23 Şubat 2010 00:00

Komite kuruldu

İKİTELLİ Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçiler işçiler TEKEL direnişine katkı sunmak ve halka bu konuda bilgi vermek için komite kurdu.

Paylaş

İKİTELLİ Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçiler işçiler TEKEL direnişine katkı sunmak ve halka bu konuda bilgi vermek için komite kurdu. Komitenin ilk kararı “1 liranı paylaş” kampanyasını işyerlerinde ve mahallelerde sürdürmek oldu. İkitelli’de çalışan Aytekin, çalıştığı sitede verilen paranın asgari ücret seviyesinde olduğunu ve çoğu işçinin sigortasız çalıştırıldığını söyledi. Krizi bahane eden patronların tüm işçileri hükümetin TEKEL işçilerine dayattığı koşullarda çalışmaya zorladığını dile getiren Aytekin, bu nedenle TEKEL işçilerinin direnişinin bütün işçileri ilgilendirdiğini kaydetti. Bazı işçilerin bunların farkında olmadığı için TEKEL işçilerini desteklemediğini aktaran Aytekin, onlara yaşananları anlattıklarını söyledi.
İŞYERİNDE TARTIŞILIYOR
Türk Metal’in örgütlü olduğu bir fabrikada çalışan Kenan, şimdiye kadar sadece bir cuma günü 20 dakika iş bırakarak TEKEL’e destek verdiklerini kaydetti. “4 Şubat genel grevinde bizim fabrikada iş bırakma olmadı” diyen Kenan, TEKEL için başlatılan kampanyayı işyerinde çalışan işçiler olarak sürdüreceklerini bildirdi. Kenan, 4-c uygulamasını taşerona benzettiğini ve bu nedenle karşı çıktığını ifade etti.
Metin ise tekstil işçisi. Çalıştığı fabrikada 2 bin işçinin olduğunu söyleyen Metin, “Geçenlerde 15 arkadaşla yemekhanede TEKEL direnişini tartıştık. Olumlu bakan arkadaşlar var ama olumsuz değerlendiren arkadaşlarımız da var. Daha fazla anlatarak onlarında TEKEL işçilerinin mücadelesini daha iyi anlamalarını sağlamalıyız. Çünkü medya aracılığıyla Başbakan ‘TEKEL işçileri 2 bin lira maaş alıyor’ söylentisini yaydı. Medya gerçeği ise yansıtmadı” diye konuştu. Metin işyerinde “TEKEL işçileriyle 1 liranı paylaş” kampanyası başlatma kararı aldıklarını duyurdu.
İYİ ANLATILMALI
Murat Kılıç da TEKEL işçilerini destekleyen işçilerden. “Aylardır zor koşullarda direniyorlar çocukları ölüyor ona rağmen ayrılmıyorlar bu mücadele artık onur mücadelesine dönüştü” diyen Kılıç, şimdiye kadar gerekli desteği gösteremediklerini ancak bundan sonra daha fazla çalışacağını söyledi. Kılıç, kampanyayı işyerinde ve mahallesinde sürdüreceğini ifade etti.
Tekstilde çalışan Murat Doğan 35 yaşında. Daha önce sendikal mücadelede yer aldığını ve sendikalı yerlerde çalıştığını belirten Doğan, “Hatta son işyerinden çıkarılmama ilişkin mahkememiz halen devam ediyor” dedi. Daha önce TEKEL işçilerinin mücadelesini doğru bulmadığını anlatan Doğan, şöyle devam etti: “4-c uygulamasının ne olduğunu öğrendikten sonra tam olarak desteklemeye başladım. Bu yüzden iyi anlatmak gerekli. Özellikle gençler hakları nedir bilmiyorlar. Birlikte davranmıyorlar. Birleşmeden sorunların çözülemeyeceğini gençlerimize anlatmalıyız. Başlatılan bu kampanyaya katılacağım ve çevreme bu kampanyayı anlatacağım.” (İstanbul/EVRENSEL)
Ersal Aşudu
ÖNCEKİ HABER

Telekom işçileri çalışmaları hızlandırdı

SONRAKİ HABER

ÜMRANİYE TEKEL OLACAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...