22 Şubat 2010 00:00

KONFEDERASYONLARA ‘ŞALTER İNECEK’ BASKISI

TEKEL işçilerinin direnişinin 69. gününde, desteğe gelenler Ankara’dan ayrılırken, konfederasyon başkanlarına, “şalter insin bu iş bitsin” mesajı verdiler.

Paylaş

TEKEL işçilerinin direnişinin 69. gününde, desteğe gelenler Ankara’dan ayrılırken, konfederasyon başkanlarına, “şalter insin bu iş bitsin” mesajı verdiler. Konfederasyon başkanları da Hükümet’e “artık bu sesi duy ve gereğini yap” çağrısı yaptılar. Konfederasyon başkanları bugün yeniden toplanacaklar.
“TEKEL işçileriyle dayanışma günü”nde, geceyi Çadırkent’te, sokakta geçiren Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK Genel Başkanları Türk-İş önünde birlikte açıklama yaptılar.
İşçilerin de katılımı ile ilk konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, TEKEL işçilerinin iradesine saygılı, görevlerinin de o mücadeleyi büyütmek, güçlendirmek olduğunu söyledi.
Başbakan’ın, Hükümet’in, sözde emek örgütlerine çok açık ve net mesajlarının, hep birlikte bir duruş örneği sergiledikleri olduğunu belirten Evren, “Hükümet bu haklı direnişi, dayanışmayı anlayıp bu sorunu çözmek zorundadır” dedi.
‘GERİ ADIM ATTIRANA KADAR MÜCADELE’
Haklı mücadelelerin mutlaka zaferle sonuçlanacağını ifade eden Evren, TEKEL işçisinin mücadeleyi kazandığını, siyasi iktidarın ise kaybettiğini belirterek, “4-c’yi geri çektirene, Başbakan’a geri adım attırana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini” söyledi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da Başbakan Erdoğan’ın bir televizyon programında, küçümseyerek, “TEKEL işçilerine kim destek veriyor, KESK, DİSK, Kamu-Sen” dediğini hatırlatıp, “Elini sallayıp, küçümsüyordu. Dün gerekli cevabın, ‘Başbakan baksana kaç kişiyiz saysana’ sloganıyla verdiniz” dedi.
‘BU MANZARADAN UTANSINLAR’
“Başkanlar göreve genel greve”, “Şalter inecek, bu iş bitecek” sloganları üzerine Akyıldız, “Şundan emin olunuz, ateşe atlanması gerekiyorsa, bilin ki, 4 genel başkan en başta atlayacak” dedi. Akyıldız, bu mücadelenin mutlaka başarıya ulaşacağını, çalışma hayatında esnek, kuralsız çalışmaya nokta koyana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de önceki günkü eylemi kastederek, “çok önemli bir sınavın verildiğini, Türkiye’nin her yerinden gelen farklı düşüncedeki ve kimlikteki kişilerin TEKEL işçisiyle buluşmasının önemli olduğunu” söyledi. Çelebi, “Burada bir güç birleştirmesi yaşandı. ‘Bu işe şeytan karıştı’ diyenlerden, bu işi her siyasi yaklaşıma çekenler bu birliktelikten, bu manzaradan utanmalıdır” diye seslendi.
‘SAKIN HA MÜDAHALE ETME’
Burada sorumluluğun büyük olduğunu, esas sorumluluğun da Hükümet’e düştüğünü belirten Çelebi, “Ülkeyi yönetenler hâlâ milyonların sesini, Türkiye halkının TEKEL işçileriyle bu kadar buluşan mutabakatını elinin tersiyle itiyorsa, hâlâ milyonlara kendini kapatıyorsa, hala 4-c’yi dayatıyorsa onlara karşı mücadele vermek görevimizdir, sorumluluğumuzdur. Artık bu sorun çözülmelidir” diye konuştu.
TEKEL işçisinin, Tek Gıda-İş ve Türk-İş’in ‘evet’ demediği hiçbir karara uymayacaklarını ve onların kararına destek vereceklerini ifade eden Çelebi, ay sonunda çadırlara müdahale edileceğini söyleyen Başbakan’a da şöyle seslendi; “Sakın, sakın ha buraları dağıtayım gibi bir müdahale aklından geçmesin. O zaman tüm Türkiye’yi mücadeleye katacağımızı ilan ediyoruz.”
Söz sırası Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’ya geldiğinde, “genel grev, genel direniş”, “şalter inecek, bu iş bitecek”, “Söz bitti sıra eylemde” sloganları yoğunlaştı. “Sizler bir destan daha yazdınız. Hem TEKEL işçileriyle, hem de birbirinizle etle tırnak gibi kaynaştınız” diyen Kumlu, Hükümet’e, “Türkiye’nin yıllardır özlemini çektiği birlikteliğin, burada, bu alanda yaşandığını fark edin, bu kaynaşmayı görün ve iyi okuyun” diye sesledi.
‘YÜZBİNLERİ UYANDIRDINIZ’
Sözü sık sık sloganlarla kesilen Kumlu, yaratılan muhteşem birlikteliğin mimarının TEKEL işçileri olduğunu, onların Türkiye’de hiçbir kesimin başamadığını başardığını, onbinlerin hak, adalet, ekmek için alanlara toplanmasını sağladığını söyledi. Kumlu, “İnsanca yaşam uğruna verdikleri bu mücadelede, insanca yaşamanın unutturulduğu yüz binlerin uyanmasını sağlamış, işte meydanlar böyle ekmek isteyen, adalet isteyen, insan onuruna yaraşır iş isteyen milyonlarla dolmuştur” dedi.
Kumlu Hükümet’e de şöyle seslendi: “Ey Hükümet, velev ki duymadın, velev ki görmedin, velev ki vicdanına kilit vurdun. Ama uyuyan dev uyandı bir kere, işin zor bundan sonra zor. Çünkü artık insanlar bir kuru ekmeğin lütuf diye sunulmasına isyan ediyor. Çünkü artık insanlar, vergi adaletsizliğine, sefalet ücretine isyan ediyor. Çünkü artık insanlar köle gibi çalıştırılmaya, güvencesiz çalıştırılmaya isyan ediyor.”
‘TEKEL İŞÇİLERİ ÇOKTAN KAZANDI’
Artık insanların, bir kuru ekmeğin lütuf diye sunulmasına isyan ettiğini belirten Kumlu, TEKEL işçilerinin yaktığı ateşin tüm Türkiye’yi sardığını söyledi. Kumlu, “Bu ateşin öyle yanıp da hemen sönen ateşlerden olmadığı 69 gündür süren bu direnişle anlaşılmıştır. Bu nedenledir ki, TEKEL işçisi çoktan kazanmıştır” dedi.
“TEKEL işçisi istediği sürece, bu mücadele Türk-İş’in bağrında ve sizlerin desteğiyle sürdürülecektir” diyen Kumlu, TEKEL işçilerine ve destek verenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından işçi ve emekçiler illerine geri dönmek için yola çıktı. Konfederasyon başkanları ise bu eylemleri değerlendirmek ve yeni sürece ilişkin yapılacakları belirlemek üzere bugün Genel-İş Genel Merkezi’nde saat 11.00’de toplanacaklar. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TEKEL’İN ATEŞİ HER YERDE

SONRAKİ HABER

Sabahın da sahibi var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...