23 Şubat 2010 00:00

Türkiye silahta ilk 20’de

Türkiye Psikiyatri Derneği, TBMM gündemindeki yeni Silah Yasa Tasarısı’na tepki göstererek, bireysel silahsızlanma çağrısı yaptı.

Paylaş

Türkiye Psikiyatri Derneği, TBMM gündemindeki yeni Silah Yasa Tasarısı’na tepki göstererek, bireysel silahsızlanma çağrısı yaptı.
Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Yumru yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de silah kullanımına bağlı suç ve şiddet olaylarının arttığının bilindiğini belirterek, “Buna karşın yeni hazırlanan yasa taslağı, silahlanmayı kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bu yasa taslağı bu haliyle yasalaştığı takdirde, silah kullanımı ve buna bağlı şiddet olaylarında artış olacağı öngörülmektedir. Temel amaç ve strateji; bireysel, sivil silahlanmanın kontrol altına alınması değil, bireysel silahlanmanın önlenmesi, bireysel silahsızlanma olmalıdır” dedi.
10 YILDA 10 KAT ARTTI
Yumru, Türkiye’de ortalama her 65 kişiden birinin silahı olduğunu, ülkelere göre silaha sahip olma sıralamasında ise Türkiye’nin, dünya ülkeleri arasında 20. sırada yer aldığını açıkladı. Yumru, Türkiye’de ruhsatlı ve ruhsatsız silah sayısının son 10 yılda yaklaşık 10 kat arttığına dikkat çekerek, “Halen Türkiye’de 2.5 milyonun üzerinde ruhsatlı silah olduğu bilinmektedir. Bu sayının iki katından daha fazla ruhsatsız silah olduğu tahmin edilmektedir” dedi.
Yumru, silaha bağlı suç oranlarında da benzer artış görüldüğüne işaret ederek, istatistiksel verilere göre bireysel silahlanmada ilk sırayı mesleği gereği risk alanların, ikinci sırayı bireysel korunmanın, üçüncü sırayı ise yeterli gerekçe göstermeden “evde bulunsun” isteğiyle silah edinenlerin oluşturduğunu bildirdi. Yumru, dördüncü sırada da merak, hobi, anı gerekçesiyle silah edinenler bulunduğunu kaydederek, “Avcılık ve atıcılık ayrı bir kategori olup ateşli silahların 2/3’ü bu amaçla ruhsatlanmaktadır” dedi.
Yumru, her yıl yaklaşık 3 bin kişinin silahla öldüğünü, 12 bin kişinin yaralandığını ve ateşli silahlarla işlenen suçların yaklaşık üçte ikisinin ruhsatsız, üçte birinin ruhsatlı silahlarla işlendiğini belirtti.
Yumru, aile içi şiddet ve eş öldürmeyle sonuçlanan olayların yüzde 35 ile 40’ında silah kullanıldığını belirterek, silahla işlenen cinayet olaylarının yüzde 25.5’inin faili meçhul olarak kaldığını, bu oranın gelişmiş ülkelerde ise yüzde 10 olduğunu açıkladı.
Yumru, yeni yasa taslağının bu haliyle yasalaşması halinde silah kullanımı ve şiddet olaylarında artış yaşanacağına işaret ederek, “Temel amaç ve strateji, bireysel sivil silahlanmanın kontrol altına alınması değil, bireysel silahlanmanın önlenmesi, bireysel silahsızlanma olmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Yazar ve sanatçılar kendilerini ihbar etti

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...