güderken, yargısız tutuklamalar ve ufukta daha fazla savaş olduğunu gösteren işaretler de göz ardı edilir gibi değil.
Eski Bush yönetimi yetkilileriyle yapılan kayıt dışı bazı görüşmelerde, yeni yönetimin eskisiyle ne kadar benzerlik gösterdiği konuşuluyormuş. Bunun nedeni, imparatorluk düşüncesinin her iki partiye de nüfuz etmiş olmasıdır. Bir partinin seçim dönemlerindeki vaat ve çalışmaları, onun iktidara geldiğinde ülkeyi nasıl yöneteceğini belirlemez. Ve her iki parti de askeri sanayi tesislerinin pençesinde sıkı sıkı tutuluyor.
Yunan mitolojisinde Herkül, çok başlı Hidra ile savaşır. ABD’de başlıca politik partiler, her iki tarafa da yatırım yapıp, her yönden kazanç sağlayan büyük kolektif bir gövdenin üzerine oturtulmuş kafalar gibiler. Medya, devasa kolektif bir gücün silahı olarak korku endüstrisini besliyor; böylelikle insanlar, söylentiler, imalar, efsaneler ve yalanlar üzerine kurulmuş savaşları desteklemeleri için kışkırtılıyor.
İngiltere’de en azından Irak savaşına yol açan olaylar için meclis soruşturması açıldı. Sir Menzies Campbell (Liberal Demokrat) gibi parlamentonun bazı mensupları, Irak savaşını “kanunsuz bir savaş” olarak nitelendirirken, diğerleri bunu “savaş suçu” olarak değerlendirdi. ABD’de bunun gibi konular, (örneğin sağlık siteminde tek borçlu olması gibi) tamamen gündem dışı. Ve yönetim, bir savaşa devam edip bir diğerini şiddetlendirirken, nasıl gündemde olabilirler ki? Milyonlarca ABD’li, sadece eski Başkan Bush’un politikasına karşı değil, aynı zamanda savaşın kendisine karşı oy verdi. Bir yıl sonra, hiç şüphesiz ki onlar da, genellikle oy verdiğiniz şeyi almadığınızı öğrenmiş durumdalar.
MUMIA ABU JAMAL
ÖNCEKİ HABER

Nefes: Yapımcı sağolmasın!

SONRAKİ HABER

50 bin ABD’li ambargoyu deldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...