23 Şubat 2010 00:00

Madeira’da kurtarma çalışmaları sürüyor

PORTEKİZ’de ordu, aşırı yağmurların yol açtığı sel ve toprak kaymaları nedeniyle 40’dan fazla kişinin hayatını kaybettiği...

Paylaş

PORTEKİZ’de ordu, aşırı yağmurların yol açtığı sel ve toprak kaymaları nedeniyle 40’dan fazla kişinin hayatını kaybettiği Madeira Adası’na özel kurtarma timleri gönderdi. Cumartesi günü meydana gelen felakette 120 civarında kişinin de yaralandığı bildirildi.
Portekiz donanması, bir helikopter ve tıbbi malzeme yüklü bir gemiyi adaya gönderirken, ayrıca orduya bağlı 56 kişilik bir kurtarma ekibi ile 36 itfaiye görevlisi, dalgıçlar, sağlık görevlileri ve arama kurtarma köpeklerinin de Maderia’ya sevk edildiği açıklandı.
Seller ve toprak kayması yolların kapanmasına, köprülerin çökmesine yol açtığından gönderilen özel askeri timler, mahsur kalan bölgelere ulaşmaya çalışıyor.
Adanın başkenti Funchal ve diğer kasabalarda tonlarca ağırlığında çamurun bayırlardan yerleşim merkezlerinin üzerine aktığı bildirildi.
Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini, adada su, elektrik ve telefon bağlantılarının kesik olduğunu aktarıyor.
250 bin nüfuslu adayı ziyaret eden Portekiz Başbakanı Jose Sokrates, yardım için gereken her şeyin yapılacağını söyledi.
Adadaki hükümet yetkililerinden İçişleri Bakanı Rui Pereira, adli tıp görevlilerinin otopsi çalışmalarının ardından cenazelerin ailelerine teslim edileceğini söyledi. Adada olağanüstü hal ilan etme olasılığını da gözden geçirdiklerini aktaran Portekizli bakan, böylece Avrupa Birliği’nden de yardım talep edebileceklerini kaydetti. 250 bin nüfuslu Maderia Adası Portekiz’in özerk bölgelerinden biri. Batı Afrika’nın 480 kilometre açıklarındaki Maderia’nın Avrupa kıtasına uzaklığı ise 900 kilometre.
Portekiz kabinesi, dün olağanüstü toplanarak adaya yönelik yardımın kapsamı ve yöntemini değerlendirdi. Ekonomisi turizme dayalı yarı özerk statülü Madeira adasının yetkilileri ise adaya altyapının yeniden inşasının aylar hatta yıllar alabileceğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Rusya’da zam protestosu

SONRAKİ HABER

AB’den İsrail’e suikast uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...