23 Şubat 2010 00:00

4 bin pilot 4 gün uçmayacak

Avrupa’nın en büyük havayolu şirketlerinden Lufthansa’da pilotlar, 4 gün sürecek bir greve başladı. Grev nedeniyle binlerce uçuş iptal edildi.

Paylaş

Avrupa’nın en büyük havayolu şirketlerinden Lufthansa’da pilotlar, 4 gün sürecek bir greve başladı. Grev nedeniyle binlerce uçuş iptal edildi. Almanya Federal Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer, pilotlara bir kez daha çağrıda bulunarak, Lufthansa yönetimi ile uzlaşma sağlanması için bizzat arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu duyurdu. Ramsauer, grevin tüm havacılığı zora sokacağı ve ekonomiyi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.
Lufthansa yönetimi ise pazar günü yeni bir öneri gündeme getirdi. Pilotlar sendikası ile yeniden müzakereleri başlatmak isteyen yönetim, yaklaşık 4 bin pilota 2 yıllık iş güvencesi sunmaya hazır olduğunu duyurdu.
TAŞERONA HAYIR
Lufthansa’da çalışan yaklaşık 4 bin 500 pilotu temsil eden Cockpit Sendikası ile yönetim arasındaki anlaşmazlık, geçtiğimiz mayıs ayından bu yana sürüyor. Maaşlarına yüzde 6.4 zam isteyen pilotlar, ayrıca iş güvencesi ve faaliyetlerin taşeron firmalara kaydırılması uygulamalarına son verilmesini talep ediyor.
Lufthansa ile VC Sendikası arasındaki görüşmelerde sendika, 4 bin 500 kadar pilota işten atılmama garantisi verilmesini istemişti. Lufthansa’nın 2012 yılı sonuna kadar iş garantisi verdiği pilotlar, şirketin özellikle Avrupa’daki yan kuruluşlarında daha ucuza çalıştırdığı pilotları kendilerine tercih etmesinden çekiniyorlardı.
Sendika, daha önceleri yüzde 6.4 maaş zammı istemiş, ancak iş garantisi verilmesi şartıyla bir yıl boyunca sıfır zamla çalışmaya razı olunacağını duyurmuştu. Şirketin, grevlerin 4 gün sürmesi halinde 100 milyon avroyu aşkın zarar etmesi bekleniyor.
3 BİN SEFER İPTAL EDİLECEK
Lufthansa ile pilot sendikası Vereinigung Cockpit (VC) arasındaki görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması nedeniyle 4 günlük grev dün başladı. Grev nedeniyle, günde 150 bin yolcu taşıyan Lufthansa uçuşlarının üçte ikisinin iptal edilmesi bekleniyor. Ülke dışındaki pilotlar ise Almanya’ya yapılacak olan uçuşları tamamladıktan sonra greve katılacak. Grev yüzünden toplam en az 3 bin 200 uçuşun iptal edilmesi gündemde.
Grev dolayısıyla Lufthansa uçuşlarının yanı sıra şirketin yan kuruluşu Germanwings’in de uçuşlarının üçte ikisi iptal edilmeyle karşı karşıya. Şirketin Avrupa’daki yan kuruluşlarından Cityline ve Eurowings’in uçuşlarında ise herhangi bir aksama olmayacağı duyuruldu.
LUFTHANSA,MAHKEMEYE GİTTİ
Lufthansa, pilotlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve iş güvencelerinin sağlanması
amacıyla dün başlattığı 4 günlük grevin durdurulması talebiyle, Frankfurt İş Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.
Lufthansa Sözcüsü Andreas Bartels, grevin pilotların taleplerine oranla fazla abartılı olduğu gerekçesiyle, iş mahkemesine başvuruda bulunduklarını bildirdi. Lufthansa tarafından alınan önlemlere ve çok sayıda yolcunun trenlere yönlendirilmesine rağmen, havaalanlarında çok sayıda seferin iptal edildiği bildirildi.
GREVİN YANKILARI...
Grevle ilgili olarak Leipziger Volkszeitung’un yorumu şöyle oldu: “Eğer müzakerelerde bir teknik mucize yaşanmazsa, o zaman bugünden itibaren perşembeye kadar Alman havacılık tarihinin en büyük grevi yapılmış olacak. Bunun hem dünya, hem de Alman ekonomisinde yol açacağı sonuçları kestirmek güç. Lufthansa yönetiminin pilotlara 2014 yılına kadar işyeri güvencesi vermesi, tarafları yumuşatmaya yetmedi. Krizin etkilerinin hissedildiği içinde bulunduğumuz yıl, bu teklifi başka sektörde çalışanlar sadece hayal edebilir. Politikacılar haklı gerekçelerle Lufthansa’daki toplusözleşme görüşmelerinin dışında kalmak istemesine rağmen, şimdi Federal Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer’in arabuluculuk yapması bekleniyor.”
Aynı konuyla ilgili olarak Märkische Oderzeitung ise şunları yazdı: “Lufthansa pilotlarını anlamak mümkün. Şirket 2009 yılında ekonomik krize rağmen 600 milyon avro kâr etti. Buna rağmen geniş çaplı bir tasarruf programına gitme kararı aldı.
Bunlar arasında en kızdıransa, şirket içinde giderek daha fazla işyerinin yurtdışındaki kardeş şirketlere kaydırılacak olması. Ancak Avrupa’nın en büyük şirketlerinden birinin pilotlarının işyerleri için verdikleri mücadelenin hemen başında dört günlük greve gitmesi biraz abartılı. Alman ekonomisi yeni yeni düzelmeye başlamıştı. Şimdi bu grevler ekonomiye zarar verebilir. Lufthansa ile uçmak için yüksek miktarda para ödeyen Lufthansa yolcuları ise bu durumda enayi durumuna düşmüş oluyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

MÜŞTEREK KATLİAM

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...