23 Şubat 2010 00:00

‘Hepimizin kaderi ortak’

OTO sanayi, demir doğrama, hurda ve tekstil gibi değişik işkollarındaki onlarca atölyenin bulunduğu...

Paylaş

OTO sanayi, demir doğrama, hurda ve tekstil gibi değişik işkollarındaki onlarca atölyenin bulunduğu Ata Sanayi Sitesi’nde çalışan yüzlerce genç işçi ya asgari ücretle ya da asgari ücretin çok az üzerinde ücretlerle çalışıyor. Çocuk yaştaki işçilerin oldukça fazla olduğu sanayide, asgari ücretin de altında aylık 250-300 liraya çalışanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Başbakan, “Ülkede milyonlarca asgari ücretli varken TEKEL işçileri kendilerine verilen şartları beğenmiyorlar” diyor ya biz de onlarla konuştuk TEKEL işçilerinin mücadelesini.
Başbakandan etkilenen ve TEKEL işçilerinin hak etmedikleri paraları kazandıklarını düşünenler yok değil ama genç işçilerin çoğu TEKEL işçilerinin haklı olduğunu düşünüyor. Çoğunluğu ise TEKEL işçilerinin haklılığına inanmasına rağmen bu mücadeleyi kendi hayatlarıyla birleştirmekte güçlük çekiyor.
TEKEL İŞÇİLERİ HAKLI
Metal işleriyle uğraşan bir atölyede çalışan İsmail, “Haklılar tabii, tüm hakları ellerinden alınıyor ve buna karşı mücadele ediyorlar” diyor. TEKEL işçilerini desteklediğini ama ellerinden bir şey gelmediğini söylüyor. 4 Şubat grevine katılmayı çok istemiş ama katılamamış. “Nasıl katılalım ki” diye yakınıyor. “İşe gelmediğim anda işten atılırım, yerime çalışacak o kadar çok insan var ki” diyor. “Başbakan TEKEL işçilerine 4-c’yi kabul etmezlerse işsiz kalacaklarını söylüyor, bizim patronlarımız da hakkımızı arayıp ses çıkardığımızda bizi işten atıyor. Yani hepimizin kaderi ortak” diye de ekliyor.
BİZ DE KAZANALIM
Bir başkası, “TEKEL işçilerini destekliyorum, umarım kazanırlar. Ama bizim hayatımızda ne değişir ki” diyerek hak mücadelesinin her yerde sürmesi gerektiğini, kendilerinin de haklarını kazanmaları gerektiğini söylüyor. Diğer bir işçi söz alıyor ve “Kazansınlar istiyorum ama kazanınca sadece sendikacılar, TEKEL işçileri kazanmasın, kazandıktan sonra bizim, diğer işçilerin hakları için de mücadele edelim” diye mesaj yolluyor hem sendikalara hem TEKEL işçilerine.
Hurda işinde çalışan Galip ise TEKEL işçilerinin haklı mücadelesinin, onları görmezden gelen Başbakan’a inat desteklenmesi, direnişlerinin Ata Sanayi’nin her atölyesine her köşesine duyurulması gerektiğini söylüyor. Bunun için de, “TEKEL işçileriyle 1 liranı paylaş” dayanışma kampanyasının çok önemli olduğunu, kampanyayı Ata Sanayi’nde hayata geçirmenin sanayiyi de değiştireceğini vurguluyor. (İzmir/EVRENSEL)
Deniz Islakoğlu - Erdal Taman
ÖNCEKİ HABER

Harb-İş Kayseri Şubesi TEKEL pankartı astı

SONRAKİ HABER

YÜCEL TEKSTİL İŞÇİLERİ KAMPANYAYA KATILIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...