23 Şubat 2010 00:00

8 Mart 100’üncü yıl etkinlikleri başladı

Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu bu sene, ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 100. yıl kutlamaları için etkinliklere başladı.

Paylaş

Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu bu sene, ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 100. yıl kutlamaları için etkinliklere başladı. Daha önce Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Kümbet Köyü Derneği’nde kadınlarla Genel Sağlık Sigortası Yasası tartışılmıştı. Etkinlikler, Sivas’ın Gemerek ilçesine bağlı Eskiyurt (Alakilise) Köyü Derneği ve Sivas Şarkışla Yahyalı Köyü Derneği’nde düzenlenen ‘8 Mart’a Giderken Günümüz Kadının Sorunları ve TEKEL Direnişindeki Kadınlar’ başlıklı toplantılarla devam etti.
Dernek üyesi kadınlar, ayrı ayrı dernek merkezlerinde bir araya gelerek TEKEL işçisi kadınlardan mücadele deneyimlerini dinlediler. Avukat İlke Işık Sağdıç, konuşmacı olarak katıldığı panellerde, kadına yönelik şiddet, çalışma hayatında yaşanan zorluklar ve sorunların hukuki boyutunu açıkladı. Sağdıç, “Anayasa’da yazılı kanunların uygulamadaki çözümsüzlüğünü” anlattığı konuşmasında, başkent Ankara’da şiddete maruz kalan kadınların gidebileceği sadece üç sığınma evi bulunmasının, Türkiye’nin çözümde henüz geri durumda olduğunun bir örneği olduğunu ifade etti.
Çalışan kadınların sorunlarının da konuşulduğu panellerde, TEKEL işçisi kadınlar da söz alarak yaşadıkları sıkıntıları ve 4-c uygulamasının yanlışlıklarını anlattılar. Ankara’da devam eden direniş deneyimlerini ve yaşadıkları süreci de paylaşan TEKEL işçisi kadınlar, konuşmalarında örgütlü güç olmanın önemini vurguladılar. Karşılıklı soru cevap şeklinde devam eden paneller, katılımcı kadınların şiir ve türküleriyle sona erdi.
Federasyona bağlı derneklerin etkinlikleri, önümüzdeki hafta Sivrialan Köy Derneği ve Nallı Köy Derneği kadınlarıyla düzenlenecek söyleşi ve panellerle devam edecek. Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu’na bağlı tüm derneklerin kadınları, 7 Mart Pazar günü saat 13.00’te Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Konferans Salonu’nda TEKEL işçisi kadınların da katılımı ile bir araya gelerek, sorunlarını konuşup çözüm yollarını tartışacaklar.
(Ankara/EVRENSEL)

Kadına yönelik şiddet için araştırma istemi
CHP, kadına yönelik şiddetin nedenlerinin belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.
CHP tarafından sunulan araştırma önergesinde, Adalet Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de kadın cinayetlerinde 2002’den 2009’a kadar yüzde 1400 oranında artış olduğu ifade edildi.
2002’de 66 kadın öldürülürken, bu sayının 2003’te 83, 2004’te 164, 2005’te 317, 2006’da 663, 2007’de 1011, 2008’de 806 ve 2009’un ilk 7 ayında 953 olarak gerçekleştiği belirtilen önergede, “Olumsuz bu tablonun giderilmesi için öncelikle şiddetin kaynağını, nedenlerini tespit etmek son derece önemlidir” denildi. Önergede, kadına yönelik şiddetin nedenleriyle bu nedenlerin ortadan kaldırılması için Meclis araştırması açılması talep edildi.


ÖNCEKİ HABER

Hacı Bektaş İstanbul Vakfı şubesinde yeni dönem

SONRAKİ HABER

Çorum derneklerinden ‘Demokrasi ve Laiklik’ konulu söyleşi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...