22 Şubat 2010 00:00

TEKEL umut oldu

TUZLA Aydınlı Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde derinin yanı sıra metal, boya ve tekstil başta olmak üzere birçok fabrika var. Bu fabrikalarda şimdilerde TEKEL direnişi konuşuluyor

Paylaş

TUZLA Aydınlı Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde derinin yanı sıra metal, boya ve tekstil başta olmak üzere birçok fabrika var. Bu fabrikalarda şimdilerde TEKEL direnişi konuşuluyor. Özellikle kuralsızlığın hüküm sürdüğü sendikasız fabrikalarda çalışan işçiler arasında... Bu fabrikalarda hiçbir sosyal hakları olmadan asgari ücret civarında parayla çalışan işçiler, kiralarını ve faturalarını ödemekte zorlanıyorlar. Krizle birlikte sorunların daha da arttığına dikkat çeken işçiler, işsiz kalma korkusuyla bir şey yapamadıklarını söylüyorlar. Oturdukları Aydınlı Mahallesi’nde ulaşım, okul ve altyapı sorunlarının da çözülmediğini dile getiren işçiler, tüm bu yaşananlar nedeniyle hükümete tepkililer.
Metal işçisi Oktay Can, TEKEL işçilerinin bu kadar kararlı bir mücadele vermesini beklemediğini kaydetti. TEKEL direnişinin bu kadar ses getirmesinin bölgedeki işçiler için umut verici olduğunu vurgulayan Can, TEKEL direnişinin kendi patronlarını da korkuttuğunu ve işçilerin örgütlenmesini engellemek için önlemler almaya başladığını belirtti. Hükümetin TEKEL işçilerine saldırısının aslında sermayenin saldırısı olduğunu anlatan Can, “Biz de buna karşı destek için işyerimizde TEKEL işçileriyle 1 liranı paylaş kampanyası başlatacağız” diye konuştu.
TEKEL’E DESTEK ÇAĞRISI
Kargo işçisi Emrah Tatlı, krizle birlikte işsizliğin arttığını ve hak isteyenlerin hemen kapı önüne konduğunu söyledi. Sermayenin hükümetin de desteğiyle iyi bir örgütlülüğe sahip olduğunu, işçilerin ise örgütsüz bırakıldığını kaydeden Tatlı, “İşçilerin birleşme şansı az. Çünkü herkes ayrı kafada ve birleşmekte güçlük çekiyoruz” dedi. Mahalle esnaflarından Mutlu Canpolat, mahallelinin geçimini deri ve tersane işçilerinden sağladığını, ancak son zamanlarda çalışanların sayısının iyice azaldığını dile getirdi. İşsizlik arttıkça esnafların da tükendiğini ifade eden Canpolat, kira, fatura ve kredi kartlarını ödeyemez hale geldiğini ifade etti. Tüm yaşanan sorunlara karşı verilecek mücadelenin TEKEL direnişiyle birleşmesi halinde emekçilerin kazanacağına dikkat çeken Canpolat, bu nedenle herkesin TEKEL işçilerine destek vermesi gerektiğini anlattı.
MÜCADELELER BİRLEŞMELİ
Metal işçisi Aydın Kılıçdere, TEKEL mücadelesinde birçok işçi düşmanının kendisini işçi dostu gibi gösterdiğini söyledi. Sendika bürokrasinin maskesinin düştüğünü kaydeden Kılıçdere, sözlerine şöyle devam etti: “TEKEL işçilerinin mücadelesinin ilerlemesi için sadece AKP hedef alınmamalı. Tüm sermayeyi hedef alan bir mücadele izlenmesi için ülkedeki diğer direnişte olan işçilerle mücadelenin büyütülmesi gerekir.”
Fırında çalışan Orhan Yalçın, hükümetin iyi ve kötü gördüğü yanları olduğunu dile getirdi. “İyi yanı dine bağlı olması” diyen Yalçın, kötü yanının ise işçiyi, emekçiyi, yetimi açlık ve sefalet içinde bırakması olduğunu söyledi. Temel ihtiyaçlara çok fazla zam yapılırken asgari ücrete yapılan artışın çok az olduğunu belirten Yalçın, asgari ücretin yükseltilmesini istedi. Yalçın, Başbakan’a da şu çağrıda bulundu: “Başbakanım, eğer bir Müslüman kardeşimiz hakkını istiyorsa, evde aç yatıyorsa, bu dinimize uygun bir davranış değildir. Elini vicdanına koymanı istiyorum ve dinimize bağlı davranmaya çağırıyorum.” (İstanbul/EVRENSEL)
Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

EVRENSEL’DEN

SONRAKİ HABER

Genel grev, genel direniş kararı alın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...