22 Şubat 2010 00:00

Bal Ayı’yı çekti, sıra seyircide

SEMİH Kaplanoğlu’nun yeni filmi Bal’ın Berlin’de aldığı büyük ödül, sevinç yarattı.

Paylaş

SEMİH Kaplanoğlu’nun yeni filmi Bal’ın Berlin’de aldığı büyük ödül, sevinç yarattı. Kaplanoğlu, Altın Ayı ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “Umarım bu ödül sayesinde daha çok seyirciye ulaşırız” dedi.
Dünya film festivalleri içinde prestijli bir yeri olan Berlin Film Festivali’nin ‘Altın Ayı’ ödülünü, “Bal” filmi ile Yönetmen Semih Kaplanoğlu kazandı. Metin Erksan’ın Susuz Yaz’la ödül aldığı 1964’ten bu yana, Altın Ayı’yı alan Türkiye yapımı ikinci film Bal oldu.
60. Uluslararası Berlin Film Festivali’nin en önemli ödülünü (Altın Ayı) alan filmini, Berlinale’nin Müdürü Dieter Kosslick ve Jüri Yöneticisi Werner Herzog açıkladı. Festivalde Babak Najafi, ‘Sebbe’ filmi ile ‘En İyi İlk Filmi’ ödülüne layık görüldü. Festivalin ‘Alfred-Bauer’ ödülü ise Rumen Yapımcı Florin Serban’a verildi. Serban ayrıca, festivalin ‘Grand Prix’ ödülünü kazandı. Serban, bu ödülü jüri üyesi ünlü oyuncu Renee Zellweger’in elinden aldı.
“En İyi Senaryo” dalında ‘Gümüş Ayı’ ödülü, Çinli Yönetmen Wang Quanan’a verildi. ‘Tuan Yuan’ filmi ile Berlinale’yi açan Quanan, bu ödülü ‘Aparth Together’ filmi ile kazandı. Festivalde ‘En İyi Aksiyon Oyuncusu’ dalında ‘Gümüş Ayı’yı “Bu Yazı Nasıl Geçirdim?” filminde oynayan Rus Pavel Kostamarov kazanırken, ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında ‘Gümüş Ayı’ ödülünü ise Grigoriy Dobrıgin ve Sergey Puskapalis kazandı. ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında ‘Gümüş Ayı’ ödülünü ise ‘Caterpillar’ filminin başrolündeki Shinobu Terajima kazandı. Ödülü ise Terajima’nın yerine filmin yapımcısı Koji Wakamatsu aldı. ‘En İyi Yönetmen’ dalında ‘Gümüş Ayı’ ödülünü ise jüri üyesi Jose Maria Morales, Roman Polanski’ye verdi. Berlinale’ye ‘ev hapsi cezasından’ dolayı katılamayan Polanski, bu ödülü ‘The Ghost Writer’ filmi ile kazandı.
Törenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kaplanoğlu, 46 yıl sonra Türkiye’ye ödül geldiğini belirterek, “Bu ödülün, yeni filmler yapmak ve genç yönetmenlerin çekmeleri için itici bir güç olacağını düşünüyorum” dedi. Filmindeki çocuk oyuncu Bora Altaş’a da teşekkür eden Kaplanoğlu, “O vazgeçseydi, bu filmi bu şekilde bitiremeyecektik” dedi. Türkiye’de sanat filmlerinin dağıtım sorunlarına değinen Kaptanoğlu, “Türkiye’de sanat filmlerine fazla seyirci gelmiyor. Dağıtımcılar tarafından dağıtılamıyor. Umarım bu ödül sayesinde daha çok sinemaya, Reha Erdem, Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan ve Derviş Zaim’in filmleri dağıtılır ve daha fazla izleyiciye ulaştırırız” diye konuştu.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Öyle Bir Hikaye, cezaevinde

SONRAKİ HABER

Bu kez erkekler Güldünya için söylüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...