22 Şubat 2010 00:00

TEKEL işçileri kazanacak

TEKEL işçilerinin direnişi kararlılıkla devam ederken, emekçilerin desteği de artarak sürüyor.

Paylaş

TEKEL işçilerinin direnişi kararlılıkla devam ederken, emekçilerin desteği de artarak sürüyor. Direnişe dair görüşlerini sorduğumuz Yenibosna halkı, sonuna kadar işçilerin yanında olduklarını belirterek, direnişin mutlaka başarıyla sonuçlanacağına inandıklarını söylediler.
İŞÇİLER PERDEYİ AÇTI
İşçilerin tarih boyunca sürdürdükleri mücadelelerde haklı olduklarını belirten Özaydın Gökçe, “İşsizlik yoksulluk had safhada. Zengin daha zengin, fakir daha fakir oluyor. Bu ülkede herkesin kepenk kapatıp, şalter indirip sokaklara dökülmesi gerekiyor” diyor. Hükümetin işçilere karşı takındığı tutumu kınayan Gökçe, “TEKEL işçileri bu ülkede kapanan bir perdeyi yeniden açmıştır. Bundan sonra olası herhangi bir saldırıda işçiler ve emekçiler sokaklara dökülecek ve hakkını arayacaktır” diyor. Sendikaların tutumunu eleştiren Gökçe, onları daha aktif görev almaya ve daha etkin mücadeleye çağırıyor. Gökçe, TEKEL direnişinin mutlaka başarıyla sonuçlanacağı görüşünde.
EKMEK DAVASININ DİNİ OLMAZ
Bir çanta atölyesinde çalışan deri işçisi Senadin Aka ise hükümetin işçileri kapı önüne koymaya, ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalıştığını söylüyor. Aka, “Hükümet direnişi bölmeye çalışıyor. Başbakan kalkıp direnişteki türbanlı işçilere yönelik ‘Bu türbanlıları nereden bulup konuşturuyorsunuz?’ diyor. Ekmek davasının dini olmaz” diyor. Aka da sendikaların üzerlerine düşen görevleri yerine getirmede yetersiz kaldığını düşünüyor ve daha kararlı eylemler gerektiğini belirtiyor.
BU DİRENİŞ UMUTTUR
Bunca baskıya, soğuğa rağmen işçilerin direnmesinin umudu arttırdığını söyleyen ev hanımı Meliha Yıldız, “Keşke Sümerbank, Telekom ve diğer kurumlar satılırken de sesimizi bu kadar yükseltebilseydik de bunca kayıp yaşamasaydı bu ülke. Her şeye rağmen TEKEL direnişi bir umuttur, bir başlangıçtır”diyor. Hükümetin direnişi bölme girişimlerine karşı işçilerin mücadelesinin örnek olduğunu belirten Yıldız, “Emeğin dini, dili ırkı ve milliyeti yoktur” diyor. Başbakan’ın polis müdahalesine ilişkin tehdidini hatırlatan Yıldız, sendikaların, partilerin, halkın işçilerle dayanışmayı artırması gerektiğini söyledi.
YAN GELİP YATAN HÜKÜMET
Esnaf Orhan Topal da işçilerin mutlaka kazanacağını düşünüyor. Hükümetin “Yan gelip yatıyorlar” sözlerine öfkeli olan Topal, “Bir fabrika açmışlar mı, istihdam yaratmışlar mı? İşçiler çalışıyor, üretiyor, emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Kendileri ve yandaşları yan gelip yatıyorlar” diyor. Başbakan’ın şubat sonunda işçilere saldıracakları tehdidine değinen Topal, “Varsın saldırsınlar, iki aydır ailesine hasret, soğukta direnen işçileri hiçbir güç durduramaz” diyor. Topal, “İşçilerin, hedef büyütüp hükümeti de düşürmeleri gerek. Polis de işçilerin üzerine yürümeyi reddetmeli” şeklinde konuşuyor.
İŞÇİLER KAZANIRSA ÇOK ŞEY DEĞİŞİR
TEKEL işçilerinin direnişinin toplumun tüm kesimlerine örnek olduğunu belirten TEKEL bayii Hüseyin Çoban, işçilerin başarmaları halinde çok şeyin değişeceğini söylüyor. Hükümetin ve bazı medya organlarının kafa karıştırıcı açıklamalarına karşı işçilerin neden direndiklerinin daha fazla anlatılması gerektiğini söyleyen Çoban, önümüzdeki günlerde işçilere bir polis müdahalesi olabileceği tehdidine ise “İnsanlar demokratik bir hak kullanıyorlar. Polis müdahalesiyle hiçbir şeyi çözemezler” diyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Emre Seyrek
ÖNCEKİ HABER

Gençlik işçilerin yanında

SONRAKİ HABER

İstemeyi bilirsek hakkımızı alırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa